22.9 C
Σάμος
18/04/2024
Σαμιακά

Θεατρική παράσταση «Τα Γενέθλια του Πετροκότσυφα»

Κατάμεστη το Σάββατο 4-5-2019, η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, που φιλοξένησε την πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ , αφιερωμένη στην 9η Μάη μέρα της Αντιφασιστικής  Νίκης  των Λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε στους θεατές η θεατρική παράσταση «Τα Γενέθλια του Πετροκότσυφα» βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Σταύρου Κουτράκη που γράφτηκε για το διαγωνισμό διηγήματος προς τιμή των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και δημοσιεύτηκε στην σχετική έκδοση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου.

Πρόκειται για την ιστορία ενός παλαίμαχου κομμουνιστή που ζει με τη προσμονή να γιορτάσει τα 100χρονα του Κόμματος. Πρόκειται για έναν από τους χιλιάδες της δρακογενιάς της Εαμικής Αντίστασης, του ηρωϊκού Δεκέμβρη του 44, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, των κατοπινών αγώνων του λαού μας.

Η ζωή του διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και δράσης του ΚΚΕ, είναι η ίδια η ιστορία του ΚΚΕ και φτάνει στο σήμερα μεταλαμπαδεύοντας αυτό το φως το ανέσπερο, της λεύτερης ζωής χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, στις νέες γενιές.

Η σκηνοθετική επιμέλεια  ήταν του Σταύρου Κουτράκη και πήραν μέρος οι Μάριος Βαλωμένος(αφηγητής), Μέρυλιν Ευσταθίου ( κόρη –εγγονή ), Νανά Νικολάου (πιάνο, τραγούδι), Σάκης Νιώτης ( Αριστείδης), Κώστας Παπαδόπουλος (Πετροκότσυφας), Σοφία Σορόκου (αφηγήτρια), Πέτρος Σοφιανός (Γέρακας) και ο μικρός Θανάσης  Τσιπετός  στο ρόλο του Πετράκη, δισέγγονου του Πετροκότσυφα.

Συγκινητική ήταν και η πρωτοβουλία της προέδρου του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κούλας Πόθου – Καραμηνά που μοίρασε ανθοδέσμες και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Εθνική Αντίσταση στους συντελεστές της παράστασης.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε ο Κώστας Τζίχας, μέλος της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο Ανατολικής Σάμου.

Αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία του Β’Π.Π και στην απόπειρα διαστρέβλωσης της Ιστορίας που επιχειρείται συντεταγμένα από την Ε.Ε και τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών – μελών της με στόχο τις νέες γενιές και την εξίσωση στη συνείδησή τους του φασισμού με τον κομμουνισμό, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, άλλων δυνάμεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και της κεντροδεξιάς, προβάλλεται το ζήτημα του μετώπου απέναντι στην «άκρα Δεξιά», στον «εθνικισμό» και τον «ευρωσκεπτικισμό» ως το «νέο προοδευτικό μέτωπο», η «νέα αντιφασιστική συμμαχία των δημοκρατικών δυνάμεων», που θα σώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη δημοκρατία από την άνοδο των ακραίων εθνικιστών και των φασιστών».

« Οι δυνάμεις αυτέςτόνισε-  δεν είναι αντίπαλοι του εθνικισμού και του φασισμού, όπως διατείνονται, γιατί στηρίζουν με νύχια και με δόντια το σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει. Γιατί, δεν έχουν πρόβλημα να συνεργάζονται και σε κυβερνητικά σχήματα με ακραίες εθνικιστικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, όπως έκαναν άλλα κόμματα σε κράτη της ΕΕ, νομιμοποιώντας ουσιαστικά αντιδραστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές θα πρέπει να απορρίψει τα ψεύτικα «προοδευτικά μέτωπα» του ΣΥΡΙΖΑ και των ευρωατλαντικών φίλων του.

Να απορρίψει όλες τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωατλαντισμού, που διαγκωνίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο πιστός στην πολιτική συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Πραγματικά προοδευτικό – κατέληξε στην ομιλία του ο Κ.Τζίχας – είναι η πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που στραγγαλίζονται στη μέγγενη της καπιταλιστικής οικονομίας, είναι η πάλη για αποδέσμευση από την Ε.Ε, ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών.

Πραγματικά προοδευτική είναι η πολιτική του ΚΚΕ.

Γι’ αυτό στις εκλογές στις 26 Μάη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ πρέπει να πέσουν μαζικά και ενιαία σε όλες τις κάλπες. Στις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές».

Related posts

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin

Η Ακουλουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Παναγία Καστρινή

admin

Η Αγγελική Γαλανού ορίζεται άμισθη σύμβουλος για Πολιτισμό και Αγροτικά προϊόντα Σάμου και Ικαρίας

admin