21.9 C
Σάμος
24/04/2024
Σαμιακά

Η Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι απαρχές των αθλητικών αγώνων στην Ολυμπία χάνονται στα βάθη των αιώνων. Λέγεται ότι εκεί στον κάλλιστο τόπο της Ελλάδας, κάποτε μονομάχησαν μέχρι θανάτου ο Κρόνος και ο Δίας. Από τότε και στο εξής, οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες γινότανε στην Ηλεία προς τιμή του νικητή και πατέρα των Θεών, δηλαδή του Δία. Στους αγώνες με τη μορφή που γνωρίζουμε εμείς σήμερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του Ηρακλή. Ο μυθικός ήρωας από τη Θήβα και γιος του Διός ο ίδιος έθεσε τις βάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρώτη πανελλήνια μορφή έλαβε χώρα το 776 π.Χ.. Ως βραβείο νίκης είχε οριστεί ο κότινος, ένα απλό στεφάνι αγριελιάς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως μία πανάρχαια τελετουργία, δυστυχώς βιαίως καταργήθηκαν το 393 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο Α΄ ως ειδωλολατρική συνήθεια. Χρειάστηκαν να περάσουν πολλοί αιώνες έως ότου ο σημερινός άνθρωπος να αντιληφθεί τη μέγιστη σημασία τους για τον αθλητισμό και να προβεί στην ανασύστασή τους.

Πρόδρομος στάθηκε ο θεσμός των Ολυμπίων στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, μια αθλητική συνάντηση όπου οι ιθύνοντες είδαν τις ατέλειες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μια τέτοιου τύπου αθλητική διοργάνωση αξιώσεων. Στη συνέχεια στο Παρίσι κύριος οραματιστής της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε ο Γάλλος βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερντέν. Καταλυτική ωστόσο υπήρξε η παρουσία του Έλληνα λόγιου κι εμπόρου Δημητρίου Βικέλα ο οποίος χρημάτισε πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Οικονομικά βοήθησαν επίσης οι εθνικοί ευεργέτες Ευάγγελος Ζάππας και Γεώργιος Αβέρωφ. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ετοιμάστηκε το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, το κύριο σημείο για τις αθλητικές διοργανώσεις.

Παρ’ όλες τις αντιδράσεις της Ευρώπης και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα τότε – η Ελλάδα είχε κηρύξει πτώχευση το 1893 – η επιτυχία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων ήτανε πρωτοφανής. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για διεκπεραίωση αγώνων αμφιβόλου αποτελέσματος το 1896, η Ελλάδα καθιέρωσε επίσημα πια αυτό τον πανάρχαιο θεσμό στο νεότερο κόσμο.

26/07/2021, enfo.gr
Γεωργία Τσατσάνη

Καθηγήτρια Φιλόλογος-Συγκριτολόγος. Επικοινωνία: georgia_tsatsani@hotmail.com. www.lsj.org

Related posts

Ωράριο ανεφοδιασμού στη Σάμο: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τα καταστήματα

admin

Καρλόβασι: Υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου

admin

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΥΠΣ και Προέδρου Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου στη Σάμο

admin

Ταλαιπωρία για 34 μαθητές του ΕΠΑΛ Σάμου και Ικάριας στη Σύρο λόγω απαγορευτικού απόπλου

admin

Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά της Σαμιώτικης Οινοποιίας: Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο Μουσείο Οίνου

admin

Κοινή Δράση ΕΚΕΑ-Γ.Ν. Σάμου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην Εθελοντική Αιμοδοσία

admin

Dodekanisos Seaways: Τα κορυφαία κλικ του 14ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας!

admin

“Είμαστε βέβαιοι ότι θα σας καλωσορίσουμε ξανά στο Pappa Beach-Ireon Samos”

admin

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin