25.9 C
Σάμος
23/04/2024
Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το «Βοήθεια στο σπίτι»

 

Το μεγάλο πρόβλημα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 (Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη), έφερε με παρέμβασή της στην τηλε – συνεδρίαση(31-3-2020) του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, η Λαϊκή Συσπείρωση.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι όλο αυτό το διάστημα, από τότε που ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού δεν τους είχαν χορηγηθεί μάσκες και γάντια προστασίας, ούτε καν βεβαίωση μετακίνησης και αναγκάζονταν να τα καλύπτουν όλα με δικά τους έξοδα και με ατομικές βεβαιώσεις. (Τα μέσα προστασίας δόθηκαν στην Ανατολική Σάμο, την επόμενη μέρα της συνεδρίασης κατά την οποία είχαμε ενημερωθεί ότι ο δήμος παρέλαβε ποσότητα μασκών και γαντιών και ξεκινά η χορήγησή τους στους εργαζόμενους).

Όσον αφορά το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων δυστυχώς ακούσαμε πάλι τις ίδιες δικαιολογίες για τη διάσπαση του δήμου, τη μη λειτουργία του Νομικού Προσώπου «Σαμιακή Αρωγή» που διαχειρίζονταν το πρόγραμμα, τη διχογνωμία των δύο δήμων αν θα γίνει Σύνδεσμος γι’ αυτό τον σκοπό ή θα ενταχθεί στις υπηρεσίες κάθε δήμου χωριστά, τις διευκρινήσεις που περιμένουν από το υπουργείο για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν….κλπ.

Δεν αμφιβάλλουμε ότι η προεκλογική σκοπιμότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την διάσπαση των δήμων, όσο και η μετεκλογική κωλυσιεργία της ΝΔ που 10 μήνες τώρα δεν μπορεί(;) να δώσει λύση, βρίσκονται στη βάση των αιτιών του προβλήματος. Όμως έχουν και οι δύο δημοτικές αρχές τις δικές τους ευθύνες για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και πρέπει να τους καταλογιστούν αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε τίποτα να μένουν απλήρωτοι τρείς μήνες και σε μια περίοδο μάλιστα που δίνουν το καλύτερο εαυτό τους και με επιπλέον εξυπηρετούμενους, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και κινδύνων για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΩΡΑ, οπωσδήποτε πριν το Πάσχα, οι δύο δήμοι να βρουν λύση:
Να διαθέσουν έκτατα το προσωπικό που απαιτείται για να συνταχθούν και να υποβληθούν οι στατιστικοί κατάλογοι με βάση τους οποίους γίνεται η εκταμίευση και η αποστολή της μισθοδοσίας.

Εν τω μεταξύ οι δυο δήμοι να προχωρήσουν από δικούς τους πόρους, στη πληρωμή των εργαζομένων, έναντι του οφειλόμενου από το Πρόγραμμα ποσού που όταν εκταμιευθεί θα μπει στα Ταμεία τους. Είναι μια πρακτική που ακολουθούν πολλοί δήμοι στην Ελλάδα (άρα τρόποι υπάρχουν), και που πεισματικά αρνούνταν η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες διάλυσης της «Σαμιακής Αρωγής» αποδεσμεύοντας το Διοικητικό συμβούλιο το οποίο άλλωστε δεν νομιμοποιείται να διαχειρίζεται πλέον το «Βοήθεια στο σπίτι», τα ΚΑΠΗ κλπ.

Θεωρούμε ότι η ενδεδειγμένη τελική λύση είναι, η υπαγωγή του Προγράμματος στις κοινωνικές υπηρεσίες του κάθε δήμου χωριστά και η τακτική μηνιάτικη πληρωμή των εργαζομένων, ανεξαρτήτως ημερομηνίας εκταμίευσης.

Related posts

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

admin

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin