19/04/2024
Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο Σάμου: «Τέρμα πια η κοροϊδία φτιάξτε τώρα σπίτια και σχολεία»

Με συνθήματα όπως τέρμα πια η κοροϊδία φτιάξτε τώρα σπίτια και σχολεία”, “δώστε τώρα αποζημιώσεις σ’ όλο το λαό χωρίς εκπτώσεις” “εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη”, δεκάδες διαδηλωτές  ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, διαδήλωσαν στις πλατείες Βαθέος και Καρλοβάσου (22/4), απαιτώντας την αντισεισμική θωράκιση του νησιού. Στις συγκεντρώσεις με ανακοινώσεις τους καλούσαν το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων.

Ομιλήτριες στις δύο συγκεντρώσεις ήταν η Βάσω Βρυνιώτη πρόεδρος του ΕΚΣ (Καρλόβασι) και Νανά Νικολάου (μέλος ΔΣ ΕΚΣ) στο Βαθύ.

Κάνοντας τον απολογισμό των πληγών του δολοφονικού σεισμού έξι μήνες μετά που άφησε πίσω του δύο νεκρά παιδιά και τεράστιες ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, δημόσια κτίρια, πολιτιστικά μνημεία, δρόμους, λιμάνια κ.λπ αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα – όπως ειπώθηκε στις ομιλίες – εξαιτίας της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, από τα 390 επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια στο νησί μόνο 72 είναι έτοιμα για κατεδάφιση. Μόνο το 15% των σεισμόπληκτων έχουν πάρει έγκριση επιδότησης ενοικίου. Ούτε το 1% δεν έχει μπορέσει να υποβάλλει φάκελο για επισκευές. Αντίστοιχα και στα δημόσια κτίρια κυρίως στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο δεν έχει γίνει κάτι. Ακόμα και οι προκάτ αίθουσες άργησαν πολύ να έρθουν (δεν πρέπει να είναι μόνιμη λύση). Αν σήμερα άνοιγαν τα σχολεία τα παιδιά θα ήταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο στις αίθουσες των λίγων “όρθιων” σχολείων.

Πολλοί εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους γιατί επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή άργησαν να ανοίξουν.

Χαρακτηριστικό του πόση σημασία δίνεται στις ανάγκες και στη ζωή  των εργαζομένων ήταν ότι ο τότε υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στη προσπάθεια επαφής από το ΕΚΣ, ενώ την επόμενη μέρα του σεισμού πολλές επιχειρήσεις λειτούργησαν χωρίς να έχει γίνει κανένας έλεγχος από κρατική υπηρεσία.

Όμως μπορεί να μην ξέρουμε πότε θα γίνει ο σεισμός, αλλά ειδικά η χώρα μας γνωρίζουμε ότι συγκεντρώνει το 50% της σεισμικής δραστηριότητας της Ευρώπης. Επομένως θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κτίρια στο νησί μας που φτιάχτηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό δεν έπαθαν τίποτα. Είναι έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής να μην είναι επιλέξιμη δαπάνη από την ΕΕ και τη κυβέρνηση η χρηματοδότηση έργων για έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν παράγουν κέρδη για το κεφάλαιο!

            “Οι εργαζόμενοι, ο λαός, τα σωματεία έχουμε απαίτηση η αντισεισμική προστασία και η αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού, να μην υπόκεινται στη λογική κόστους – οφέλους. Να αντιμετωπίζονται ως βασική λαϊκή ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί…” ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την οργάνωση της κοινωνίας με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του για ζωή, υγεία, δουλειά, στέγη, μόρφωση, “η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών θα αποτελούν προτεραιότητα, ενώ θα δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό (μηχανικοί, οικοδόμοι)”, τονίστηκε από τις ομιλήτριες.

Έγινε αναφορά στη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία του, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, τους συλλόγους γυναικών μέλη της ΟΓΕ, την Επιτροπή Ειρήνης από τη πρώτη στιγμή του σεισμού και στην άμεση διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες.

Τέλος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη όλων στους σεισμόπληκτους της ηπειρωτικής Ελλάδας, κάλεσαν το σαμιώτικο λαό να παραμερίσει την απογοήτευση “του τίποτα δεν γίνεται” και μαχητικά να διεκδικήσει μαζί με τα σωματεία και τους φορείς: Αποζημιώσεις 100%, έλεγχο και αποκατάσταση ζημιών δημόσιων κτιρίων, ειδικά των σχολείων, για ανέγερση νέων όπου χρειάζεται, ειδική μέριμνα για επισκευή ιστορικών μνημείων, κατεδάφιση ετοιμόρροπων με συνοπτικές διαδικασίες, απαλλαγή πληγέντων από εφορία, δάνεια, αυξημένο επίδομα ανέργων κ.ά.

            Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού – όπως ειπώθηκε – είναι η Πρωτομαγιάτικη Απεργία στις 6 Μάη στο Βαθύ.

 

Related posts

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin