19.9 C
Σάμος
23/04/2024
Σαμιακά

“η Σάμος αλλάΖΕΙ” ενάντια στο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις

 

Κατατέθηκε από τη δημοτική παράταξη “η Σάμος αλλάΖΕΙ” και ψηφίστηκε χθές (κατά πλειοψηφία) από το Δημοτικό Συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα
«ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ»

Η κυβέρνηση της ΝΔ δια του Υπουργού ΠΡΟΠΟ κ. Χρυσοχοΐδη φέρνει για ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, μέσα στο κατακαλόκαιρο και με τον κόσμο μουδιασμένο από την πανδημία του κορονοϊού, χουντικής έμπνευσης νομοθέτημα, με το οποίο θεσπίζονται νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες: τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, ορίζει την ύπαρξη συγκεκριμένου οργανωτή συγκέντρωσης, που όχι απλά θα καταθέτει το αίτημα άδειας στην αστυνομία για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, αλλά θα είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε δράση, οποιουδήποτε προσώπου μετέχει στην πορεία και σε περίπτωση που συμβεί κάτι παράνομο κατά τη διάρκεια της πορείας πχ. φθορά ξένης περιουσίας, τότε αυτός είναι υπόλογος και θα πρέπει να καταβάλει τις αποζημιώσεις.
Παράλληλα, με την έννοια του οργανωτή και της έγκαιρης κατάθεσης αίτησης για άδεια, αποκλείεται η δυνατότητα πραγματοποίησης «αυθόρμητων συναθροίσεων» για συγκεκριμένα «γεγονότα κοινωνικής σημασίας» χωρίς να οριστεί οργανωτής και εναπόκειται στην αστυνομία ή τη λιμενική αρχή να αποφανθεί ότι «διαφαίνονται κίνδυνοι για διασάλευση της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοπολιτικής ζωής» και να απαγορεύσει τη συγκέντρωση. Αν τότε κάποιος συμμετέχει σε τέτοια πορεία – διαδήλωση μπορεί να συλληφθεί και να του ασκηθεί ποινή ενός έτους φυλάκισης. Η συμμετοχή δηλαδή σε ελεύθερη διαδήλωση καθίσταται ιδιώνυμο αδίκημα, όπως στη χούντα.

Η αντίδραση της κοινωνίας, των κομμάτων, των συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών φορέων πρέπει να είναι έντονη γιατί πρόκειται για ένα νομοθέτημα κατά του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών.
Προς τούτο η έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό μας Συμβούλιο ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ είναι επιτακτική ευθύνη και παράλληλα άσκηση του Δημοκρατικού μας χρέους.

Φωτογραφία: Απεργοί οδηγοί φορτηγών αμύνονται σε ένοπλους αστυνομικούς στους δρόμους της Μινεάπολις, 1934

Related posts

“Είμαστε βέβαιοι ότι θα σας καλωσορίσουμε ξανά στο Pappa Beach-Ireon Samos”

admin

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin

Το Arion Hotel & Saint Nicholas στηρίζει τον Ε.Ο.Σ.Σάμου

admin

Blue Star: Χορηγία οικίσκων στις πύλες εισόδου των λιμένων Σάμου και Πυθαγορείου

admin

8ο Ποδηλατικό Brevet 200 km “Η Κούπα του Πυθαγόρα” στις 19 Μαΐου στη Σάμο

admin

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

Αλλαγή σκυτάλης στον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου: Η Αγάπη Μαγαλιού η νέα Πρόεδρος

admin

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Κωνσταντίνου Φώκου-Λαχανά

admin

Σε εξέλιξη η εκπαίδευση των Εθελοντών Πυροσβεστών στη Σάμο

admin