16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Πολιτικά

Η ΤΕ Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ για το άρθρο του βουλευτή της ΝΔ Ν. Σάμου

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του βουλευτή της ΝΔ για το νομό Σάμου κ.Στεφανάδη «Περί ομοψυχίας» όπου εξιστορεί το πασίγνωστο ικαριακό γεγονός  με τον «Τούρκο Αγά» και το πώς προέκυψε το «Ούλοι Εμείς Εφέντη» σημειώνονται τα εξής:

Η ιστορία όντως διδάσκει πως όταν ο λαός είναι ενωμένος, παλεύει και διεκδικεί τα δικαιώματα του, για να ζήσουν καλύτερες μέρες τα παιδιά του, είναι πάντα νικητής. ‘Όλες του οι κατακτήσεις κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα, σαν κι αυτούς που έδωσαν οι Ικαριώτες ενάντια στο τυρρανικό καθεστώς.

Θυμίζουμε ακόμα ότι ο Ικαριώτικος λαός έλεγε με τη στάση του το «Ούλοι Εμείς Εφέντη» απέναντι στο αστικό κράτος που καταπίεζε τους εργαζόμενους και το λαό και που είχε καταδικάσει σε φυλακές, εξορίες και εκτελέσεις τα καλύτερα παιδιά του.

Στις μέρες μας, ο «Αγάς» είναι τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες που φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού μνημόνια και χαράτσια, κατασχέσεις, σπιτιών και περιουσιών, φτώχεια κι ανεργία, απληρωσιά και απολύσεις, κλοπή συντάξεων και αποθεματικών, καταστολή κινητοποιήσεων, «ιδιώνυμο» απεργιών και συγκεντρώσεων.

Η «ομοψυχία» την οποία επικαλούνται όλα τα αστικά επιτελεία, δεν αφορά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού η οποία στενάζει κάτω από τις ορέξεις των σύγχρονων «Αγάδων» και «Εφέντηδων» :

Των μεγαλοβιομηχάνων που ξεζουμίζουν τους εργάτες. Των μεγαλοξενοδόχων που παρά την υγειονομική κρίση έχουν να ζήσουν για δέκα ζωές,, Των κλινικαρχών που αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Των κυβερνητικών κολαούζων όλων αυτών,  με τις γονυπετείς τους ικεσίες στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε για «διασφάλιση των συνόρων μας», αφού πρώτα έχουν μετατρέψει την ελληνική επικράτεια σε απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση.

Το σύγχρονο «Ούλοι Εμείς Εφέντη» μπορεί να γίνει πράξη μόνο όταν ο ελληνικός λαός πιστέψει στη δική του δύναμη για  τον πλούτο που παράγει με τα δικά του χέρια,  αλλά τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα-«Αγάδες». Γίνεται πράξη μόνο όταν απαλλαγεί μια και καλή από τους βραχνάδες του καπιταλιστικού συστήματος και των εργαλείων του που γεννούν πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

 

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Στεφανάδη στο Πρώτο Θέμα .

Περί Ομοψυχίας…

Ένα μάθημα από το παρελθόν…

Πριν από το 1912, έτος που έγινε η Ικαριακή επανάσταση, το νησί της Ικαρίας ήταν κάτω από τον Τούρκικο ζυγό.

Στο υπό την Τουρκική κατοχή νησί, ένας σκληρός Αγάς , άρχοντας του νησιού, βασάνιζε τους ταλαίπωρους και εξαθλιωμένους κατοίκους.

Μια μέρα έφτασε στο σημείο να αναγκάσει δύο άνδρες να τον κουβαλήσουν από το νότιο μέρος του νησιού στο βόρειο, μία απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων, με τα χέρια τους πάνω σε ένα φορείο, μέσα από απόκρημνα βουνά!

Οι δυστυχείς αχθοφόροι του υπέρβαρου Τούρκου, κατάκοποι, ανέβηκαν το βουνό και έφτασαν σε ένα δύσβατο πέρασμα. Από κάτω ήταν γκρεμός βάθους πάνω από 800 μέτρα. Βόρεια στο βάθος του ορίζοντα μόλις φαίνονταν η Χίος και οι ιστορικές Μικρασιατικές ακτές. Ανατολικά οι Φούρνοι και η Σάμος. Νότια η Πάτμος και η Λέρος…

Οι βαστάζοι κοντοστάθηκαν. Ανέπνευσαν καθαρό βουνίσιο Βόρειο άνεμο και για μια στιγμή αισθάνθηκαν ελεύθεροι. Κοίταξαν κάτω μακριά το χωριό τους, που στο φτωχικό τους σπίτι περίμενε μια γυναίκα εξουθενωμένη από τον καθημερινό μόχθο της επιβίωσης και ζώντας με την αγωνία για τις διαθέσεις του Τούρκου τύραννου… Και τα παιδιά τους , σκελετωμένα από την πείνα , να μεγαλώνουν μόνο με την λαχτάρα μιας ελεύθερης πατρίδας…

Σιωπηλά, σαν να ήταν συνενοημένοι , πήραν τη μεγάλη απόφαση: να γκρεμίσουν τον τύραννο στο βάραθρο. Λέει ο ένας στον άλλο συνθηματικά: “Συγκούδουνο το αρνί;” Δηλαδή να πάει το αρνί μαζί με το κουδούνι; Που σήμαινε να γκρεμιστεί ο αγάς μαζί με το φορείο; Απάντησε χωρίς δισταγμό ο δεύτερος βαστάζος: “Συγκούδουνο”. Και αμέσως έριξαν τον τύραννο στον γκρεμνό. Ο Τούρκος τσακίστηκε στους απόκρημνους βράχους του νησιού , που στους μυθικούς χρόνους, είχε πέσει ο Ίκαρος, αναζητώντας την ελευθερία. Ενώ αντίθετα, τον τύραννο, τον θυσίασαν οι καταπιεσμένοι στον βωμό της ελευθερίας…

Ο νέος Αγάς, αφέντης του νησιού που όρισε ο σουλτάνος, συγκέντρωσε τον Ικαριακό λαό και απαίτησε να του παραδώσουν τους δράστες. Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση , θα τιμωρούσε σκληρά, όλους τους κατοίκους του νησιού. Και η ιστορία έχει καταγράψει τι εννοούσαν οι βάρβαροι κατακτητές “τιμωρία”.

Οι κάτοικοι, όμως, δεν τους παρέδωσαν. Στην επίμονη ερώτησή του “Ποιος σκότωσε τον Αγά;” η απάντηση του κόσμου ήταν: “Ούλοι εμείς εφέντη”. Όλοι μας! Έτσι, προκειμένου να εξολοθρεύσει όλο το νησί , ο Αγάς δεν τιμώρησε κανένα!…

Για την ιστορία, η Ικαρία επαναστάτησε μόνη της ενάντια στους Οθωμανούς το 1912,ανακηρύχθηκε ως ελευθέρα πολιτεία Ικαρίας (αυτό το μικρό νησί!) και ακολούθως ενώθηκε με την μητέρα πατρίδα…

Το δίδαγμα από την πραγματική αυτή ιστορία, είναι ότι η ομοψυχία, είναι η μεγαλύτερη δύναμη για την επίτευξη ενός συλλογικού σκοπού.

Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν η ομοψυχία έχει αφετηρία το δίκαιο! Στην περίπτωση αυτή, η ομοψυχία , έχει μεγαλύτερη δύναμη και από κάθε οπλικό σύστημα …
Διαπιστώσεις του παρόντος…

Οι Τούρκοι μας προκαλούν, μας απειλούν, μας ειρωνεύονται .

Με πρωτόγονο και πρωτόγνωρο για τον αιώνα που ζούμε τρόπο, προκαλούν και όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Παραχαράζουν την ιστορία και θεωρούν ότι ο “χρόνος μηδέν”, που άρχισαν όλα, είναι η άλωση της Κωνσταντινούπολης!

Και αγνοούν τις χιλιάδες χρόνια ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων , όχι μόνο στον σημερινό γεωγραφικό χώρο που περικλείεται από τα σημερινά μας σύνορα, αλλά σε πολύ ευρύτερη περιοχή, που συμπεριλάμβανε και την σημερινή Τουρκία.

Εμπρός σε αυτή την οριακή κατάσταση , που το έθνος μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση και εξωτερική απειλή μετά το 1974, η ομοψυχία είναι πλέον αναγκαία από ποτέ.

Ομοψυχία λαού , πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών αρχηγών.

Η κυβέρνηση, χειρίζεται με σύνεση και απόλυτη υπευθυνότητα την κρίση.

Έχει ενημερώσει σε κάθε κατεύθυνση, ότι οι γείτονες, εάν επιχειρήσουν έρευνα στα Ελληνικά νερά, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα . Ο Έλληνας πρωθυπουργός ,ενημέρωσε τους πολίτικούς αρχηγούς για την κατάσταση και περί του πρακτέου. Φαίνεται ότι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, υπάρχει ομοψυχία..

Ίσως παραφωνία (ή θέλω να πιστεύω, παρερμηνεία), ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν, σαν πρόταση συμψηφισμού(!) , ποινικών , ενδεχόμενα, αδικημάτων πρώην Υπουργών, ως αντίδωρο της εθνικής ομοψυχίας…

Η πολιτική ωριμότητα, η υπευθυνότητα και η γενναιότητα στην ανάληψη ευθυνών από όλους , αναζητούνται επειγόντως.

Ο Ελληνικός λαός κρίνει.

Και η Ελληνική ιστορία χιλιάδων χρόνων, παρακολουθεί !


Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης 
είναι Καθηγητής Καρδιολογίας

Related posts

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος

admin

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin