21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία για το προσφυγικό

Στην αναστολή της συμφωνίας του 2001 με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων προχωρά η Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε γνωστό το «πάγωμα» της συμφωνίας, σημειώνοντας πως αφορμή για αυτή την απόφαση είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

«Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι απαράδεκτο», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στην απελευθέρωση τεσσάρων εκ των «8».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι προς την Άγκυρα, σημειώνοντας πως είναι «υποχρέωσή της να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», κι ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι κομάντος έχουν εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα στο Αιγαίο. 

Η εντολή δόθηκε από το Πολεμικό ναυτικό και στόχος, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, είναι να εμποδιστεί τυχόν ενέργεια προβοκάτσιας από πλευράς Ελλάδας.  Η πληροφορία μεταδίδεται από το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, το οποίο αναφέρει πως μία τουρκική φρεγάτα και μία τορπιλάκατος κάνουν περιπολίες στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας πηγής, οι δραστηριότητες έρευνας και επιτήρησης στην «μπλε πατρίδα», όπως αποκαλείται η θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, συνεχίζονται αδιάκοπα.

Τέλος, πάνω από την περιοχή γίνονται έλεγχοι και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Είχε προηγηθεί «επίθεση» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, με τη χρήση χαρακτηρισμών όπως «χρεοκοπημένη» και «τελειωμένη».

«Η γείτονάς μας (Ελλάδα) έχει χρεοκοπήσει, έχει τελειώσει και παρόλα αυτά οι (διεθνείς οίκοι αξιολόγησης) την αναβάθμισαν. Οι Έλληνες έχουν βυθιστεί, καταρρεύσει, θα μπορέσετε να τους σώσετε αναβαθμίζοντάς τους; Δείτε τους δρόμους τους και σε πόσο κακή κατάσταση είναι τώρα», είπε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Πηγή:cnn.gr

Related posts

«Μοσχάτο άσπρο» από τη Σάμο: Ένα κρασί με «ταυτότητα»

admin

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin