20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Δήμος

Η Σάμος στο Δίκτυο Καταδυτικού Τουρισμού

Εγκρίθηκε από το Δήμο Σάμου η υλοποίηση και εκκίνηση της πράξης «Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού «ΑνΔιΚαΤ» στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020

Το έργο, συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού 2.633.854 ευρώ,  στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.

Η προώθηση νέων ιδεών, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης και προστασίας θαλάσσιων περιοχών με καταδυτική δραστηριότητα, προώθησης και δικτύωσης ενός νέου τουριστικού προϊόντος, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομίας και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στις περιοχές του έργου.

Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη των υποδομών και τη συσσώρευση εμπειρίας για τη διακρατική αειφόρο ανάπτυξη και τον οικονομικό σχεδιασμό με έμφαση στον τουρισμό.

Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει τα εξής:

-Προκαταρκτική μελέτη της περιοχής

Ο στόχος της προκαταρκτικής μελέτης είναι να αποτυπώσει μια σειρά από παραμέτρους που επηρεάζουν τη χωροθέτηση, το μέγεθος και τη σύνθεση του υποθαλάσσιου πάρκου, με σκοπό τη σύνταξη τεχνικής μελέτης, η οποία θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αδειοδότηση του πάρκου. Από τη συγκεκριμένη έρευνα, αναμένεται να εξειδικευτούν οι ακόλουθοι παράμετροι:

• Παραγωγικότητα: Η παραγωγικότητα της περιοχής θα αποτυπωθεί είτε με τη δειγματοληπτική αλιεία της περιοχής με τη χρήση ερευνητικού σκάφους, είτε τοπικών αλιευτικών σκαφών.

• Φυσικοχημικές παράμετροι της στήλης του νερού.

• Θαλάσσια ρεύματα.

• Μορφολογία του ιζήματος.

• Χλωρίδα του βυθού.

• Αποτύπωση του βυθού με βίντεο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

• Κοινωνικο-οικονομικές παράμετροι.

-Υλοποίηση παραγωγικού υποθαλάσσιου πάρκου.

Η εγκατάσταση ενός παραγωγικού υποθαλάσσιου πάρκου θα γίνει στην περιοχή η οποία θα χωροθετηθεί από την προκαταρκτική μελέτη της περιοχής και ανήκει στην περιοχή του κόλπου Μαραθοκάμπου

Το υποθαλάσσιο πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση 90.000 m2 και θα αποτελείται από 36 ιχθυοκοιτίδες. Για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, προτείνονται οι δύο τύποι ιχθυοκοιτίδων οι οποίες έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε τρία υποθαλάσσια πάρκα.

  • Τεχνικά χαρακτηριστικά των στοιχείων των ιχθυοκοιτίδων.

Πηγή:tornosnews.gr

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin