22.9 C
Σάμος
16/04/2024
Σαμιακά

Καταγγελία για επίθεση με καραμπίνα εναντίον Ιρακινών στη Σάμο

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η στάση της αστυνομίας της Σάμου η οποία, ενώ, σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δέχτηκε καταγγελία για επίθεση με καραμπίνα εναντίον δύο Ιρακινών προσφύγων, 17 και 20 ετών, νωρίς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, δεν προχώρησε στη σύλληψη του ανθρώπου που αναγνωρίστηκε ως δράστης, αλλά αντιθέτως συνέλαβε τα δύο θύματα.

Εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, που βρίσκονταν το βράδυ της Πέμπτης στο Κέντρο για έκτακτη σύσκεψη, αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» ότι αντιλήφθηκαν τα δύο έντρομα θύματα να επιστρέφουν τρέχοντας στο Κέντρο, πρώτα ο 17χρονος και μετά από λίγο ο 20χρονος.

Ξαπλωμένοι στο έδαφος μπροστά στο κοντέινερ της αστυνομίας, σε κατάσταση σοκ, τα θύματα έδειχναν στους γιατρούς του Κέντρου τα σημάδια από τα χτυπήματα στα πλευρά και στην κοιλιά, ενώ του ενός το χέρι είχε παραλύσει από τον πόνο. Οπως διηγούνταν ανάμεσα σε αναφιλητά, είχαν βγει στην πλαγιά να κόψουν ξύλα για το κρύο, όταν σταμάτησε μπροστά τους ένα όχημα.

Με την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας, ο οδηγός τούς ανάγκασε να πέσουν γονατιστοί στο έδαφος, ενώ άλλοι δύο άντρες άρχισαν να τους χτυπούν με γροθιές και κλοτσιές.

Ο 17χρονος κατάφερε να ξεφύγει και το έβαλε στα πόδια, τον άλλο συνέχισαν να τον χτυπούν για λίγο.

Ενώ διηγούνταν το βίαιο περιστατικό, οι δύο νεαροί πρόσφυγες αναγνώρισαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους τον άνθρωπο που τους είχε επιτεθεί με την καραμπίνα.

Με ψυχραιμία για να αποφευχθούν τα χειρότερα, εργαζόμενοι του απευθύνθηκαν και του ζήτησαν να μιλήσουν, αλλά αυτός άρχισε να απομακρύνεται, λέγοντας ότι έπρεπε να μετακινήσει το όχημά του από την είσοδο του Κέντρου γιατί εμπόδιζε.

Με το που μπήκε στο τζιπ, ο άντρας έκανε όπισθεν και στη συνέχεια πάτησε με δύναμη το γκάζι και έφυγε με ταχύτητα.

Πρόκειται, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, για άντρα γύρω στα πενήντα, με ψαρά μαλλιά και γένια, ενώ την ακριβή περιγραφή και τον αριθμό της πινακίδας του τζιπ τα κατέθεσαν σε καταγγελία που έκαναν στην αστυνομία του Κέντρου.

Οι δύο πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σάμου, όπου, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, διαπιστώθηκε ο τραυματισμός του ενός σε ολόκληρο το αριστερό χέρι από τον ώμο, όπως επίσης σημάδια από χτυπήματα στα πλευρά και στην κοιλιά και αμυχές σε διάφορα σημεία του σώματος. Την επομένη, το ένα θύμα είχε αιματουρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πρόσφυγες πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και μίλησαν με αστυνομικούς, χωρίς να υπάρχει διερμηνέας, ενώ τους ζητήθηκε να υπογράψουν έγγραφο, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό του.

Μήνυση – ανέκδοτο

Σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η αστυνομία δεν προχώρησε στη σύλληψη του άντρα, παρά την καταγγελία των προσφύγων και το πιστοποιητικό τραυματισμού τους από το νοσοκομείο.

Οπως ισχυρίζεται η αστυνομία, από τις έρευνες δεν προέκυψε η ταυτοποίησή του με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Αντιθέτως, συνέλαβε τα ίδια τα θύματα, ύστερα από μήνυση του άντρα, και σχημάτισε δικογραφία την οποία έστειλε στην Εισαγγελία.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, ο άντρας καταγγέλλει ότι οι δύο πρόσφυγες είχαν πάει με άλλους έξι στο εκτροφείο χοίρων που διατηρεί κοντά στο Κέντρο, σκότωσαν έναν χοίρο και προξένησαν φθορές, αν και είναι γνωστό ότι οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό, ούτε αναφέρθηκε επίθεση σε άλλους πρόσφυγες εκείνη την ημέρα.

Η στάση της τοπικής αστυνομίας προβληματίζει ιδιαιτέρως, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και ρατσιστικού λόγου στο νησί, ενώ είναι εμφανής η συντονισμένη προσπάθεια ακροδεξιών και ξενοφοβικών κέντρων να υποδαυλίσουν το ρατσιστικό μίσος, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την ανησυχία των πολιτών γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών, Γ. Ελευθερόγλου, ακούστηκε να προειδοποιεί σε δημόσια συγκέντρωση και σε εκπομπή γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού του σταθμού 2000 FM ότι «θα χυθεί αίμα» και «ίσως χρησιμοποιηθούν και καραμπίνες» αν πάνε πρόσφυγες στο χωριό, σύμφωνα με αναφορά του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που στάλθηκε στην Εισαγγελία από τη γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μ. Γιαννακάκη.

ΠΗΓΉ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΏΝ.

Related posts

Έκτακτη επικαιρότητα: Φωτιά σε κατοικία στους Μυτιληνιούς Σάμου

admin

Το Νοσοκομείο Σάμου σε αποστολή σωτηρίας – Εντυπωσιακή άσκηση για αντιμετώπιση αεροπορικού ατυχήματος!

admin

Έκκληση για αίμα

admin

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

ΜΜΕ / Απεργία των δημοσιογράφων την Τρίτη 16 Απριλίου

admin

Εισαγωγή στην Α’ Τάξη Πειραματικών Σχολείων έως 17 Απριλίου

admin

Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη στη Σάμο

admin

Ο νέος δικαστικός χάρτης στη Σάμο και την Ικαρία

admin

Έξυπνες κινήσεις στο «7ο Σαμιακό Φοιτητικό ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα» – Δείτε τι εγινε!

admin