23.9 C
Σάμος
24/04/2024
Σαμιακά

Η «κούπα του Πυθαγόρα» κλείνει αισίως τα τρία της χρόνια

Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 1 Ιουνίου 2019 στις 8 π.μ. έως τις 9:30 μ.μ.

Έκανε πέρυσι και πρόπερσι την εμφάνιση της στο καλεντάρι των Ελληνικών Brevet και το 2019 θα είναι πάλι εδώ. Πρόκειται για ένα brevet 200 χιλιομέτρων που διασχίζει το μεγαλύτερο τμήμα της νήσου Σάμου. Μία διαδρομή μοναδικής ομορφιάς που συνδυάζει θάλασσα, βουνό, πράσινο και κυρίως περνάει από όμορφα γραφικά χωριά και παραθαλάσσιους οικισμούς. Όσοι τυχεροί πήραν μέρος στο περσινό brevet γνωρίζουν ότι είναι μοναδική εμπειρία να εξερευνήσεις ποδηλατώντας το φυσικό τοπίο της Σάμου.

Το νησί φημίζεται για το φυσικό του κάλος, ελάτε λοιπόν να γνωρίσετε από κοντά ίσως το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Η φετινή διαδρομή έχει μικρές τροποποιήσεις σε σχέση με τους προηγούμενες χρονιές.

H εκκίνηση φέτος θα λάβει χώρα από την πρωτεύουσα του νησιού (Βαθύ) ακριβώς όπως και πέρυσι. 

Θα δώσουμε ραντεβού στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ της Σάμου λίγο πριν τις 8.00 π.μ. Μετά τον τεχνικό έλεγχο και την παραλαβή των καρτών και του roadbook, θα δοθεί μαζική εκκίνηση στις 8:00 π.μ. Για τους καθυστερημένους το κοντρόλ θα μείνει ανοιχτό ως τις 9:00 π.μ.
Φέτος, θα ξεκινήσουμε κινούμενοι Νοτιοανατολικά προς τον παραλιακό οικισμό του Ποσειδωνίου. Σε αυτά τα πρώτα 15χλμ, θα απολαύσουμε μία καταπράσινη και σχετικά ήσυχη διαδρομή. Εκεί θα συναντήσουμε και το πρώτο κοντρόλ. Μετά το σφράγισμα των καρτών, επιστρέφουμε και κινούμενοι Δυτικά πάμε προς το χωριό Μυτιληνιοί.

Εκεί θα συναντήσουμε και το δεύτερο κοντρόλΤο τρίτο κοντρόλ είναι στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Σάμου, τους Δρακαίους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων. Προς το τέλος της πορείας μας προς τους Δρακαίους, κοιτώντας αριστερά βλέπουμε την Ικαρία και τους Φούρνους. Τα δύο αυτά νησιά, μαζί με την Σάμο αποτελούν τον Νομό Σάμου.

Για να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί θα πρέπει να καλύψουμε μία απόσταση 70χλμ περίπου, συναντώντας μερικά από τα ομορφότερα χωριά όπως είναι το Πυθαγόρειο, το Ηραίο, ο Παγώνδας, οι Σπαθαραίοι , ο Πύργος και η Καλλιθέα. Και σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής, όπως σχεδόν σε όλο το μπρεβέ, κυριαρχεί το μπλε και το πράσινο!

Κάνοντας αναστροφή επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο προς τον Όρμο Μαραθοκάμπου και μετά κινούμαστε Βόρεια ανηφορίζοντας για τον Μαραθόκαμπο, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού. Συνεχίζουμε ανηφορικά για τον Πλάτανο (μέσω Αγίων Θεοδώρων), ένα χωριό σε υψόμετρο 600 μέτρων με πανέμορφη πλατεία και εκπληκτική θέα.

Αξίζει μία στάση εκεί για ξεκούραση, φωτογραφίες και ανασύνταξη δυνάμεων. Μετά την ολιγόλεπτη στάση, φτάνει επιτέλους η ώρα για μία υπέροχη παρατεταμένη κατηφόρα μέχρι το Καρλόβασι. Η κατηφορική διαδρομή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλους, αλλά δυστυχώς σε όχι τόσο καλό οδόστρωμα, οπότε καλό θα είναι να δείξουμε προσοχή προκειμένου να αποφύγουμε πιθανά ατυχήματα.

Στο Καρλόβασι, τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό της Σάμου, θα συναντήσουμε το τελευταίο κοντρόλ πριν τον τερματισμό μας. Απομένουν 30 παραλιακά χιλιόμετρα μέχρι τον τερματισμό. Σε όλη την διαδρομή των 30 χιλιομέτρων, στο αριστερό μας χέρι θα έχουμε την θάλασσα. Θα διασχίσουμε τον παραλιακό οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου και περνώντας έξω από το Κοκκάρι θα κινηθούμε για τον τερματισμό στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ της Σάμου.

Καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να έχουν υπόψη τους ότι το brevet είναι σχετικά δύσκολο και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και μειωμένες άσκοπες καθυστερήσεις ειδικά μέχρι το τρίτο κοντρόλ (Δρακαίους). Όλα τα κοντρόλ θα είναι επανδρωμένα και με τροφοδοσία-υδροδοσία.

Κόστος Συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 5 ευρώ. Η πληρωμή θα γίνει στην εκκίνηση κατά την παραλαβή της κάρτας και του roadbook.

Related posts

Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Σάμου: Τα Θέματα που θέτει η Δημοτική Παράταξη ΑΝΑΣΑ

admin

Βουρλιώτες : Στον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή εκπαιδεύτηκαν κάτοικοι της κοινότητας

admin

Ωράριο ανεφοδιασμού στη Σάμο: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τα καταστήματα

admin

Καρλόβασι: Υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου

admin

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΥΠΣ και Προέδρου Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου στη Σάμο

admin

Ταλαιπωρία για 34 μαθητές του ΕΠΑΛ Σάμου και Ικάριας στη Σύρο λόγω απαγορευτικού απόπλου

admin

Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά της Σαμιώτικης Οινοποιίας: Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο Μουσείο Οίνου

admin

Κοινή Δράση ΕΚΕΑ-Γ.Ν. Σάμου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην Εθελοντική Αιμοδοσία

admin

Dodekanisos Seaways: Τα κορυφαία κλικ του 14ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας!

admin