17.7 C
Σάμος
25/04/2024
Δήμος

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» – Οι προτάσεις της παράταξης” για το Μεταναστευτικό

Η Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, αφού παρουσίασε τις αιτίες της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο και την στάση και αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόβλημα και με δεδομένη την  γεωπολιτική θέση μας και την εκτίμηση ότι το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών θα συνεχίζεται για τα πολλά επόμενα χρόνια, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις-οδικό χάρτη για το πως θα μειωθούν οι επιπτώσεις της.

Μια πολιτισμένη, δημοκρατική κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, εφαρμόζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και υπηρετώντας μια πολιτική που διασφαλίζει ταυτόχρονα το ΔΙΠΛΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑτόσο τα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων (αίσθημα ασφάλειας, ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες, καθαριότητα, ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή) όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των φιλοξενούμενων (στέγη- τροφή – ατομική υγιεινή – υγεία – εκπαίδευση).

Η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού προσφύγων/μεταναστών στην χώρα μας και στα νησιά πρέπει να γίνει πιέζοντας πολιτικά, νομικά και ηθικά να επιδειχθεί  ΔΙΠΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τόσο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα όσο και από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Καταθέτουμε στην κοινωνία, τις αρχές και τους συλλογικούς φορείς μια ολοκληρωμένη πρόταση, προϊόν συλλογικής επεξεργασίας, που αξιοποιεί τη γνώση και τις εμπειρίες της περιόδου 2015 – 2019. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει έναυσμα και βάση για μια σοβαρή συζήτηση και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός αποδεκτού σχεδίου του Δήμου μας  και της Σάμου και να πιέσει τους κυβερνώντες να το αποδεχθούν και να το υλοποιήσουν.

Τα βήματα του οδικού χάρτη για τη μείωση των υπερπληθυσμού στη Σάμο:

  1. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τον υπερπληθυσμό στο υφιστάμενο ΚΥΤ στη Σάμο είναι έκτακτης ανάγκης και απαιτεί την  εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων με στόχο, μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών να περιοριστεί το πολύ στους 1000 ανθρώπους.
  2. Γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα λειτουργήσουν και τα δύο ΚΥΤ (ούτε προσωρινά) και ολοκλήρωση της παραχώρησης της έκτασης του υφιστάμενου ΚΥΤ στο Δήμο Ανατολικής Σάμου πριν τη μεταφορά προσφύγων κα μεταναστών στο νέο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη Ζερβού.
  3. Ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού μέχρι το τέλος του έτους, με όλες τις υποδομές για ασφαλή και ανθρώπινη διαμονή, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλοντα χώρο (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο-βιολογικός, χώροι ιατρικής υποστήριξης, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης κ.α.).
  4. Σε αυτό το διάστημα να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση αντίστοιχες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα (υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας, δημιουργία νέων, αξιοποίηση προγραμμάτων για στέγαση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα) και να γίνει άμεση μεταφορά όσων έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού (ευάλωτοι).
  5. Για ανθρωπιστικούς λόγους να γίνει προσωρινή άρση του γεωγραφικού περιορισμού, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού (προβλέπεται από το νόμο).
  6. Μεταφορά προσφύγων κα μεταναστών στο νέο ΚΥΤ στη Ζερβού με οριστική διακοπή λειτουργίας του υπάρχοντος και απομάκρυνση/κατεδάφιση της υφιστάμενης δομής.
  7. Θεσμοθέτηση ασφαλιστικής δικλείδας, που θα προβλέπει, ότι εάν ο αριθμός προσφύγων κα μεταναστών, υπερβαίνει τη χωρητικότητα του νέου κέντρου υποδοχής στη Ζερβού, θα γίνεται αυτόματα άρση γεωγραφικού περιορισμού και οι πλεονάζοντες θα μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα.
  8. Καταγραφή των ΜΚΟ που έρχονται στη Σάμο για παροχή εθελοντικού έργου, με πλήρη κατάθεση  φακέλου των δραστηριοτήτων τους,  των χρηματοδοτήσεων  και οικονομικών στοιχείων καθώς και των υπευθύνων και του προσωπικού τους.

Νίκος Ζάχαρης, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ»

Γιάννης Αξιώτης, δημοτικός σύμβουλος

Related posts

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

admin

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin