19.9 C
Σάμος
16/04/2024
Περιφερειακά

Κατρακάζος προς Ζάχαρη: Στην μικροπολιτική, στους ψιθυριστές απαντάμε με το έργο μας

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου στη δημοτική παράταξη «Η Σάμος ΑλλάΖΕΙ» και του επικεφαλής της κ. Νίκο Ζάχαρη σχετικά με το Περιφερειακό χωροταξικό Πλαίσιο Βορείου Αιγαίου .«Η καθυστερημένη ανησυχία του Συνδυασμού σας μάλλον έχει λάθος παραλήπτη. Θα έπρεπε να είχε παραλήπτη την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υλοποιώντας τη μνημονική υποχρέωση, προχώρησαν στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης και πρόσφατα στην έγκριση της σχετικά με το Περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο Βορείου Αιγαίου.

Στη φάση της διαβούλευσης, λοιπόν, όλοι οι φορείς του νησιού μας, μαζί με την Περιφέρεια και τον Δήμο, παρουσία μάλιστα του κυβερνητικού βουλευτή και των μελετητών κατέθεσαν την έντονη αντίθεσή τους σε πολλά σημεία της μελέτης, επικεντρώνοντας στα μεγάλα εμπόδια που δημιουργεί στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας. Ακόμα θα ήθελα να σημειώσω ότι και πριν τη σύνταξη της μελέτης, οι μελετητές δεν έκαναν καμία ουσιαστική συζήτηση με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακριβώς την ίδια αντίθεση εξέφρασε με τη γνωμοδότηση του και το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί το Περιφερικό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν αποφασίζει για το συγκεκριμένο θέμα, απλά γνωμοδοτεί.

Η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η δική μας τοποθέτηση ως Περιφερειακή Αρχή ήταν να μην προχωρήσει το σχέδιο λόγω όλων των προβλημάτων που δημιουργεί, να αποσυρθεί και να επανέλθει σε διαβούλευση μετά τις αναγκαίες αλλαγές. Όμως η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο χωρίς να δώσουν καμία σημασία προχώρησαν στην έγκριση του. Μπορείτε λοιπόν να ανατρέξετε και στα υπομνήματα των φορέων αλλά και τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να διαπιστώσετε ότι ως κυβερνητική παράταξη μάλλον αργά ανησυχήσατε.

Να σας απαντήσω λοιπόν…
Ρωτάτε: τι έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης; Εισηγήθηκα την απόσυρση της μελέτης και το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της εισήγησής μου.
Και ερωτώ: Τι έκανε η κυβέρνηση;
Και σας απαντώ: Δεν έδωσε καμία σημασία στις αντιδράσεις μας και προχώρησε στην έγκριση του σχεδίου.
Τώρα, σε ότι αφορά το λιμάνι του Πυθαγορείου και τη κρουαζιέρα. Είναι κρίμα σοβαρά ζητήματα για τον τόπο μας να γίνονται αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης με την μορφή ψιθύρων αλλά και κινδυνολογίας και ακόμη χειρότερη είναι η δημιουργία ανησυχίας σε επαγγελματίες και κάτοικους που καθημερινά αγωνίζονται για να επιβιώσουν οικονομικά.

Με τη δική σας μικροπολιτική θεώρηση θα σας απαντούσα να ρωτήσετε την κυβέρνηση και το Υπουργείο που αποφάσισαν χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις βάσιμες αντιρρήσεις όλων μας που είναι καταγεγραμμένες δημόσια.

Η αναφορά ενός τμήματος της μελέτης, που είναι περισσότερο έκθεση ιδεών παρά δεσμευτικό κείμενο, που αναφέρει την ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές για τη κρουαζιέρα και σε άλλα λιμάνια του νησιού μας (Βαθύ και Καρλόβασι) χωρίς την αναφορά του άρθρου 17.3, όπου αναφέρεται η προτεραιότητα του λιμένα Πυθαγορείου ως τουριστικού λιμένα, χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Δεν φεύγουν λοιπόν πλοία, ούτε κλείνουν λιμάνια, το αντίθετο μάλιστα αφού τα επόμενα 3 χρόνια πυκνώνουν οι αφίξεις.
Πέντε χρόνια τώρα κινηθήκαμε με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών μας. Στην μικροπολιτική, την κινδυνολογία και τους ψιθυριστές απαντάμε με το έργο μας».

Related posts

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

admin

Συνάντηση με Αυτοκινητιστές Ταξί! Συζήτηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σάμου

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Τηλεδιάσκεψη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

admin

Σχόλιο για την απουσία της Σάμου από δράση της Περιφέρειας στο Λονδίνο

admin

Μια νέα δράση εξωστρέφειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

admin

Ιστορική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στους Φούρνους

admin

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην IFE LONDON 2024

admin

Συνέδριο για την ποίηση της Σαπφούς ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην Θεσσαλονίκη

admin