19.9 C
Σάμος
25/04/2024
Δήμος

Η Σάμος αλλάΖΕΙ – «Αμνοί και ερίφια οι δημοτικοί σύμβουλοι;»

Απάντηση της δημοτικής παράταξης «Η Σάμος αλλάΖΕΙ» στην ευχαριστήρια ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας  για την παραχώρηση αιθουσών απο τους Δήμους της Σάμου  προκειμένου να τελεστούν οι Ακολουθίες του Ακαθίστου Ύμνου και της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς οι Ιεροί Ναοί των περιοχών έχουν πληγεί από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου.

Αναλυτικά η απάντηση της δημοτικής παράταξης «Η Σάμος αλλάΖΕΙ»:

Διαβάσαμε την ευχαριστήρια ανακοίνωση του Μητροπολίτη μας προς τους Δημάρχους  Ανατολικής και Δυτικής Σάμου που παρεχώρησαν τις δημοτικές αίθουσες πολλαπλών χρήσεων στο Πυθαγόρειο και στο Καρλόβασι, για την τέλεση των θρησκευτικών τελετών της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εκείνο που προξένησε αλγεινή εντύπωση είναι ο διαχωρισμός των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ανατολικής Σάμου σε «αμνούς και ερίφια».

Και τους μεν «αμνούς» τους ευχαριστεί ιδιαίτερα, επειδή «συμπαραστάθηκαν» και ανταπεξήλθαν τις ιδεοληψίες και τα εμπόδια που τους προέβαλαν υπό τύπου δοκιμασιών τα δε «ερίφια» κατατάσσονται στους «αντιπάλους» της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εκτιμούμε ότι ο Μητροπολίτης μας έχει μάλλον παραπληροφορηθεί από «καλοθελητές», παραπέμπουμε στη βιντεοσκοπημένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου (7 Απριλίου 2020), όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι που έδωσαν αρνητική ψήφο για την παραχώρηση δεν είχαν καμία αντιπαλότητα ή μομφή κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι τοποθετήσεις τους  έθεταν το ζήτημα της νομιμότητας,  της διαφύλαξης της ενότητας των κατοίκων και βέβαια τα ζητήματα της πανδημίας και πρόληψης του κορονοϊού που ισχύουν.

Χαρακτηριστικά οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, που αρνήθηκαν την παραχώρηση, είχαν το παρακάτω πνεύμα:

1.     Το αίτημα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας με θέμα την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Πυθαγορείου δεν έπρεπε να έρθει καν στο δημοτικό συμβούλιο και ο κ. Δήμαρχος να μεταφέρει στο Σεβασμιότατο την παράκληση να ανακαλέσει το αίτημά του γιατί, όπως λέει και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυθαγορείου, θα διαταράξει την ενότητα μεταξύ των κατοίκων του Πυθαγορείου, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο που αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα προβλήματα με την πανδημία και το σεισμό.

2.  Γνωρίζουμε ότι ο καταστροφικός σεισμός της 30ης Οκτώβρη 2020 έπληξε πάρα πολλές εκκλησίες  σε όλα σχεδόν τα χωριά και τις πόλεις της Σάμου και συναισθανόμαστε ότι αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη Ιερά Μητρόπολη Σάμου και στους ιερείς του Δήμου μας.

3. Εκτιμούμε όμως, ότι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Πυθαγορείου, έστω και με την όποια προσωρινή διαμόρφωση, δεν συνάδει με την ιερότητα του θρησκευτικού ορθόδοξου τελετουργικού και το κυριότερο  θα παραβιάσει τα περιοριστικά μέτρα καραντίνας και πρόληψης του κορονοϊού που ισχύουν.  Είναι προτιμότερο  και με δεδομένα τα μέτρα καραντίνας να γίνονται οι θρησκευτικές τελετές της ορθοδοξίας είτε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου είτε στη Σπηλιανή με λίγους πιστούς, όπως και προβλέπεται.

4.  Τυχόν εγκατάσταση και διαμόρφωση σε «ναό» της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου φοβόμαστε ότι δεν θα λήξει αμέσως μετά το Πάσχα αλλά θα συνεχιστεί και μετά επί μακρόν, με αποτέλεσμα η μοναδική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πυθαγορείου να μην μπορεί να διατεθεί και χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς των κοσμικών εκδηλώσεων, για τους οποίους  κατασκευάστηκε και με κίνδυνο να ακυρωθούν εκδηλώσεις όπως τα Ηραία –Πυθαγόρεια που έχουν προγραμματιστεί και γίνονται στο χώρο αυτό.

5. Επισημάνθηκε ότι, θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για  παραχώρηση της αίθουσας,  θα δημιουργηθεί τετελεσμένο και σοβαρό προηγούμενο, που θα δώσει δικαιώματα σε τυχόν μελλοντικές αιτήσεις και από άλλα ίσως θρησκευτικά δόγματα. Τότε τι θα πούμε στα πλαίσια της ισονομίας, της ανεξιθρησκίας και της θρησκευτικής ελευθερίας;

6.  Όλοι μας γνωρίζουμε την ιστορικότητα του ΙΝ Μεταμόρφωσης Σωτήρος  του Πυθαγορείου και το ρόλο της ορθοδοξίας στην Σαμιακή Επανάσταση, της οποίας φέτος τιμούμε τα 200 χρόνια και το συμβολισμό του ναού δίπλα στον Πύργο του Λογοθέτη.

7. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι: όλοι μας- Δήμος, Εκκλησία, τοπική Κοινότητα και κάτοικοι του Πυθαγορείου- να βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα την άμεση σωστική αντιστήριξη του ΙΝ Μεταμόρφωσης Σωτήρος και την εξεύρεση χρημάτων για τη μελέτη και το έργο για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί από τον πρόσφατο σεισμό, ώστε σύντομα να αποδοθεί ξανά  στους συμπολίτες μας.

Related posts

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

admin

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin