22.9 C
Σάμος
23/04/2024
Σαμιακά

Η ΜΚΟ ERCI: Αρνούμαστε τις κατηγορίες

Απάντηση από την ΜΚΟ ERCI (Emergency Response Centre International) σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για το δίκτυο παράνομης διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε απο την ΕΛΑΣ τις προηγούμενες ημέρες. 

Η ΜΚΟ ERCI  μεταξύ άλλων αρνείται τις κατηγορίες για την εμπλοκή 30 ατόμων τα οποία φέρονται να ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον οργανισμό της, ενώ όπως αναφέρει σύμφωνα με την δικογραφία, υπάρχουν και αρκετά μέλη διαφόρων ΜΚΟ.

Η ΜΚΟ ERCI  με δελτίο Τύπου υποστηρίζει τα εξής.

Με έντονο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με έρευνα που διεξάγεται σε ανθρώπους του οργανισμού μας. Αρνούμαστε τις κατηγορίες που προκύπτουν απο την έρευνα και με έκπληξη πληροφορούμαστε τα περί της εμπλοκής 30 ατόμων τα οποία φέρονται να ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον οργανισμό μας εν αντιθέσει με τα στοιχεία της δικογραφίας που μας κοινοποιήθηκε όπου αναφέρεται ότι εκ των 30 εμπλεκομένων, υπάρχουν αρκετά μέλη διαφόρων οργανώσεων.

Από την πρώτη στιγμή, όσοι από τους εργαζόμενους και εθελοντές της ERCI έχουν κλητευθεί, έχουν οικειοθελώς παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές στη Λέσβο στο στάδιο της προανάκρισης με καταθέσεις και σχετικά υπομνήματα.

Αρκετά αναληθή και αβάσιμα δημοσιεύματα πέραν όλων των άλλων, έρχονται σε αντίθεση με τα οικονομικά στοιχεία που έχουν προσκομιστεί και είναι ήδη στην διάθεση των αρχών αλλά και με τα αποτελέσματα του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων του οργανισμού από παγκοσμίου φήμης και κύρους ελεγκτικό οργανισμό. Επιπλέον η έρευνα των αρμοδίων ελληνικών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη κι εκφράζουμε την πίστη και βεβαιότητα μας πως θα αποσαφηνιστούν όλα όσα διακινούνται στον τύπο τις τελευταίες ώρες.

Τέλος, θεωρούμε υποχρέωσή μας να εκφράσουμε την πλήρη εμπιστοσύνη στο ήθος και την αμεροληψία της ελληνικής δικαιοσύνης και την προσήλωση μας στη εύρυθμη και σύννομη λειτουργία των θεσμών. Έτσι ακριβώς πράττουμε στα τρία χρόνια λειτουργίας μας κατα τα οποία ενεργούμε σε στενή συνεργασία με τις Αρχές βοηθώντας δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Πληροφορίες για την ERCI

Το Emergency Response Centre International (ERCI) είναι μια ελληνική Αστική Μη Κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές. Το ERCI είναι ενεργό στη Μυτιλήνη από το 2015 με αδιάκοπη και ουσιαστική παρουσία. Στον τομέα του προσφυγικού στη Μυτιλήνη το ERCI δραστηριοποιείται στους τομείς της: Έρευνας και Διάσωσης, Ιατρικής Περίθαλψης, Παιδείας-Εκπαίδευσης και Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών σε Δομείς Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Μέσω του προγράμματος Έρευνας και Διάσωσης, το ERCI συνδράμοντας τις λιμενικές αρχές, έχει βοηθήσει στη διάσωση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν στην Ελλάδα μέσω ανασφαλών πλωτών μέσων. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε κοινές επιχειρήσεις διάσωσης με τις τοπικές Λιμενικές Αρχές, και τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς, όποτε έχει ζητηθεί η συνδρομή της. Το ERCI είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (International Maritime Rescue Federation). Η συνδρομή του ERCI στην Έρευνα και Διάσωση έχει βραβευτεί από το Propeller Club του Πειραιά στα βραβεία AMVER και με τιμητική πλακέτα απο το Protector (της Βρετανικής Frontex) – Στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνεται η καθημερινή ολονύχτια παρουσία εθελοντικών μελών της διασωστικής ομάδας, διασωστικού εξοπλισμού και οχήματος που βρίσκονται σε επιφυλακή, σε παραθαλάσσιο σημείο της Νότιας Μυτιλήνης.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών Λέσβου “Μόρια” το ERCI λειτουργεί καθημερινή ιατρική κλινική που προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε εκατοντάδες ασθενείς κάθε εβδομάδα.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας “Κάρα Τέπε” το ERCI προσφέρει παιδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και ένα πρόγραμμα “Υγιεινής” (WASH) βοηθώντας τους κατοίκους του Κέντρου φιλοξενίας να διατηρούν την προσωπική τους υγιεινή και να προστατεύονται από δερματικές ασθένειες που ευδοκιμούν σε ανάλογες συνθήκες.

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες το ERCI έχει δωρίσει περισσότερα από 89.000 αντικείμενα πρώτης βοηθείας όπως παιδικά ρούχα, μπουφάν για ενήλικες και παιδιά, είδη προσωπικής υγιεινής στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη.

Πέραν του Προσφυγικού, το ERCI ανταποκρίνεται και σε έκτακτες περιστάσεις εν γένει στην Ελλάδα: στις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής το ERCI μετέφερε δύο διασωστικά σκάφη από την Μυτιλήνη στην Αθήνα μαζί με εξειδικευμένους εθελοντές προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες και τις τοπικές Λιμενικές Αρχές στην αναζήτηση αγνoουμένων στα παράλια της Ανατολικής Αττικής ενώ παλαιότερα είχε συνδράμει στους σεισμούς και στη φωτιά στη Λέσβο.

Το έργο αυτό η ERCI έχει καταφέρει να φέρει εις πέρας με τη βοήθεια 100% ιδιωτικών δωρεών, που έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς στο σύνολο τους στις οικονομικές αρχές της χώρας ενώ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων του οργανισμού από παγκοσμίου φήμης και κύρους ελεγκτικό οργανισμό – η λίστα όλων των χρηματοδοτικών εισφορών είναι στη διάθεση των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Βασική αρχή του οργανισμού αποτελεί η υποστήριξη προς τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές για τη διαχείριση φιλανθρωπικών κρίσεων. Η ERCI έχει συσταθεί και λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας με μοναδικό στόχο τη φιλανθρωπική της δράση χωρίς ποτέ να έχει δώσει το οποιοδήποτε δικαίωμα λόγω πράξης η παράλειψης της σε τρίτα πρόσωπα για αμφισβήτηση αυτού.

Related posts

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΥΠΣ και Προέδρου Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου στη Σάμο

admin

Ταλαιπωρία για 34 μαθητές του ΕΠΑΛ Σάμου και Ικάριας στη Σύρο λόγω απαγορευτικού απόπλου

admin

Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά της Σαμιώτικης Οινοποιίας: Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο Μουσείο Οίνου

admin

Κοινή Δράση ΕΚΕΑ-Γ.Ν. Σάμου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην Εθελοντική Αιμοδοσία

admin

Dodekanisos Seaways: Τα κορυφαία κλικ του 14ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας!

admin

“Είμαστε βέβαιοι ότι θα σας καλωσορίσουμε ξανά στο Pappa Beach-Ireon Samos”

admin

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin

Το Arion Hotel & Saint Nicholas στηρίζει τον Ε.Ο.Σ.Σάμου

admin

Blue Star: Χορηγία οικίσκων στις πύλες εισόδου των λιμένων Σάμου και Πυθαγορείου

admin