14.9 C
Σάμος
20/04/2024
Σαμιακά

Επιστολή Αλληλεγγύης στους σεισμοπαθείς Λάρισας-Τρικάλων-Τυρνάβου-Ελασσόνας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων της Σάμου

Αλληλεγγύη στους σεισμοπαθείς Λάρισας-Τρικάλων-Τυρνάβου-Ελασσόνας

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι γυναίκες της Σάμου που οι σύλλογοι μας συγκρότησαν την «Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωσης των σεισμοπλήκτων της Σάμου», σας εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στις δύσκολες ώρες που περνάτε λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την περιοχή σας.

Αισθανόμαστε την αγωνία και τον φόβο σας που προέρχεται από τις τεράστιες καταστροφές που έχετε υποστεί σε σπίτια, καταστήματα, σχολεία και υποδομές. Καταλαβαίνουμε την αβεβαιότητα που κυριαρχεί για το μέλλον όσον αφορά κυρίως τι θα γίνει με τη στέγαση, την υγεία και την εργασία σας. Είναι συναισθήματα που βιώσαμε και βιώνουμε δυστυχώς και εμείς μετά τον καταστροφικό και φονικό σεισμό που έπληξε το νησί μας στις 30 του Οκτώβρη.

Ζήσαμε την παρέλαση του πρωθυπουργού, υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων με πλήθος υποσχέσεων και εξαγγελιών, αλλά όταν οι κάμερες αποχώρησαν ακόμη και αυτές οι ελάχιστες διαβεβαιώσεις ξεχάστηκαν.

Σήμερα πέντε μήνες μετά τον φονικό σεισμό η Κυβέρνηση είναι απούσα από τις βασικές ανάγκες των πληγέντων. Πολλοί σεισμοπαθείς είναι ξεσπιτωμένοι. Κάποιοι ζουν σε ξενοδοχεία, άλλοι σε συγγενείς και φίλους. Τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες δίνονται με το σταγονόμετρο, οι καταστροφές σε σχολεία και δημόσιες υποδομές παραμένουν, αρκετοί δεν έχουν επιστρέψει στις δουλείες τους. Σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν σοβαρές ζημιές όχι μόνο δεν έχουν αποκατασταθεί, αλλά οι ελάχιστες αποζημιώσεις που προβλέπονται σε νοικοκυριά και επαγγελματίες βρίσκονται στην δύνη της γραφειοκρατικής διαδικασίας, με πρόθεση να διατεθούν ελάχιστα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και περιουσίες, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να τα φτιάξουν, ενώ η επικινδυνότητα εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων παραμένει αφού η δαιδαλώδης διαδικασία κατεδαφίσεων δεν βοηθάει.

Η οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουμε δείχνει ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι ανεπαρκέστατα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και των πραγματικών αναγκών για τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήγησαν, ενώ πολύ συχνά η διαδικασία δεν είναι μόνο μακροχρόνια, αλλά η εμπειρία και από άλλες περιοχές με ανάλογες καταστροφές δείχνει ότι μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνεται καν.

Η συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, είναι η ίδια που εφαρμόστηκε και από άλλες κυβερνήσεις στην Μυτιλήνη, στην Κεφαλονιά και σε όσες περιοχές πλήγηκαν από σεισμούς, πλημμύρες κλπ. Είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που θεωρούν μη επιλέξιμη δαπάνη την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές διότι δεν επιφέρουν κέρδη.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε πέντε μήνες μετά τον σεισμό μας έδειξε ότι, ο λαός της περιοχής σας, όπως και ο λαός της  Σάμου πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να οργανώσει την πάλη του διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, πλήρη αποκατάσταση, μέτρα για την προστασία της ζωής του.

Η οργή και η αγανάχτηση όλων να γίνει δύναμη οργάνωσης και αγώνα για τα δικαιώματα μας στη ζωή, στην εργασία, στην  προστασία της υγείας, στη μόρφωση, ενάντια σε αυτή την πολιτική που μας φέρνει σε αυτή την κατάσταση.

Να αγωνιστούμε για :

  • Άμεσα να στεγαστούν όσοι έχουν πρόβλημα στα σπίτια τους σε ξενοδοχεία, σε  παραχωρημένες προσωρινές κατοικίες κοντά στον τόπο εργασίας τους.
  • Ολοκληρωμένο έλεγχο σε σπίτια, κτίρια, δημόσια υποδομές και κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, ιατρεία, σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
  • Άμεση καταγραφή ζημιών και αποζημίωση στο 100% στο κόστος ανοικοδόμησης των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αποζημίωση στο 100% σε οικοσκευές και εμπορεύματα. Έκτακτο βοήθεια 1000 ευρώ σε όσους έχουν πάθει ζημιά για της κάλυψη των πρώτων αναγκών.
  • Διευκόλυνση των εργαζομένων να μεταφέρονται με ασφάλεια στην εργασία τους. Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του, επίδομα ανεργία σε όλους τους ανέργους και για όσο διαρκεί η ανεργία τους.
  • Αναστολή πληρωμών και απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, δάνεια τραπεζών, ΕΦΚΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευση. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη στους πληγέντες.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών της περιφέρειας και των δήμων
  • Μέτρα αντισεισμικής προστασίας

Σας ευχόμαστε δύναμη στις δύσκολες συνθήκες που βιώνετε.

Δύναμη στις διεκδικήσεις σας για να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που σας

πρόεκυψαν .

Επιμονή και αισιοδοξία στον αγώνα που έχετε μπροστά σας να δώσετε.

Σάμος 10/3/2021

Στην Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης συμμετέχουν φορείς και σύλλογοι όπως:

το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού, Οικοδόμων, Συνταξιούχων, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, στα ΕΛΤΑ, η Επιτροπή Ειρήνης, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (μέλος της ΟΓΕ), Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Ομόνοια» κ.α.

Related posts

Συναγερμός στο Pappa Beach – Ολοκληρωτική καταστροφή οικήματος από πυρκαγιά

admin

Πορεία Ειρήνης από την ΚΕΔΝ Σάμου στην πλατεία Πυθαγόρα

admin

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin