16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Εργασίες στην περίφραξη του Δημοτικού Κήπου

Οι εργασίες αναβάθμισης και βελτίωσης των υποδομών του Δημοτικού Κήπου στη πόλη της Σάμου συνεχίζονται.

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε το καλούπωμα των περιμετρικών τοιχίων του κήπου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο κήπος να μην είναι προσβάσιμος κατά τις βραδινές ώρες,  ώστε να αποτραπούν τυχόν βανδαλισμοί στο εσωτερικό του.

Ανάπλαση «Ηγεμονικού κήπου»

Ο «Ηγεμονικός κήπος» αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου για την πόλη και την μετάβαση από το Δημαρχιακό Μέγαρο στην παραλία, από το ιστορικό κέντρο στην ¨Νέα Πόλη¨. Βρίσκεται σε κεντρική θέση της πόλης και γειτνιάζει, με το Δημαρχείο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως έργο Τέχνης, με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτίριο του Ξενία, μοναδικό δείγμα Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής, και τον ιστορικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα . Η διαμόρφωση του Δημοτικού Κήπου κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αποκατασταθεί ο ρόλος του χώρου, ως χώρου αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Οι επεμβάσεις μελετήθηκαν με σεβασμό στον χαρακτήρα και τη σπουδαιότητά του και με μοναδικό σκοπό τον εξωραϊσμό , την αισθητική αναβάθμιση του χώρου και την αποκατάσταση της χρήσης του. Όλα τα ιστορικά στοιχεία διατηρούνται και αναδεικνύονται Για πρώτη φορά έγινε πλήρης καταγραφή και αποτύπωση όλων των φυτών του κήπου με εκτενή και λεπτομερή αναφορά σε καθένα χωριστά από τους γεωπόνους του Δήμου . Θα υπάρχει δε και ψηφιακή αποτύπωση, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Η παρούσα πράξη περιλαμβάνει επεμβάσεις αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του δημοτικού κήπου, νέες φυτεύσεις και επεμβάσεις στον υπάρχοντα ηλεκτροφωτισμό .

Στην αρχιτεκτονική μελέτη του δημοτικού κήπου , για την οποία γνωμοδότησε θετικά με την υπ αρ. 5/2016 απόφασή της, η Επιτροπή Διαβούλευσης, δόθηκε έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και έλαβε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, βασική επέμβαση αποτελεί η χάραξη των υπαρχόντων πορειών καθώς και νέων εντός του κήπου, σαφώς ορισμένων, με την χρήση πλακών μαρμάρου λευκού και γκρι χρώματος, όμοια με τα μάρμαρα που χρησιμοποιούνται στην πλατεία του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Στο βάθος του κήπου ανατολικά διατηρούνται τα μεγάλα παρτέρια με τα δέντρα και διαμορφώνονται μόνο δύο διάδρομοι πρόσβασης και περιπάτου προς το σπιτάκι με κατά τόπους μικρά καθιστικά παγκάκια. Ο χώρος περιπάτου και ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνεται με δάπεδο από άτριφτο γαρμπιλομωσαικό με κατάλληλη κοκκομετρική διαβάθμιση γαρμπιλιού και μεταλλικούς αρμούς, όμοιο με αυτό της πλατείας Δημαρχιακού Μεγάρου.

Δημιουργείται μια «περιοχή» με καθιστικά – ζαρντινιέρες από εμφανές μπετόν γύρω από το υπάρχον μνημείο και δύο κυκλικές πλατείες στον άξονα της κάτω εισόδου και δεξιά από τον άξονα της πλατείας. Στην συμβολή της πλατείας με τον διάδρομο που οδηγεί στην παιδική χαρά, τοποθετείται μία πέργκολα σε γκρι ανθρακί χρώμα, στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν και αναρριχόμενα φυτά. Ίδιες πέργολες μεγαλύτερων διαστάσεων προτείνονται και στο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πίσω από το μνημείο, επειδή ο χώρος δεν καλύπτεται πλήρως από την σκίαση των δέντρων.

Οι αρχιτεκτονικές επεμβάσεις ολοκληρώνονται με την ανακαίνιση του χώρου της πρώην παιδικής χαράς, στην οποία χρησιμοποιείται κατάλληλο δάπεδο ασφαλείας αντικραδασμικό σε εμβαδόν 270,00 τ.μ. και σύγχρονα παιχνίδια.

Η παρέμβαση που γίνεται με τις νέες φυτεύσεις έχει ήπιο χαρακτήρα. Η φύτευση γίνεται στα κενά που αφήνουν ελεύθερα τα δένδρα και περισσότερο στην δυτική πλευρά του κήπου, όπου υπάρχει έντονος φωτισμός και αερισμός. Επιλέχθηκαν είδη από την Ελληνική και ευρύτερη Μεσογειακή χλωρίδα, με ποικιλία αειθαλών και φυλλοβόλων ειδών, με σκοπό την βιοποικιλότητα , τη χρωματική και εποχιακή διαφοροποίηση. Τα είδη που προτείνονται έχουν περιορισμένες ανάγκες σε άρδευση και λίπανση. Προβλέπεται για τα νέα φυτά, δίκτυο άρδευσης με σταλάκτες.

Η μελέτη ηλεκτροφωτισμού δίνει προτεραιότητα στην οπτική άνεση του χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας το αίσθημα της ασφάλειας στον επισκέπτη ή και τον απλώς διερχόμενο από τον κήπο. Περιλαμβάνει στύλους φωτισμού, ψηλούς και χαμηλούς που τοποθετούνται διάσπαρτα μέσα στον κήπο και χωνευτό φωτισμό LED στο δάπεδο των βασικών διαδρόμων και στα καθιστικά. Τέλος προβολάκια στις φυτεύσεις και στο μνημείο αναδεικνύουν τα υπάρχοντα επιβλητικά δέντρα, ορισμένες νέες φυτεύσεις και φυσικά το μνημείο που δεσπόζει στον κήπο.

Με την παρούσα πράξη , συντελείται η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου του Δημοτικού Κήπου , με απόλυτο σεβασμό στον ιστορικό του χαρακτήρα.

 

Related posts

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin