16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο Σάμου κατά Υπουργού Εργασίας

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

Άφαντος ο Υπουργός Εργασίας!

Τηλεδιασκέψεις με τους βιομηχάνους – Lockdown για τους εργαζόμενους!

Από την Τρίτη το πρωί προσπαθεί το Εργατικό Κέντρο, να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εργασίας για να συζητήσει τις επείγουσες ανάγκες που έχουν προκύψει στους εργαζόμενους και ανέργους του νομού εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού (περιέχονται και στο υπόμνημα που του κατέθεσε) … αλλά άφαντος ο υπουργός…

Από το γραφείο του μας δηλώνουν συνεχώς ότι «είναι πολύ απασχολημένος και βρίσκεται σε πολύ σημαντικές τηλεδιασκέψεις» … προφανώς πολύ πιο σημαντικές από τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού των νησιών μας.

Ο κ. Βρούτσης απ ότι φαίνεται συζητάει διαρκώς με τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, για το πώς θα περάσει τη 10ωρη εργασία, το νέο αντεργατικό τερατούργημα, το νέο συνδικαλιστικό και ασφαλιστικό νόμο, αλλά δεν έχει χρόνο για να συζητήσει για τους εργασιακούς χώρους στα νησιά που δεν έχουν ελεγχθεί και οι συνάδελφοι μπήκαν μέσα και δούλευαν από την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Δεν έχει χρόνο να συζητήσει για τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν με απολύσεις, επειδή επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, είναι χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα λόγω των αντεργατικών μέτρων και λόγω της πανδημίας, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένα σπίτια κλπ

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και ο υπουργός εργασίας να απαντήσει στα αιτήματα του σαμιακού λαού και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και τη στήριξη των κατοίκων και των εργαζομένων του νομού Σάμου.

Απαιτούμε:

  • Πρώτα και κύρια να ελεγχθούν όλοι οι εργασιακοί χώροι. Πολλοί λειτούργησαν από την ίδια ή την επόμενη μέρα του σεισμού χωρίς να έχουν ελεγχθεί. Όπως σούπερ μάρκετ, χονδρεμπορικά κ.α.

  • Να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Είναι προτεραιότητα για μας τα σχολεία, να μη χάσουν για άλλη μια χρονιά τα παιδιά μας την επαφή με το σχολείο. Από εκεί και πέρα για τα σχολεία που θα προκριθούν προσωρινές λύσεις διεκδικούμε άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές. Δε θα ανεχτούμε προσωρινές λύσεις τύπου κοντέινερ, να γίνουν μόνιμες.

  • Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα.

  • Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών.

  • Να λυθεί το θέμα της προσωρινής στέγασης πχ με επίταξη ξενοδοχείων. Για τους εκατοντάδες που τα σπίτια βγαίνουν ακατάλληλα δεν είναι λύση η παραμονή σε σκηνές.

  • Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένου. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί ως την αποκατάστασή τους.

  • Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχουν πάθει ζημιά στο σπίτι τους.

  • Αποζημιώσεις 100% στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους.

  • Να αντιμετωπιστούν τα κενά σε νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και τις άλλες δομές υγείας των νησιών. Να θωρακιστεί το σύστημα υγείας στα νησιά.

  • Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.

Related posts

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin