22.9 C
Σάμος
23/04/2024
Περιφερειακά

«Η ακριτική Σάμος θα πρέπει να στηριχθεί με ένα πρόγραμμα κοινωνικής προσέγγισης με κριτήρια»

O σεισμός της 30ης Οκτωβρίου στη Σάμου, άφησε άστεγες περίπου 600 οικογένειες. Οι περισσότερες από αυτές είναι μικρής οικονομικής επιφάνειας με παιδιά, πολύτεκνοι, άνεργοι, ηλικιωμένοι άνθρωποι με πενιχρές συντάξεις.

Όμως, εκτός από αυτούς που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μια διαβίωση στα όρια του πως ζούσαν πριν, με τη στεγαστική συνδρομή της πολιτείας να μιλά για 80% κάλυψη και δανειοδότηση στο υπόλοιπο 20% του ποσού, εύλογα αναρωτιέται κανείς πως σε μια εποχή οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να ξοδέψουν τα ποσά που απαιτούνται για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου τον οποίο πρέπει να υποβάλλουν αλλά και το ότι, οι περισσότεροι από αυτούς είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κριτηρίων, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δανειοδότησής τους!

Εκτός αυτών, έχουμε τον επιχειρηματικό κόσμο της Σάμου που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Είτε με το σεισμό, είτε με το διπλό τσουνάμι που επακολούθησε, αλλά και με την καραντίνα λόγω κορωνοιού, πολλές επιχειρήσεις έχουν οδηγηθεί σε οριστικό κλείσιμο ή πτώχευση.

Τα κτίρια που νοίκιαζαν έχουν κριθεί ακατάλληλα, οι αγορές που είχαν κάνει σε εμπορεύματα καταστράφηκαν πλήρως, και από τον επαγγελματικό τους εξοπλισμό, δεν έμεινε τίποτα!!

Λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων επαγγελματικής στέγης τα ενοίκια έχουν ανέλθει σε δυσθεώρατα επίπεδα, απαιτούνται πολλά χρήματα για να ξαναστηθούν τα μαγαζιά από την αρχή και η επιβαλλόμενη καραντίνα έχει συρικνώσει τόσο την αγοραστική κίνηση που όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο.

Επίσης, ο τομέας που επίσης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα στη Σάμο είναι αυτός της εστίασης, Εστιατόρια και καφετέριες δεν λειτουργούν είτε λόγω καραντίνας, είτε λόγω μειωμένης τουριστικής κίνησης το 2020 αλλά και της φετινής σεζόν που φαίνεται πως θα κυμανθεί σε χειρότερα από τα περυσινά επίπεδα

Η ανεργία στη Σάμο έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και η οικονομική ένδεια έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους, όλα τα επαγγέλματα και τις ηλικίες…

Η Σάμος, ως ακριτική περιοχή, θα πρέπει να στηριχθεί με ένα πρόγραμμα κοινωνικής προσέγγισης, βάσει κριτηρίων και όχι επιδοματικής πολιτικής.

Με εκτίμηση άμισθη σύμβουλος κοινωνικής μέριμνα

Άννα Ζέπου

Related posts

Προώθηση Ικαριώτικων προϊόντων: Στόχος της επίσκεψης Νύκτα

admin

Συνέντευξη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σε φοιτητές δημοσιογραφίας από τη Γερμανία για το μεταναστευτικό ζήτημα

admin

H Π.Β. Αιγαίου για Παγκόσμια Ημέρα της Γης

admin

250 προσκεκλημένοι στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου για την προβολή των νήσων του Βορείου Αιγαίου

admin

Visa για Τούρκους: Η Κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα της Περιφέρειας, δηλώνει ο Μητσοτάκης

admin

Απαγορευτικό το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Επιστολή Καλτάκη στον Υπουργό

admin

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύει τον τομέα υγείας: Ο Μιχαήλ Καραβασίλης, ο νέος άμισθος σύμβουλος

admin

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

admin

Συνάντηση με Αυτοκινητιστές Ταξί! Συζήτηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σάμου

admin