16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Η “Ανατροπή” για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα

Τα τελευταία χρόνια, το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει μετεξελιχτεί σε ένα μείζων πρόβλημα για το νησί μας. Δυστυχώς όμως, οι έως τώρα τοπικοί άρχοντες δεν έδρασαν ουσιαστικά και έτσι το πρόβλημα διαιωνίστηκε με πολλές αρνητικές συνέπειες για τον τόπο μας.

Είναι εν πολλοίς γνωστό ότι το πρόβλημα ξεφεύγει από την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι η ευθύνη της διαχείρισής του ανήκει στην κυβερνητική πολιτική και στη σχετική νομοθεσία και την τήρησή της. Όποια υποψήφια δημοτική αρχή πρεσβεύει ότι θα λύσει το πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού σίγουρα καλλιεργεί αβάσιμες ελπίδες και θέλει να κινηθεί μόνη της, χωρίς τη δύναμη των πολλών, της ένωσης και της συνεργασίας.

Εν τούτοις η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, με τη στήριξη του Σαμιακού λαού, δεσμεύεται να δράσει αποφασιστικά και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος στον τόπο.

Πάνω απ’ όλα η “Ανατροπή” υποστηρίζει ότι από την πρώτη μέρα όλοι οι τοπικοί άρχοντες και φορείς πρέπει να είναι ενωμένοι, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν λύσεις και, αν χρειαστεί, να είναι οργανωτές και πρωτοστάτες δραστικών κινητοποιήσεων, και όχι κινητοποιήσεων της μιας μέρας που χάνονται στον καιρό, ώστε η φωνή των Σαμιωτών να ακουστεί δυναμικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τα θέματα που πρέπει να διεκδικηθούν είναι:

  • αποσυμφόρηση του νησιού
  • βελτίωση όλων των υποδομών που σχετίζονται με την διαχείριση αυτού του ζητήματος, με έμφαση στην καθαριότητα και την υγειονομική διαχείριση.

Το νησί μας τυχαίνει να αποτελεί αρχικό προορισμό αυτών των ανθρώπων. Δεν πρέπει, λοιπόν, καμία πολιτική πράξη ή παράλειψη να τους εγκλωβίζει εδώ. Στο νησί μας πρέπει να διαμένουν ελάχιστες μέρες, να διεκπεραιώνουν τις αρχικές διαδικασίες και να προωθούνται προς το εσωτερικό της χώρας. Επιπρόσθετα, οι χώροι υποδοχής και ταυτοποίησης  πρέπει να είναι οργανωμένοι, να βρίσκονται εκτός οικιστικού ιστού, να τηρούνται κατάλληλοι και αυστηροί κανόνες ως προς την είσοδο και την έξοδο σε αυτόν τον χώρο, αλλά και να παρέχουν τους κατάλληλος χώρους υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να αποσυμφορηθεί και το νοσοκομείο Σάμου.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι αρχές του τόπου πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή και άμεση επαφή και συνεργασία με τους φορείς που διαχειρίζονται της δομές Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ώστε να προλαμβάνουμε τα προβλήματα πριν καταστούν δυσεπίλυτα. Στο πλαίσιο αυτό δεσμευόμαστε για συνδιοργάνωση με τις αρχές διαχείρισης του ΚΥΤ και τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ για μια σειρά σεμιναρίων και δράσεων κατάρτισης των προσφύγων. Κυρίως οι δράσεις αυτές θα επικεντρώνονται σε θέματα δημόσιας καθαριότητας, υγιεινής, σεβασμού της δημόσιας περιουσίας και ενημέρωσης για τις τοπικές υπηρεσίες. Στόχος μας είναι οι άνθρωποι αυτοί, οι προερχόμενοι από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, να μη διαταράσσουν την καθημερινότητα του νησιού, αλλά να τη σέβονται κατά τη διάρκεια της (ελπίζουμε σύντομης) παραμονής τους εδώ.

Τέλος, η “Ανατροπή” δεσμεύεται ότι μία από τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου δημοτικού συμβουλίου κατά τον μήνα Σεπτέμβριο θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτό το ζήτημα. Προσκεκλημένοι θα είναι όλοι οι νεοεκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες, αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να αναλυθεί η τότε ισχύουσα κατάσταση, να ληφθούν αποφάσεις και να καθοριστεί ο τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων της Σαμιακής κοινωνίας. Δέσμευσή μας επίσης είναι ότι όλη η ήδη πεπραγμένη και η μελλοντική σχετική αλληλογραφία του Δημάρχου με τους εμπλεκόμενους φορείς διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού θα δημοσιοποιηθεί, ώστε να εκτίθενται σε δημόσια κρίση οι πράξεις και επιλογές των πολιτικών προσώπων και θεσμών. Η “Ανατροπή” σε όλα τα καίρια και σημαντικά ζητήματα, όπως και αυτό, θα ζητά με πολλούς τρόπους την γνώμη του λαού και αυτήν θα υπηρετεί.

 

Ανατροπή …

Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …

Related posts

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin