18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Δήμος

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» : Οι Κοινότητες υποβαθμίζονται

Ανοικτή επιστολή στους προέδρους και στους κοινοτικούς σύμβουλους κοινοτήτων του δήμου Ανατολικής Σάμου, έστειλε η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ», αναφορικά με τις αλλαγές που επήλθαν από την κυβέρνηση στα τοπικά συμβούλια με αποτέλεσμα τον περιορισμό και την υποβάθμιση των αρμοδιοτήτων τους.

Αναλυτικά : 

Κυρίες και Κύριοι

Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι Κοινοτήτων

Κατ’ αρχήν, μετά την ορκωμοσία και  την ανάληψη των καθηκόντων σας,  ευχόμαστε καλή θητεία και δύναμη ώστε να  επιτελέσετε έργο για την κοινότητά σας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταθέσατε και την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν οι συμπολίτες, που σας εξέλεξαν στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Δημοτικές εκλογές, που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που θεσπίστηκε με την μεταρρύθμιση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ (ν. 4555/18), μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση,  που βασική της φιλοσοφία ήταν η απλή αναλογική και η ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες.

Σε όλη την Ευρώπη οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι δημοτικές παρατάξεις εκπροσωπούνται απολύτως αναλογικά, σύμφωνα με τη δύναμη της βούλησης των δημοτών που τους ψηφίζουν.   Στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια διαμορφώνονται προγραμματικές συγκλίσεις και συμμαχίες μεταξύ παρατάξεων και οι Δήμοι και οι Κοινότητες διοικούνται και λειτουργούν ικανοποιητικά, παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες στους δημότες τους.

Δυστυχώς, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της  Ν.Δ. δεν άφησε  ούτε καν ένα χρόνο να δοκιμαστεί η απλή αναλογική στην πράξη και να κρίνουμε αν υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία και λήψη αποφάσεων των Δημοτικών & Κοινοτικών Συμβουλίων. Να δοκιμαστεί, δηλαδή στην πράξη,  η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των Δήμων & Κοινοτήτων από ενός ανδρός αρχή, σε συνεργατικό με προγραμματικές συγκλίσεις και συμμαχίες, που επιδιώκει να εισάγει η απλή αναλογική.

Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο περί «κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ» η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι το νόμο 4623/2019, με το οποίο  ανατρέπεται η βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, που ήταν η απλή αναλογική και η ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες.

Είναι προφανής η αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή με το ν. 4623/2019 γιατί, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Κοινοτικά Συμβούλια εκλέχθηκαν με την απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 και υπάρχει η αναλογική εκπροσώπηση των δημοτικών & κοινοτικών παρατάξεων στα Δημοτικά & Κοινοτικά Συμβούλια, σύμφωνα με τη δύναμη που τους έδωσε η ψήφος  των δημοτών, έρχεται η ΝΔ και δίνει αφενός στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Δ.Σ. των δημοτικών ΝΠΔΔ την απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου, καταργώντας ουσιαστικά τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου ως κυρίαρχου σώματος διαβούλευσης και δημοκρατικών αποφάσεων του Δήμου και μετατρέπει τον εκλεγέντα Δήμαρχο σε ανεξέλεγκτο και πανίσχυρο μονάρχη και αφετέρου καταργεί τον αποφασιστικό ρόλο των Κοινοτικών Συμβουλίων και τον κάνει εισηγητικό,  μετατρέποντάς πάλι το Κοινοτικό Συμβούλιο σε διακοσμητικό και επαίτη των διαθέσεων του Δημάρχου ή του εκάστοτε Αντιδημάρχου για να κάνει κάποιο μικρό έργο ή καθαριότητα στο χωριό.

Ας δούμε ενδεικτικά μερικές από τις αντιδημοκρατικές ανατροπές που ψηφίστηκαν και ισχύουν πλέον και επηρεάζουν το ρόλο των Κοινοτικών Συμβουλίων των χωριών και πόλεων.

Με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ο Πρόεδρος Κοινότητας θα εκλεγόταν μετά τις εκλογές με απλή αναλογική μεταξύ των 5 ή 7 Κοινοτικών Συμβούλων και επιπλέον είχαμε αναβάθμιση στη λειτουργία των Κοινοτήτων με  το θεσμό των Κοινοτικών προϋπολογισμών και Συνελεύσεων, που θα ενεργοποιούσε τις τοπικές κοινωνίες, γιατί έδινε το δικαίωμα στα Κοινοτικά Συμβούλια να έχουν προϋπολογισμό ώστε να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν έργα στον χωριό για τους συμπολίτες τους.

Αυτά ανατρέπονται και οι αλλαγές διατυπώνονται στο νόμο 4623/19:

Άρθρο 5. Ρυθμίσεις θεμάτων Ο.Τ.Α

Παραγρ. 9. α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο. Η μη αποδοχή του αξιώματος του προέδρου, δεν οδηγεί σε απώλεια της ιδιότητας μέλους του συμβουλίου της κοινότητας».

Άρα όλοι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων έχουν ορισθεί και δεν εκλέγονται με απλή αναλογική από το Κοινοτικό Συμβούλιο.  

 Παραγρ. 9. δ. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 82 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «β) εισηγείται για την κατανομή του αναλογούντος στην κοινότητα ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, σύμφωνα με την παράγραφο 4Α του άρθρου 259,»

Παραγρ. 9. ε. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 83 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «β) εισηγείται ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα, από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, που της αναλογούν, σύμφωνα με την παράγραφο 4Α του άρθρου 259».

Άρα οι Κοινότητες υποβαθμίζονται και  αντί για αποφασιστικό ρόλο θα έχουν μόνο εισηγητικό.

Κυρίες και Κύριοι

Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι

Δεν πρέπει να αφήσουμε να υλοποιηθούν οι αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές στην Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει όλοι να πάρετε θέση στις πρώτες σας συνεδριάσεις και να απαιτήσουμε  από τη κυβέρνηση της ΝΔ να τις πάρει πίσω, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον αποφασιστικό ρόλο των Κοινοτικών Συμβουλίων και του προϋπολογισμό Κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική μας Κίνηση «Η Σάμος αλλάΖΕΙ», όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά, θα είμαστε  στο πλευρό των Κοινοτήτων και θα στηρίξουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις αποφάσεις σας και κάθε προσπάθεια για το ζωντάνεμα των χωριών μας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Αξιώτης, δημοτικός σύμβουλος

(τηλ. 6972668635)

Νίκος Ζάχαρης, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής δημοτικής κίνησης «η Σάμος αλλάΖΕΙ»

(τηλ. 6984618084)

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin