20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Ιερά Σύνοδος : «Η Γιόγκα δεν έχει καμία θέση στην ζωή των χριστιανών»

Στη θέση της για τη Θεία Κοινωνία στην εποχή του κοροναϊόύ επιμένει η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως γνωστοποιήθηκε σε ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σήμερα, Τετάρτη, η Ιερά Σύνοδος, ομόφωνα αποφάσισε να αποσταλούν απαντητικά ανάλογα Συνοδικά Γράμματα, τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και στον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ, αναφορικά με την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή πορεία στην ποιμαντική αντιμετώπιση των αμφισβητήσεων του καθιερωμένου τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας.

 Μάλιστα, όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωση, η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στην εξ αρχής εκφρασθείσα δογματική και θεολογική επιβεβαίωσή της ότι «το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο όπως μας παρεδόθη από την περί αυτού διδασκαλία της Ορθοδόξου Παραδόσεως και των αγίων Πατέρων της αγίας μας Εκκλησίας».

Υπενθυμίζεται πως το Πατριαρχείο Ρουμανίας είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους πιστούς που φοβούνται να κολλήσουν τον κοροναϊό από το κοινό ποτήριο της Θείας Κοινωνίας την επιλογή να κοινωνούν με κουτάλι από το σπίτι τους.

Από την πλευρά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε καλέσει τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κρατών. Ενώ και πριν από λίγα 24ωρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει επίσης με επιστολή προς τους Προκαθήμενους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών να υπάρξει συντονισμός και ομοιομορφία ως προς το καίριο θέμα της Θείας Ευχαριστίας και του τρόπου μεταδόσεως αυτής στους πιστούς.

Όχι στην γιόγκα

Ακόμα, όπως επισημαίνεται στη σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΙΣ, με αφορμή τη σύσταση της τεχνικής της γιόγκα από διάφορους φορείς ως τρόπου αντιμετώπισης του άγχους, κατά την περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού, «η Γιόγκα τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στην ζωή των Χριστιανών».

Όπως επισημαίνει το σχετικό ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: «Περί «της τεχνικής της γιόγκα» και στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στη χώρα μας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής ευθύνης αυτής για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, ομοφώνως απεφάσισε να υπενθυμίσει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η «γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής». Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η «γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στην ζωή των χριστιανών».

Οι συνοδικοί Ιεράρχες ενημερώνουν τους πιστούς όπως επισημαίνουν για νέα προσηλυτιστική δραστηριότητα της νεοπροτεσταντικής οργανώσεως «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» και ζητά  από τους  Μητροπολίτες και τον Ιερό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος να απέχουν από κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται από τις οργανώσεις Rotary και Lions.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις: «Δεν περιορίζονται μόνον σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά επεκτείνονται και σε πράξεις θρησκευτικού χαρακτήρα, καθ’ όσον διαθέτουν τυπικό τελετουργίας εισδοχής νέων μελών και καθορίζουν προσευχή που απευθύνεται αδογμάτιστα σε ένα θεό, με την γενική έννοια του όρου και όχι κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας».

Πηγή ΕΘΝΟΣ 

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin