21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

«Η Σάμος αλλάΖΕΙ»: Είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μονόλογο «δοξάστε με» του κ. Υπουργού

Χθες 28.4.20 είχαμε την τέταρτη επίσκεψη (εντός 3μήνου) του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη στη Σάμο, με αφορμή τα τραγικά προχθεσινά επεισόδια και τους αλλεπάλληλους εμπρησμούς και πυρκαγιές στη «φαβέλα» πέριξ του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στο Αμφιθέατρο της ΠΕ Σάμου, παρουσία Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών δεν κλήθηκαν κανείς από  τους αιρετούς  αυτοδιοικητικούς των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

Έτσι είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μονόλογο «δοξάστε με» του κ. Υπουργού και τις «πολιτικές ευχαριστίες» του κ. αντιπεριφερειάρχη και των κ.κ. δημάρχων για το πόσο καλά τα κάνει ο Υπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Έτσι κανείς δεν είπε στον Υπουργό:

  1. Τι έγινε με την μετακίνηση μέχρι τις 27 Απριλίου 2300 αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων από τα νησιά μας προς την ηπειρωτικό Ελλάδα; Κάνει πίσω πάλι  η κυβέρνηση της ΝΔ, υποκύπτοντας στις ξενοφοβικές αντιδράσεις των «κολλητών» τους ανά την Ελλάδα. Μόνο στα νησιά έστειλε τα ΜΑΤ για «να περάσει διά ροπάλου» την εφαρμογή της πολιτικής της για τις υπερδομές φυλακές των 5000+
  2. Παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ στις 7.7.2019 περίπου 3300 διαμένοντες πρόσφυγες/μετανάστες στη δομή της Σάμου και επαίρεται ότι μετακίνησε 2000 άτομα και σήμερα  στη Σάμο διαβιούν 7500 άτομα σε καταυλισμό με άθλιες συνθήκες. Το γνωστό ανέκδοτο με τις συμβουλές του Χότζα και το καλύβι του φτωχού που δεν χωρούσε η οικογένειά του και βάλε, βάλε … βγάλε… βγάλε… ευχαριστώ πολύ-τι ωραία!
  3. Πως καταστρατηγεί και παραβιάζει ουσιαστικά όλα τα κρίσιμα εδάφια της Περιβαλλοντικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας σχετικά με τις χρήσεις γης και την οργάνωση του οικιστικού και μη χώρου, όπως καταγγέλλει το Τεχνικό Επιμελητήριο στο Βόρειο Αιγαίο. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εν μια νυκτί,  μπορεί να αποφασίζει και να κατασκευάζει υπερδομές- φυλακές των 5000-10000 ατόμων, κατά παρέκκλιση με την αιτιολογία του κατεπείγοντος, γράφοντας στα   παλιά του υποδήματα τις προϋποθέσεις και τις αδειοδοτήσεις της κείμενης νομοθεσίας   Έτσι πάει «περίπατος» η προσφυγή του Δήμου Αν. Σάμου στο Συμβούλιο Επικρατείας για τις αναγκαστικές επιτάξεις στη Ζερβού και την ανεξέλεγκτη επέκταση  του ΚΥΤ, πέραν των 1200 ατόμων που έχει συζητήσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο.
  4. Πως καταργεί  το Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και την αρχή της χρηστής Δημόσιας Διοίκησης (όπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ), τοποθετώντας διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου του, τον  μετακλητό του σύμβουλο, για να υπογράφει, χωρίς αιδώ, τις απ’ ευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε «φίλιες» κατασκευαστικές εταιρείες.
  5. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου του δεν έκαναν και δεν κάνουν τίποτα, με δεδομένη τη καραντίνα λόγω πανδημίας κορωνοϊού, για τους περίπου 500 πρόσφυγες /μετανάστες που έχασαν τα πάντα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και περιμένουν από τις ΜΚΟ να βάλουν πλάτη (και ας τους λοιδορούμε και τους βρίζουμε καθημερινά…).
  6. Ο σύλλογος εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, γιατί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου του οποίου προΐσταται, απολύει εργαζόμενους που δεν τους είναι αρεστοί, παρόλο που διακηρύσσει ότι υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμότητες στην Υπηρεσίας Ασύλου και το προσωπικό δεν επαρκεί αριθμητικά.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε και  δεκάδες άλλες σοβαρές καταγγελίες και να υπενθυμίσουμε  τα πολλά ψέματα, με τα οποία η ΝΔ «τάϊσε» προεκλογικά τους συμπολίτες μας, αλλά πλέον μετά από 10 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν γίνει αντιληπτά  και από τον πιο φανατικό οπαδό της.

Θα επαναλάβουμε ως Δημοτική παράταξη αυτά που είναι χιλιοειπωμένα:

  • Απαιτούμε το κλείσιμο  της υφιστάμενης λειτουργίας του   hotspot-φαβέλας στην πόλη της Σάμου και την απόδοση της έκτασής του ιδιοκτησιακά στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.
  • Άμεση να γίνει ο ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ των χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών από τα νησιά και η μετακίνησή τους σε ασφαλείς και ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Απαιτούμε την άμεση ακύρωση της ΠΝΠ-επίταξης εδαφών στη θέση Ζερβού και του σχεδιασμού για τεράστιο στρατόπεδο – φυλακή στη Σάμο και αποδοχή μιας μικρής δομής ΚΥΤ που ήδη κατασκευάζεται, για πρώτη υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση.
  • Δεν θα δεχτούμε απάνθρωπες λύσεις και προτάσεις, όπως αυτή των βραχονησίδων-φυλακών.
  • Κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας για λογική, ψυχραιμία και   δημοκρατική αυτοσυγκράτηση.
  • Απαιτούμε τη χάραξη εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, που θα αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες για την κατανομή των προσφύγων μέσα στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της πρώτης εισόδου και υποδοχής.
  • Απαιτούμε να υπάρξουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, που θα περιορίσουν δραστικά τις ανθρώπινες ροές.
  • Εμείς οι άνθρωποι της Σάμου θέλουμε  να συνεχίσουμε να ζούμε στο τόπο μας με αξιοπρέπεια και ειρήνη, υπερήφανοι για την φιλοξενία μας, την ανθρωπιά μας και τη δύναμη της ψυχής μας και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin