18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Επιστολή του διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου, Ν. Στεφανή στην «Εφ.Συν.»

Απαντητική επιστολή στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Τον άφησαν να πεθάνει λόγω του «κανονισμού»» απέστειλε ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, Νικόλαος Στεφανής. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κάθε Νοσηλευτικό Ιδρυμα εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες λειτουργίας, μετά από συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους ιατρούς.

Όπως ήδη γνωρίζετε στο νησί μας εκτός από τον μόνιμο πληθυσμό των 32.000 κατοίκων καθώς και των επισκεπτών, διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες που μερικές φορές ο αριθμός αυτός αγγίζει και τους 9.000.

Το Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα για να μην υπάρχει συνωστισμός στα Εξωτερικά Ιατρεία εφάρμοσε αυτό που έχετε ως έγγραφο και έχετε δημοσιεύσει στην εφημερίδα σας.

Έχοντας λάβει υπόψη την αναλογία του πληθυσμού προέκυψαν τα νούμερα που αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο.

Σχετικά με τον θάνατο του 31χρονου Σάμιουελ Αντγουί, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει καταγεγραμμένη επίσκεψή του στο Εξωτερικό Νευρολογικό Ιατρείο στις 6/3/2020. Το επίμαχο βράδυ στο οποίο αναφέρεστε ότι προσήλθε στο Νοσοκομείο μας και δεν του επιτράπηκε η είσοδος, δεν είναι αληθές.

Είναι ψευδές ότι προσήλθε στις 22.00 στα Εξωτερικά Ιατρεία τα οποία δεν λειτουργούν μετά τις μεσημβρινές ώρες και τη συγκεκριμένη ώρα ο φύλακας της πύλης δεν διαθέτει λίστα με ραντεβού.

Μετά από προκαταρκτική έρευνα που διετάχθη από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, δεν προέκυψε εμφάνιση του θανόντος στο Ιδρυμά μας.

Η ιατροδικαστική εξέταση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο μας. Τα ευρήματα της έκθεσης και τα τοξικολογικά αποτελέσματα θα δοθούν στους συγγενείς του εφόσον ζητηθούν και ακολουθηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Ουδέποτε έχουμε αρνηθεί να εξετάσουμε πρόσφυγες και μετανάστες στα ΤΕΠ και στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Από τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, από 1/1/2020 έως 30/6/2020, το σύνολο των προσερχόμενων περιστατικών (πρόσφυγες-μετανάστες) ανέρχεται σε 8.640 άτομα.

Τα αυξημένα μέτρα που υπήρχαν και υπάρχουν λόγω της πανδημίας COVID-19, μας ανάγκασαν για αρκετό διάστημα να μη λειτουργούμε τα Εξωτερικά Ιατρεία μας, όμως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργούσε και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.

Το προσωπικό του Ιδρύματός μας δίνει καθημερινά τη δική του μάχη για να ανταποκριθεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα σε όλα τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την καταγωγή του ασθενούς

    Είχε προηγηθεί δημιοσίευμα της «Εφ.Συν.» 

Δολοφονική αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η πολιτική που εφαρμόζει στο Νοσοκομείο Σάμου ο διοικητής Ν. Στεφανής, ο οποίος χωρίζει τους ασθενείς σε τρεις κατηγορίες -ντόπιους, μετανάστες από το ΚΥΤ, μετανάστες εκτός ΚΥΤ- δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στους πρώτους, ελάχιστη προσοχή στους δεύτερους και αφήνοντας εντελώς αβοήθητους τους τελευταίους, όπως ο 31χρονος Σάμιουελ που πριν πεθάνει μόνος ζήτησε βοήθεια αλλά… δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Ο άτυχος Σάμιουελ είχε φτάσει μέχρι την πύλη του νοσοκομείου και ο φύλακας του απαγόρευσε την είσοδο επειδή το όνομά του δεν περιλαμβανόταν σε κάποια λίστα με ραντεβού. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος ζήτησε να επισκεφθεί τα επείγοντα και όχι τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στη διαφοροποίηση της αντιμετώπισης που έπρεπε να έχει…

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΑΝΤΓΟΥΙ, ΣΑΜΟΣ

Nέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση θανάτου του μόλις 31χρονου πρόσφυγα Σάμιουελ Αντγουί από την Γκάνα, που πέθανε αβοήθητος στη Σάμο, στη σκηνή όπου διέμενε, παρότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια από το νοσοκομείο του νησιού.

Έγγραφο που φέρνει στο φως η «Εφ.Συν.» επιβεβαιώνει απόλυτα τα όσα υποστήριζαν τότε αλληλέγγυοι και ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε αναφερθεί σε οδηγία σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς εντάσσονται σε ένα καθεστώς εξαίρεσης κατά το οποίο προτεραιότητα στην ιατρική φροντίδα δεν δίνει η σοβαρότητα του περιστατικού αλλά η εθνικότητα του κάθε ασθενούς!

Εννοείται βέβαια ότι σε αυτή τη διαδικασία προτεραιότητα έχουν οι ντόπιοι κάτοικοι σε αναλογία οκτώ προς δύο σε σχέση με τους διαμένοντες στο ΚΥΤ, ενώ υπάρχει και ακόμη μια κατηγορία ασθενών που διαμένουν σε δομές εκτός ΚΥΤ!

Στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του διοικητή του νοσοκομείου, Νικόλαου Στεφανή, με ημερομηνία 8/7/2020 και αριθμό πρωτοκόλλου 10834, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην περιφερειακή ενότητα Σάμου-Ικαρίας, ενημερώνοντας για την επιστροφή των εξωτερικών ιατρείων στην «κανονικότητα» μετά την καραντίνα, σημείωνε υπό τη μορφή εντολών στους γιατρούς τα εξής ανατριχιαστικά: «Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία θα λειτουργήσουν 09.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ. με ραντεβού ανά τριάντα λεπτά. Συνολικός αριθμός ραντεβού οκτώ ασθενείς + δύο από το ΚΥΤ»!

Σε μια επίδειξη ανθρωπισμού μάλιστα, ο ίδιος άφηνε περιθώριο για την εξέταση ακόμη ενός ασθενούς «από ΔΟΜΗ εκτός ΚΥΤ (σ.σ. τα κεφαλαία του εγγράφου…)», αρκεί βεβαίως να υπάρχει κάποιο κενό ή ακύρωση ραντεβού από τους οκτώ πρώτους.

Ο Σάμιουελ, που πέθανε 24 Ιουνίου -σε ημερομηνία προγενέστερη του εγγράφου- διέμενε εκτός της επίσημης δομής, οπότε οι πιθανότητες εξέτασής του από γιατρούς ήταν μηδαμινές εν μέσω αυστηρής καραντίνας, αφού οι περιορισμοί τότε ήταν ακόμα πιο αυστηροί για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη Σάμο, με τους αλληλέγγυους να κάνουν λόγο για αναλογία έξι ντόπιων προς έναν πρόσφυγα, που ίσχυε έως την αναθεώρησή της.

Πέραν όμως του τριπλού διαχωρισμού των ασθενών (ντόπιοι, διαμένοντες στο ΚΥΤ, διαμένοντες σε δομές εκτός ΚΥΤ) που επιχειρεί ο διοικητής, απόλυτη ταυτοποίηση με τις συνθήκες θανάτου του Σάμιουελ έρχεται και στην τρίτη παράγραφο του εγγράφου. Σε αυτήν διαβάζουμε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στην πύλη του νοσοκομείου όπου θα υπάρχει λίστα με τα ραντεβού προς εξακρίβωση.

Ο άτυχος Σάμιουελ είχε φτάσει μέχρι την πύλη του νοσοκομείου κι ο φύλακας του απαγόρευσε την είσοδο ακριβώς επειδή το όνομά του δεν περιλαμβανόταν σε κάποια λίστα με ραντεβού. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος ζήτησε να επισκεφθεί τα επείγοντα και όχι τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στη διαφοροποίηση της αντιμετώπισης που έπρεπε να έχει…

Η σορός του Σάμιουελ συνεχίζει να βρίσκεται σε γραφείο τελετών, με τους δικούς του να αναμένουν την ημερομηνία της κηδείας του. Ωστόσο αυτή μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο κοιμητήριο της πρωτεύουσας του νησιού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Βαθύ έχουν πραγματοποιηθεί δύο ταφές νεκρών που απεβίωσαν αρκετές ημέρες μετά τον 31χρονο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ιατροδικαστική εξέταση έγινε από χειρουργό και όχι από ιατροδικαστή, μια και όπως φαίνεται η μετάβαση ιατρού της σχετικής ειδικότητας από τη Μυτιλήνη ή αλλού ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Τα αποτελέσματά της ακόμα δεν έχουν κοινοποιηθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 

Related posts

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin