16.6 C
Σάμος
19/04/2024
Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Δημοτικό συμβούλιο Σάμου

  • Κατά των πλειστηριασμών , των αναγκαστικών πράξεων και της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών τάχθηκε με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Σάμου. Με το ψήφισμα  που ήταν πρωτοβουλία και πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, το δημοτικό συμβούλιο απαιτεί μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που να απαγορεύει ρητά την κατάσχεση της πρώτης και της δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας.(Ολόκληρο το ψήφισμα επισυνάπτεται στο τέλος του δελτίου Τύπου).

 

  • Ξεχωριστό υπόμνημα με τις θέσεις της σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση. Οι θέσεις αυτές θα επισυναφθούν στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αντιταχθεί στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από τις αρχές του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2015 η Λαϊκή Συσπείρωση είχε φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και το ψήφισμα που κατέθεσε είχε γίνει ομόφωνα δεκτό.(Το υπόμνημα με τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης παρατίθεται ολόκληρο στο τέλος του δελτίου Τύπου).

 

  • Την εκχώρηση χρήσης χώρου του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβάσου για 20 χρόνια σε ιδιώτη επιχειρηματία για την εξυπηρέτηση της ξενοδοχειακής του μονάδας, με «αντιπαροχή» την μηχανολογική υποστήριξη του, κατήγγειλε η Λαϊκή Συσπείρωση, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση ανοίγει το δρόμο στα σχολεία των χορηγών. Η απόφαση πάρθηκε με ισχνή πλειοψηφία (10 υπέρ, 7 κατά, 1παρών), αφού σ’ αυτή αντιτάχθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι της δημαρχιακής παράταξης. Η Λαϊκή Συσπείρωση διακήρυξε ακόμη μια φορά ότι οι χορηγοί δεν έχουν θέση στα σχολεία, για τις ανάγκες των οποίων πρέπει να διατεθούν επαρκείς κρατικοί πόροι και κάλεσε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς , όλους τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στις τσέπες τους για να μορφώσουν τα παιδιά τους, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να αγωνιστούν για αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, χωρίς καμιά συμμετοχή επιχειρηματιών, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου,

ανταποκρινόμενο στη κραυγή αγωνίας χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται στο χείλος της ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής, απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα την πολιτική αρπαγής των σπιτιών και των καταθέσεων των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών, που αποτελούν τον κόπο και τον ιδρώτα μιας ολόκληρης ζωής, προς όφελος των τραπεζιτών και των κάθε λογής αρπαχτικών, που σπεύδουν να επωφεληθούν της ευκαιρίας.

 

Έχοντας ιδίαν γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο ακριτικό νησί μας, όπου η ανεργία, η μερική και εποχική απασχόληση, η απλήρωτη εργασία, τσακίζουν κόκαλα, όπου εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και πολλοί ξεκληρίζονται, όπου οι μισθοί των εργαζομένων, οι συντάξεις και τα εισοδήματα των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών μειώνονται δραστικά σε συνδυασμό και με την άγρια φορολογία, θεωρούμε απαράδεκτο και απάνθρωπο η κυβέρνηση να επιτρέπει τις κατασχέσεις των σπιτιών και των καταθέσεων εργατικών και λαϊκών οικογενειών, από τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία.

Επισημαίνουμε ότι καθημερινά σε όλη τη χώρα γίνονται πάνω από 1000 κατασχέσεις την ημέρα οι οποίες στην πλειοψηφία τους αφορούν την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τους συνταξιούχους, και πάνω από 500 πλειστηριασμοί την εβδομάδα που αυξάνονται μέρα τη μέρα απειλώντας χιλιάδες χρεωμένες λαϊκές οικογένειες.

Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που αφορούν και την πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα (από μία που ίσχυε έως τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να εκχωρούν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες-αρπαχτικά, προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών μαζί με τους τραπεζίτες, αφού η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά την όποια προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία, με την κατάργηση ή ελαχιστοποίηση των κριτηρίων προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου

απαιτεί από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία :

  • Να απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών λόγω οφειλών σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να σταματήσει τώρα κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Πάγωμα πληρωμής οφειλών προς τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση, για ανέργους και απλήρωτους για πάνω από 3 μήνες.
  • Διαγραφή όλων των ποσών από τόκους (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λπ.) και τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν.
  • Να μειωθούν άμεσα κατά 50% οι οφειλές προς τις τράπεζες, μετά την διαγραφή των τόκων, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
  • Μείωση κατά 30% των οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, από επαγγελματικά δάνεια μικρών ΕΒΕ, μικρών γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Πλήρη απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας.
  • Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στα είδη διατροφής, φάρμακα, είδη υγιεινής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά είδη και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικό.
  • Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ  ΦΠΑ

Η επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, οι άνεργοι , οι απλήρωτοι εργαζόμενοι , οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματίες βιοπαλαιστές.

Η κατάργηση ενός μέτρου ελάχιστης αναγνώρισης της δυσμενούς θέσης των απομακρυσμένων νησιών, που κατακτήθηκε με τους αγώνες των νησιωτών και την αγωνιστική πρωτοβουλία του ΚΚΕ το 1990, δεν έλυσε βέβαια τα προβλήματα που συσσωρεύονται κατ’ εξακολούθηση από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ,  ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελούσε ωστόσο μια μικρή ανάσα.

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ όχι μόνο για να μην καταργηθεί το μέτρο, αλλά για να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 50% και να επεκταθεί σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

  • Να καταργηθεί εντελώς ο ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του τηλεφώνου.
  • Να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί.
  • Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού και τηλεφώνου.
  • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια.
  • Να απαγορευθούν οι πλειστηριασμοί για τη λαϊκή οικογένεια.
  • Να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

 

Τα νησιά μας ρημάζουν από την φοροληστεία, τη μείωση μισθών και συντάξεων, την ανεργία, τα τεράστια προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία, τη στιγμή που πληρώνουμε 2,8 δισ. το χρόνο στο ΝΑΤΟ και δίνουμε άλλα 2,4 δισ. για τα F16 των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα μας και προκαλούν την προσφυγιά.

Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Σάμου και Λέσβου για ταυτόχρονες κινητοποιήσεις  στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις 14 Νοέμβρη.

Είμαστε στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος και στους αγώνες του για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής Ε.Ε και κυβέρνησης.

 

Related posts

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόστιμο 200 ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

admin

Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Θεμ. Παπαθεοφάνους προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Σμύρνης, Κουσάντασι και Σεφερίχισαρ

admin

Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

admin

“Στόχος σας να αντιπολιτευτείτε για ακόμη μια φορά την προηγούμενη Δημοτική αρχή”

admin

Τσιμεντόστρωση τμήματος στο δρόμο Παλαιό-Σπήλαιο Αγίου Αντωνίου

admin

Ζητούν την διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών

admin