16.8 C
Σάμος
20/04/2024
Σαμιακά

Η “Ανατροπή” κοντά στη νέα γενιά που αγωνιά για το μέλλον

Τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ύφεση της οικονομίας και την κοινωνική αστάθεια, η νέα γενιά αγωνιά έντονα για το μέλλον. Συνέπεια αυτού, πολλοί νέοι, όταν τελειώνουν το σχολείο δεν θέλουν ή δεν  μπορούν να σπουδάσουν ή έστω να καταρτιστούν επαγγελματικά, αφού μάλιστα δεν πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής τους ή την αγορά του τόπου τους. Για πολλά από τα παιδιά μας είναι όνειρο ζωής να φύγουν από τη Σάμο, διότι πιστεύουν ότι η ζωή στη Σάμο δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ευχάριστη.

Τα παραπάνω κρύβουν ολέθριες επιπτώσεις για την ανάπτυξη του νησιού. Ο πληθυσμός μειώνεται και μάλιστα διαρρέει το νέο, το φρέσκο, το πιο ζωντανό και εν δυνάμει παραγωγικό μέρος του πληθυσμού. Δεν αναπτύσσονται νέες οικογένειες. Δεν επαρκεί το καταρτισμένο, έμψυχο εργατικό δυναμικό, που θα εργαστεί για να αναπτυχθεί το νησί. Οι νέοι απαξιώνουν την ενασχόληση με τα κοινά και κρατούν αδιάφορη στάση.

Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, έχει ως στόχο την έμπρακτη στήριξη των νέων, ώστε να ανατραπεί η παραπάνω κατάσταση. Από τη μία να βοηθηθούν οι νέοι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν, να καταρτιστούν και να εξειδικευτούν εργασιακά και να επανδρώσουν την παραγωγική διαδικασία του τόπου μας. Και από την άλλη να τους βοηθήσει στα πρώτα τους βήματα στο νησί. Η συνεργασία με όλους τους φορείς κρίνεται επιτακτική και η σύμπραξη όλων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι δεσμεύσεις μας για το ζήτημα αυτό είναι οι ακόλουθες:

  1. Οικονομική στήριξη στους φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα που σπουδάζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Δημοτικά κονδύλια προς σπουδαστές που θα πληρούν τα κριτήρια, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας εκτός Σάμου και συνεργασία με τους ανά την Ελλάδα συλλόγους Σαμίων είναι τα πρώτα βήματά μας, είτε για να χρηματοδοτήσουμε τους νέους που σπουδάζουν είτε για να τους εξασφαλίσουμε δωρεάν στέγαση.

 

  1. Σύσταση Δημοτικού Γραφείου Επαγγελματικής Διασύνδεσης. Πρόκειται για μια υπηρεσία που θα λειτουργήσει στα πρότυπα διεθνών φορέων και Πανεπιστημίων και έχει τριπλή αρμοδιότητα. Αρχικά συνδέει τους φορείς εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, αναζητώντας ευκαιρίες καριέρας για όσους νέους ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Επιπρόσθετα, κατευθύνει τους νέους σε επιπλέον μόρφωση ή κατάρτιση, κυρίως σε σχέση με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Τέλος εξασφαλίζει πληροφόρηση και κατάρτιση πάνω σε ζητήματα νέων τεχνολογιών και μεθόδων ανά επαγγελματική κατηγορία.

 

  1. Πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης προσαρμοσμένης στην παραγωγή προϊόντων του τόπου μας. Σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, νέοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με τις ιδιαίτερες παραγωγές του τόπου θα λαμβάνουν τεχνογνωσία για τις παραγωγές αυτές. Στόχος είναι η εξασφάλιση ποιοτικών πιστοποιήσεων σε προϊόντα ΠΟΠ, ώστε να γίνει ο τομέας αυτός ελκυστικός για νέους παραγωγούς.

 

  1. Ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Άλλοτε με χρηματικές επιχορηγήσεις και άλλοτε με απαλλαγή από δημοτικά τέλη ή άλλες εισφορές θα ενισχύσουμε την ίδρυση επιχειρήσεων από τους νέους.

 

  1. Ίδρυση Κέντρων Νεότητας, σε συνεργασία με κατά τόπους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, που να λειτουργούν ως εφαλτήριο μιας νέας πορείας και αντίληψης για τη ζωή και το μέλλον.

 

  1. Θέσπιση ειδικής τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αφιερωμένης στην παιδεία και στους νέους. Εκεί θα λαμβάνονται αποφάσεις για τη στήριξη των νέων και θα δρομολογούνται ή θα εγκρίνονται οι προτάσεις που παραθέτουμε εδώ. Στη συνεδρίαση αυτή θα γίνονται τοποθετήσεις από τους σχετικούς φορείς της Σάμου, όπως εκπροσώπους σχολείων, εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά και από επιστημονικούς φορείς.

 

  1. Προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου νέων. Στο πρότυπο της Βουλής των Εφήβων και των αντίστοιχων προσομοιώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι να ενεργοποιήσει τους νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις απόψεις τους, να εξοικειωθούν με την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, να γίνουν ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

 

Ανατροπή… το πρόγραμμά μας… όραμα ανάπτυξης, δέσμευση δημιουργίας

 

Related posts

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin