16.2 C
Σάμος
19/04/2024
Ικαριακά

Κανένα κλείσιμο τμήματος-καμία μετακίνηση μαθητή

Με τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία να έχουν ολοκληρωθεί, στις 18/5/18 ζητήθηκε από τα Νηπιαγωγεία 1ο Αγίου Κηρύκου, 2ο Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου τα οποία διατηρούν δυο πρωινά τμήματα να συμπληρωθεί έγγραφο με τον τίτλο «Έγκριση λειτουργίας επιπλέον τμήματος». Πρόκειται για εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 79 το οποίο καθιερώνει την κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 79, άρθρο 6 παράγραφο 4δ «Αν ο αριθμός των νηπίων-προνηπίων υπερβαίνει τα 25 σε ένα τμήμα, ο Προϊστάμενος υποβάλλει αίτημα στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη λειτουργία περισσότερων τμημάτων (…). Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίζει για το αίτημα ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της τριμελούς επιτροπής (η επιτροπή απαρτίζεται από τον σχολικό σύμβουλο, τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων, και έναν προϊστάμενο νηπιαγωγείου της περιοχής)  η οποία για τη διατύπωση της εισήγησης οφείλει σε κάθε περίπτωση να λάβει υπόψη τις αιτήσεις εγγραφών των όμορων νηπιαγωγείων. Αν η εισήγηση της επιτροπής είναι αρνητική (…), η Επιτροπή προβαίνει σε κλήρωση μεταξύ των νηπίων-προνηπίων που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου με τις σχολικές περιφέρειες άλλων νηπιαγωγείων. Τα νήπια-προνήπια που δεν έχουν κληρωθεί κατανέμονται με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (…) σε όμορα σχολεία.» Δηλαδή αντί να δημιουργήσουν δεύτερο τμήμα σε όποιο νηπιαγωγείο έχει πάνω από 25 εγγραφές νηπίων-προνηπίων μπορούν να στείλουν τους μαθητές που «περισσεύουν» σε άλλο νηπιαγωγείο.

Αυτή είναι η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή την οποία υποτίθεται ότι θα εφαρμόσουν;

Ο αριθμός των 25 παιδιών γίνεται κατ’ αυτό τον τρόπο το ελάχιστο όριο παιδιών ανά τμήμα κι όχι το ανώτατο όπως λένε. Το «στοίβαγμα» τόσων πολλών παιδιών σε κάθε τμήμα θα ζημιώσει σημαντικά την παρεχόμενη αγωγή σε μία ηλικία στην οποία κάθε νήπιο-προνήπιο έχει την ανάγκη της φροντίδας και προσοχής του νηπιαγωγού θέτοντας, μάλιστα, και ζήτημα ασφάλειας των παιδιών. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι οι αίθουσες των εν λόγω νηπιαγωγείων αδυνατούν να στεγάσουν περισσότερα από 15 παιδιά η καθεμία.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 79 δίνεται στον Διευθυντή Εκπαίδευσης η δυνατότητα να αλλάζει αφενός τα γεωγραφικά όρια των σχολικών μονάδων μετακινώντας παιδιά και αφετέρου την οργανικότητα των νηπιαγωγείων περικόπτοντας τμήματα και εκπαιδευτικούς.

Εάν αποφασιστεί η κατάργηση κάποιου τμήματος νηπιαγωγείου, θα έχουμε υποχρεωτικές μετακινήσεις παιδιών σε μια τόσο τρυφερή ηλικία, οι οποίες μόνο εύκολες δεν είναι, ιδιαίτερα στην Ικαρία με τους επικίνδυνους δρόμους και τις μεγάλες αποστάσεις. Άλλωστε η εμπειρία έχει δείξει πως όταν κλείνει μια δομή, δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής και δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Για παράδειγμα, κοντεύει να τελειώσει η σχολική χρονιά και η μεταφορά των μαθητών από Πλωμάρι, Μονοκάμπι και Μηλιωπό στο Δημοτικό Σχολείο Καραβοστάμου βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα και πραγματοποιείται με ευθύνη των γονιών.

Δε θα τους επιτρέψουμε να κάνουν «εξοικονόμηση» και περικοπές στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας! Κανένας μαθητής-κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει! Παλεύουμε για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Κανένα κλείσιμο τμήματος. –Καμία μετακίνηση μαθητή!
  • Κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 79

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

Related posts

Ικαρία: Κινητοποίηση ενάντια στις 110 ανεμογεννήτριες

admin

Drone βίντεο: Οι Φούρνοι Κορσεών – Το κρυφό νησί των Κουρσάρων

admin

Στην Ικαρία ο Γιώργος Καντζίκης, Αθλητής με Αναπηρία στο Καθιστό θαλάσσιο Σκι – Wakeboard και στο Κανόε Καγιάκ

admin

Εκπληκτικά πλάνα της Θύμαινας από ψηλά με τη βοήθεια drone!

admin

Αποφάσεις Γ.Σ. του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων

admin

Ικαρία: Άγρια κακοποίηση ζώου – Κρέμασαν κατσίκα σε δέντρο

admin

Φούρνοι: Ναυάγιο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου ερευνήθηκε

admin

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin

Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας – Προκήρυξη τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ

admin