19/04/2024
Σαμιακά

Ευρωκοινοβούλιο: Αναφορά απο Γερμανίδα, κάτοικο Σάμου, για το μεταναστευτικό χάος στο νησί

Με αναφορά της στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γερμανίδα Barbara Klinner, μόνιμη κάτοικος Σάμου, αποκαλύπτει το χάος που επικρατεί στο νησί εξαιτίας της παρουσίας και διαβίωσης εκεί, δυσανάλογα υψηλού αριθμού μεταναστών και προσφύγων.

Στην αναφορά της (αριθ. 0005/2019) που έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και έτυχε και απαντήσεως από την Κομισιόν, η αναφέρουσα χαρακτηρίζει ως «μεγάλη δυστυχία» για την Ελλάδα, την φιλοξενία μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Σάμο.

Οι Σαμιώτες, υποστηρίζει, δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, λόγω της παρουσίας μεγάλων ομάδων μεταναστών, οι οποίοι ασκούν πίεση στους παρόχους δημόσιων υπηρεσιών.

Αναφέρεται σε μεγάλες ουρές στα ταχυδρομεία, όπου οι μετανάστες περιμένουν χρήματα και πακέτα αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι μετανάστες αντιμετωπίζονται συχνά με προτεραιότητα, που υποτίθεται ότι οφείλεται στο φόβο  μεταδοτικών ασθενειών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.

Εκφράζει δε την άποψη ότι, η σημερινή κατάσταση διαβίωσης των μεταναστών στο νησί είναι μειονεκτική για αυτούς αλλά και για τους κατοίκους του νησιού και ζητάει από την Κομισιόν, να δοθούν περισσότερα κονδύλια, για την διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα που, όπως υπογραμμίζει,   ανακάμπτει από συνθήκες κρίσης

Στις παρατηρήσεις της η Κομισιόν αναφέρεται στις γνωστές γενικότητες, για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού ασύλου και παραθέτει τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι:

  • Η Κομισιόν, στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου έχει διαθέσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης περίπου 2 δισ. ευρώ από το 2014. Με το ποσό αυτό, προβλέπονταν να γίνουν συγκεκριμένα έργα που εστιάζονταν στη λήψη, τη στέγαση, την ιατρική περίθαλψη, την ένταξη, την προστασία των ανηλίκων κλπ. των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην Ελλάδα.
  • Η Κομισιόν,  μέσω του κύριου ταμείου της, δηλαδή του Άσυλου, της Μετανάστευσης και της Ολοκλήρωσης διέθεσε 613,5 εκατ. Ευρώ για έργα διαχειρίζονται και εφαρμόζονται από τις αρχές των κρατών μελών μέσω προγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί και 816,4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο έκτακτης βοήθειας .

Όλη η αναφορά και οι παρατηρήσεις της Κομισιόν στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Related posts

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin