21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Γ.Μουζάλας: Κακή η κατάσταση στη Σάμο

Ως πάρα πολύ κακή περιέγραψε την κατάσταση στη Λέσβο και κακή στη Σάμο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ωστόσο ότι το αίτημα αποσυμφόρησης των νησιών δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Παραδέχθηκε τη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που έχει σημειωθεί στα ελληνικά νησιά, την οποία χαρακτήρισε χθες σε συνέντευξη Τύπου, «ειδική φάση του μεταναστευτικού». Οπως σημείωσε, από τον Αύγουστο η αύξηση των ροών κυμαίνεται περίπου στο 200% (σε σχέση με πέρυσι), προσθέτοντας ότι υπάρχει αντίστοιχη αύξηση και στα χερσαία σύνορα της τάξεως του 170%.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ενώ ο μέσος όρος των αφίξεων τον Ιούλιο ήταν 87 άτομα την ημέρα, τον Αύγουστο κατά μέσον όρο έφταναν 156 άτομα την ημέρα και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 214 άτομα καθημερινά. Τον τελευταίο μήνα έφτασαν στα νησιά περίπου 4.000 άτομα.

Λίγες ημέρες μετά τη σκληρή κριτική που του άσκησαν οι «53+» στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας, ο υπουργός υπογράμμισε πως «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας (Μάρτιος 2017) ισχύει και πρόσθεσε ότι έχουμε αυξήσει τις διπλωματικές μας επαφές για να εφαρμοστεί κατά τον καλύτερο τρόπο». Χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία «καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας».

Οσον αφορά το θέμα των επιστροφών στην Τουρκία, από την πλευρά της Ελλάδας, οι οποίες περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση, αλλά πρακτικά δεν πραγματοποιούνται, ο υπουργός τόνισε πως «θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες επιστροφές γιατί αυτό αποκαθιστά μια τάξη πραγμάτων». Απέδωσε, πάντως, τον χαμηλό αριθμό επιστροφών (1.360 άτομα από την αρχή ισχύος της κοινής δήλωσης) στο γεγονός ότι τα αιτήματα ασύλου εξετάζονται προσωπικά και ατομικά για κάθε αιτούντα άσυλο.

«Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε τέσσερις βαθμούς εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι ορισμένοι από όσους το αίτημα ασύλου τους απορρίπτεται δεν παρουσιάζονται. «Κάποιοι με παράνομους τρόπους περνούν στην ενδοχώρα, αλλά όταν τους βρίσκουμε δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στην Τουρκία γιατί δεν έχει τηρηθεί ο γεωγραφικός περιορισμός». Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι δύο Σύροι οι οποίοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση επιστροφής τους στην Τουρκία, όταν πλέον ύστερα από πολλούς μήνες η αίτηση ακύρωσης απορρίφθηκε έχουν εξαφανιστεί, όπως αποκάλυψε ο κ. Γ. Μουζάλας.

Αποσυμφόρηση νησιών

Οσον αφορά το αίτημα αποσυμφόρησης των νησιών, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα αίτημα που δεν έχει τεθεί σε σωστές βάσεις και δεν μπορεί να δώσει λύσεις. «Τον Οκτώβριο μεταφέραμε από τα νησιά 2.796 άτομα στην ενδοχώρα (λόγω ευαλωτότητας), αλλά ήρθαν 4.000. Πρόκειται για μαγική εικόνα». Παραδέχθηκε, ωστόσο, την πολύ κακή κατάσταση στα νησιά.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί για το ξεχειμώνιασμα, ο υπουργός επανέλαβε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας στα νησιά όπως και η δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει το σχέδιο και χωρίς τη συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εφόσον συνεχιστούν οι ροές.

Παράλληλα, ωστόσο, ανέφερε ότι ήδη έχουν βρεθεί κάποια ξενοδοχεία για τη φιλοξενία όσων δεν χωρούν στα hotspots, ενώ εξετάζεται σοβαρά και η δυνατότητα της χρήσης πλωτών μέσων για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.

Έντυπη Καθημερινή 

Related posts

«Μοσχάτο άσπρο» από τη Σάμο: Ένα κρασί με «ταυτότητα»

admin

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin