18.8 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Η Κ.Ο.Β Σάμου για την κατάσταση των Δομών Υγείας

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι ασθενείς, αλλά και κάθε λαϊκή οικογένεια στο νησί, βιώνουν καθημερινά την ολοένα και πιο άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας. Έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα στελέχη της στο χώρο της υγείας προσπαθούν να κρύψουν από το λαό πως, πέρα από το σφαγιασμό της υγείας λόγω των μνημονιακών νόμων, ο ψηφισμένος κρατικός προϋπολογισμός προχωράει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας κατά 326 εκ. € και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214 εκ. €. Γεγονός που θα προσθέσει επιπλέον βάρη στις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές υγείας.

Η υποβάθμιση του νοσοκομείου, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,όσο και του Ε.Κ.Α.Β. έχει φέρει τα πράγματα σε οριακή κατάσταση. Οι γιατροί, που εξαντλούνται σε ατελείωτες κι απανωτές εφημερίες, καθώς και όλο το υπόλοιπο προσωπικό έχουν ξεπεράσει τα όρια τους έχοντας καθημερινά στην ευθύνη τους την υγεία εκατοντάδων ασθενών. Αποτέλεσμα αυτής της καταστασης είναι να εκτίθενται σε κίνδυνο εργαζόμενοι και ασθενείς, όπως με τα πρόσφατα κρούσματα φυματίωσης, αφού αυτές οι συνθήκες δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει στην υγεία την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποτελεί πρόκληση για το λαό όταν πριν λίγο καιρό στο Περιφερειακό Συνέδριο της Κυβέρνησης στη Λέσβο μαζί με τις διακηρύξεις για την «ανάπτυξη που έρχεται» και την «έξοδο από τα μνημόνια», έγινε αναφορά από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας ότι «λεφτά υπάρχουν» για το νοσοκομείο της Σάμου  ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «διαφήμιζαν» οτι το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει με δωρεές και προσφορές. Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για την υγεία!

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο λαός της Σάμου βιώνουν τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, τις απλήρωτες επιπρόσθετες εφημερίες των ιατρών την εξουθένωση όλων των εργαζομένων τις ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο και τα ραντεβού με πολύμηνη αναμονή έως και έναν χρόνο.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι έκφραση της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος και που την οδηγεί στα χέρια των επιχειρηματιών, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίησή της. Κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η ανανέωση του παλαιωμένου εξοπλισμού και η συντήρηση κτηριακών εγκαταστάσεων και γενικότερα η αναβάθμιση του νοσοκομείου και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση.

Καπιταλιστική ανάπτυξη, σημαίνει να θεωρείται κόστος η Υγεία του λαού και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ίδια ώρα που θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του χώρου της Υγείας, για τους οποίους η κυβέρνηση προορίζει τεράστια πακέτα χρηματοδότησης και φοροελάφρυνσης.

Με την πολυδιαφημιζόμενη “τομή” στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί ξανά να δημιουργήσει μαγική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ). Δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που διαφημίζονται από την κυβέρνηση σαν «Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας», είναι ένα από “τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών” όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” για την Τρίτη αξιολόγηση. Δηλαδή οι ελάχιστοι γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς και με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς πείνας. Οι “υψηλού επιπέδου” υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αντιστοιχούν το πολύ σε μια γρήγορη εξέταση και μια συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δίνει τα “ρέστα” της στην εξαπάτηση των λαϊκών οικογενειών.

Η προάσπιση της Υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Εδώ και τώρα να δοθεί λύση με ευθύνη του κράτους, με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού, παραϊατρικού, τεχνικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού και κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό.

Στελέχωση του Κ.Υ Καρλοβάσου και όλων των περιφεριακών αγροτικών ιατρείων με μόνιμους γιατρούς γενικής ιατρικής και όλου του υπόλοιπου προσωπικού που προβλέπεται καθώς και την στελέχωση του Ε.Κ.Α.Β.

Μεγάλες ευθύνες έχει η κυβέρνηση στην διαχείριση του προσφυγικούζητήματος που τους εγκλωβίζει στα νησιά κάτω από απαράδεκτεςσυνθήκες χωρίς την στοιχειώδη ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη. Ζητάμε τον άμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά μας όλων των μεταναστών και προσφύγων. Να λειτουργήσει τώρα μέσα στο hotspot ιατρείο όλο 24ωρο με γιατρούς νοσηλευτές, ψυχολόγους, και άλλες απαραίτητες ειδικότητες.

Τώρα απαιτείται η οργάνωση της λαϊκής πάλης:

  • Για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος στελεχωμένο με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Για την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη

Related posts

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin