18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

Η “Ανατροπή” για το Δημοτικό Συμβούλιο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως στις 21 Απριλίου 2021, κατά την ημερήσια διάταξη και για τα θέματα που συζητήθηκαν εκείνη την ημέρα (2 θέματα συζητήθηκαν στις 22 Απριλίου), η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” τοποθετήθηκε και έθεσε τις απόψεις της για τα εξής θέματα:

  1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή πιστεύει ότι τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να συμμετάσχουν και αυτά στις διαβουλεύσεις του νέου σύμφωνου μετανάστευσης και ασύλου, ούτως ώστε να παρουσιάσουν τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν και να ληφθούν αποφάσεις που δεν θα μετατρέπουν τα νησιά μας σε νησιά άλλης κατηγορίας.

Η “Ανατροπή” δεν ψήφισε την εισήγηση του Δημάρχου διότι δεν είναι δυνατόν αφενός να απαιτούμε καθολική αποσυμφόρηση της Σάμου από πρόσφυγες και μετανάστες και αφετέρου να αποδεχόμαστε την υπό κατασκευή δομή των 1200 ατόμων στη θέση Ζερβού. Αυτός ο αριθμός είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο του 2020 ώστε να γίνει διαπραγμάτευση Δημάρχου και Πρωθυπουργού, που τελικά δεν επιτεύχθηκε. Πλέον δεν πρέπει, σύμφωνα με την παράταξή μας, να αποδεχόμαστε καμιά τέτοια δομή, γιατί έχουμε μηδενικές ροές, ενώ το νησί μας έχει πληγεί και από τον σεισμό και άλλα φυσικά φαινόμενα. Το Υπουργείο δεν λαμβάνει στα υπόψη του αυτό που θέλει η κοινωνία, αλλά και ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν προτείνει. Τελικά, φτιάχνεται μια δομή 3000 ατόμων όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, αλλά σίγουρα φαντάζεται και φαίνεται πάρα πολύ μεγαλύτερη.

Με αυτούς τους όρους, ο Δήμος μας δεν πρέπει να έχει καμιά δομή φιλοξενίας, αλλά έναν μικρό χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης, όπου οι εισερχόμενοι στο νησί μας πρόσφυγες και μετανάστες θα διαμένουν ελάχιστες μέρες, θα διευθετούνται άμεσα τα αρχικά τους έγγραφα και θα μεταφέρονται όλοι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

  1. Ψήφισμα στήριξης Πανεπιστημίου Αιγαίου: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να στηριχτεί και να διεκδικήσουμε στοχευμένα από το κράτος ποικίλες μορφές ενισχύσεων. Δυστυχώς όμως, αυτό που φαίνεται είναι ότι το κράτος θέλει να κλείσει τα περιφερειακά Α.Ε.Ι. και εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρούμε τους δικούς μας τρόπους ώστε να στηριχτεί το Πανεπιστήμιο και να γίνει ο τόπος μας ελκυστικότερος για τους φοιτητές, ώστε να θέλουν να πραγματοποιούν τις σπουδές τους εδώ.

Ως “Ανατροπή” προτείνουμε ότι ο Δήμος πρέπει να βοηθήσει ο ίδιος το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές. Ενέργειες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν είναι παραδείγματος χάριν: i) η στήριξη της πρακτικής άσκησης – ενισχυτική διδασκαλία – ούτως ώστε φοιτητές να έρχονται στα σχολεία του Δήμου μας και να βοηθούν τους μαθητές μας και ii) να βρεθούν τρόποι ώστε να γίνει εύκολη η πρόσβαση στους φοιτητές και να μπορούν να επισκέπτονται εύκολα και φτηνά όλες τις περιοχές του Δήμου μας, όπου θα γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας.

  1. Πρόγραμμα συλλογής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2021: Επειδή πολλές κοινότητες και κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι η δακοκτονία που διενεργείται από την Περιφέρεια δεν γίνεται σωστά και δεν επιφέρει αποτελέσματα, είναι σκόπιμο ο Δήμος να οργανώσει μια τεκμηριωμένη γεωπονική μελέτη, προκειμένου να καταγραφούν τα οφέλη ή μη της συγκεκριμένης δράσης. Ως εκ τούτου, θα μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Τοπικά Συμβούλια να αποφασίζουν πιο σωστά και τεκμηριωμένα για την ενέργεια αυτή. Η απόφαση του σώματος ήταν θετική και θα σταλεί στα αρμόδια όργανα του Δήμου για να προχωρήσει η εν λόγω πρόταση.

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin