12.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτικά

Ερώτηση ΚΚΕ στη βουλή για τις ιαματικές πηγές Ικαρίας

Ερώτηση προς το Υπουργείο Τουρισμού κατέθεσαν τρεις  βουλευτές του ΚΚΕ,  για τα Υδροθεραπευτήρια ΑΠΟΛΛΩΝ και ΣΠΗΛΙΑ στην Ικαρία .

Στις 17/9/19 τα Υδροθεραπευτήρια ΑΠΟΛΛΩΝ και ΣΠΗΛΙΑ, ιδιοκτησίας Δήμου Ικαρίας που βρίσκονται στην περιοχή Θέρμα σφραγίστηκαν από την Επιτροπή σφράγισης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, με την αιτιολογία της «έλλειψης ειδικού σήματος λειτουργίας».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστάτωση και την δίκαιη αγανάκτηση τόσο των – με σοβαρά προβλήματα υγείας – πολυάριθμων χρηστών των συγκεκριμένων, παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισμένης θερμαλικής αξίας ιαματικών πηγών, όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εν μέσω της λουτρικής περιόδου.

Επίσης ο Δήμος Ικαρίας, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, από τις 17/9 καταγράφει απώλεια εσόδων από τις λούσεις σε αυτά τα λουτροκαταστήματα.

Συνοπτικά η υπόθεση που αφορά την «τροχοπέδη» της αναγνώρισης των πηγών αυτών από το κράτος έχει ως εξής:

Οι πηγές με γνωμοδότηση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου ανακηρύχθηκαν ως  Ιαματικές (ΦΕΚ 312/1951 τεύχος 1ο). Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Τουρισμού ξεκίνησε την διαδικασία της «αναγνώρισης». Ο Δήμος Ικαρίας τον Φεβρουάριο του 2015 κατάθεσε τους αναγκαίους φακέλους που υπαγορεύει η Υ.Α 16655/2006. Στην συνέχεια λόγω της καθυστέρησης της αρμόδιας επιτροπής να εξετάσει τους φακέλους των πηγών, άρχισε η συστηματική όχληση του Δήμου Ικαρίας (αλληλογραφία, παράσταση στο Υπουργείο μαζί με τοπικό Σύλλογο της περιοχής κ.α) προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού ώστε να εξεταστούν οι φάκελοι και να εκδοθεί επιτέλους η σχετική απόφαση της επιτροπής. Με ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού καθυστερεί η αναγνώριση των πηγών, αφού η Επιτροπή του έφτασε στο σημείο να θεωρεί «το υπέδαφος της Ικαρίας στο σύνολό του ραδιενεργό…».

Ο Δήμος Ικαρίας παρόλο που δεν έχει της ευθύνη της καθυστέρησης στο να εξεταστούν οι φάκελοι που κατέθεσε έγκαιρα, προσκόμισε εκ νέου ραδιολογική έκθεση, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και αναμένει την πολυπόθητη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής. Απόφαση που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει ο Δήμος στην διαδικασία έκδοσης του ειδικού σήματος λειτουργίας.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να απεμπλακεί η διαδικασία «αναγνώρισης» των συγκεκριμένων ιαματικών πηγών ιδιοκτησίας του Δήμου Ικαρίας, ώστε να μπορούν να πάρουν και το σήμα λειτουργίας τους.
  • Να ανασταλεί το κλείσιμο των πηγών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «αναγνώρισης» και κατάθεσης του φακέλου για το ειδικό σήμα λειτουργίας
  • Να εξασφαλιστεί στην συνέχεια η αναβάθμιση των λουτροκαταστημάτων, διασφαλίζοντας την χρηματοδότηση και την υλοποίηση αυτής της παρέμβασης.

 

Οι βουλευτές

 

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Related posts

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος

admin

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin