21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία

Τον κίνδυνο να καταργηθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για ανάγκη εξορθολογισμού του μέτρου εκφράζει η δημοτική κίνηση «Η Σάμος αλλάΖΕΙ» και παράλληλα αναφέρεται  και στην ομιλία του κ. Πλακιωτάκη στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο, στην οποία επισήμανε πως στο σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο  για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα θα υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα αφαιρεθεί από τον έλεγχο των δήμων και των δημοτικών λιμενικών ταμείων η διαχείριση των  λιμανιών τους και θα ενταχθούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η παράταξη αναφέρει:

 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ και ΛΙΜΑΝΙΑ

Με την  εφαρμογή του Καλλικράτη το 2011 συστάθηκαν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και πέρασαν στις αρμοδιότητες των Δήμων η διοίκηση και η διαχείριση των λιμανιών και ιδιαίτερα των χερσαίων ζωνών με σημαντικά έσοδα  για την Αυτοδιοίκηση. Στον ενιαίο Δήμο Σάμου συστάθηκε το Δημοτικό Λιμενικό  Ταμείο, το οποίο σήμερα έχει διαδημοτικό χαρακτήρα, αλλά και πάλι διοικείται από τον Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας πρόσφατα στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο προανήγγειλε την κατάργηση των δημοτικών λιμενικών ταμείων αλλά και του θεσμικού πλαισίου των υποπαραχωρήσεων στα δέκα περιφερειακά λιμάνια της χώρας.

Συγκεκριμένα σχετικά  με τα 71 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία ο  κ. Πλακιωτάκης διεμήνυσε ότι σε σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο  για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα θα υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα αφαιρεθεί από τον έλεγχο των δήμων και των δημοτικών λιμενικών ταμείων η διαχείριση των  λιμανιών τους και θα ενταχθούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι μια ευθεία υποκλοπή αρμοδιοτήτων και πόρων της αυτοδιοίκησης,  καθόσον τα λιμάνια αποδίδουν  σημαντικά έσοδα από τη εκμετάλλευση των λιμενικών υποδομών και των χερσαίων ζωνών. Οι υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά η ΝΔ  στους ιδιώτες επιχειρηματίες και εταιρείες υποστηρικτές της  σε λίγο θα πάρουν σάρκα και οστά με την παραχώρηση των λιμανιών για εκμετάλλευση  σε φιλικά της επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι Δήμοι μας δεν πρέπει να αποδεχτούν αυτή την μεθόδευση της κυβέρνησης της ΝΔ και την  υποκλοπή των λιμανιών μας.

 Β. ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Χρόνιο αίτημα των νησιωτών, κατοίκων και επιχειρήσεων, ήταν η θέσπιση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (ΜΙ), δηλαδή να υπάρχει η εξίσωση του κόστους μετακίνησης επιβατών και μεταφοράς εμπορευμάτων από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί, με το κόστος που ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 θέσπισε το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ),  ένα θετικό μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα και ως μέτρο συγκράτησης και κοινωνικής συνοχής του πληθυσμού στα νησιά και ως μέτρο μείωσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.  Από 1 Ιανουαρίου 2019 δικαιούχοι του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.) είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις με έδρα στο σύνολο της νησιωτικής χώρας, για μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα. Το Α.ΝΗ.ΚΟ. καταβάλλεται με τη μορφή χρηματικής ενίσχυσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Πιλοτικά επεκτάθηκε το μεταφορικό ισοδύναμο και στα καύσιμα (σε μικρά νησιά) και από την έναρξη του 2020 όλοι περιμέναμε να επεκταθεί το ισοδύναμο στα καύσιμα και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου (και στη Σάμο), αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υλοποίησε αυτή την επέκταση.

Σε πρόσφατη τοποθέτηση στη Βουλή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, διαβλέπουμε τον κίνδυνο να καταργηθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του κόστους μετακίνησης των νησιωτών και της ενίσχυσης της μεταφοράς εμπορευμάτων.  Συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε για «την ανάγκη εξορθολογισμού του μέτρου (ΜΙ), που αποδεικνύεται από το γεγονός πως από τα 570 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την κάλυψή του, μόλις το 9,86% έχουν απορροφηθεί μέσα σε δύο χρόνια. Ειδικότερα οι νησιωτικές επιχειρήσεις, δεν “αγκάλιασαν” το μέτρο, αφού μόνο μία στις δέκα έκανε χρήση, κι αυτό είναι κάτι που οφείλει να μας προβληματίσει».

Στον προϋπολογισμό του 2020, που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της ΝΔ τα χρήματα  για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που ήταν σε ξεχωριστό κωδικό του ΠΔΕ, τα ενσωμάτωσαν σε κωδικό μαζί με τα χρήματα που δίνουν στους εφοπλιστές για τις άγονες γραμμές.

Είμαστε ανήσυχοι και πρέπει να  επαγρυπνούμε  οι νησιώτες, γιατί όταν μιλάει ο Υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ για εξορθολογισμό  του Μεταφορικού Ισοδύναμου, στην ουσία μιλάει για την κατάργηση του μέτρου (αλλού, μίλησε για οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια στο ΜΙ) και μεταφορά του οικονομικού πόρου σε ενίσχυση των φίλων εφοπλιστών της (οι οποίοι μόλις μπήκε το 2020 προχώρησαν σε αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 10%).

ΥΓ.1 Οι συμπατριώτες μας (κάτοικοι και επιχειρήσεις) να κάνουν μαζικά χρήση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (στη διεύθυνση www.metaforikoisodynamo.gr),  ώστε να μας βρουν όλους απέναντι και να μην τολμήσουν να το καταργήσουν.

ΥΓ.2  Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ενώ μέχρι τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα του Μεταφορικού Ισοδυνάμου  πιστωνόταν στους λογαριασμούς τον επόμενο μήνα, επί κυβέρνησης ΝΔ έχουμε τουλάχιστον 4 μήνες να δούμε να πιστώνονται τα χρήματα του ΜΙ στους λογαριασμούς.

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin