12.9 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

” Κενά και ελλείψεις στα σχολεία της Ικαρίας & των Φούρνων”

Παρά τις υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης και η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει παραδοσιακά με πολλές ελλείψεις στα σχολεία τόσο από πλευράς προσωπικού όσο και πόρων.

Οι ανεπαρκείς λοιπόν προσλήψεις για τις οποίες πανηγυρίζουν κυβέρνηση και ΥΠΕΠΘ, αφορούν συμβασιούχους και όχι μόνιμους εκπαιδευτικούς. Οι αναπληρωτές για άλλη μια φορά κλήθηκαν απο τη μια μέρα στην άλλη να αφήσουν σπίτια, οικογένειες, να μαζέψουν τα πράγματα τους σε μια νύχτα για να μπορέσουν να στηθούν στις ατελείωτες ουρές των κατα τόπων Διευθύνσεων. Υπο αυτές τις συνθήκες δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι αρκετοί συνάδελφοι δεν αποδέχτηκαν την πρόσληψή τους στην περιοχή μας.

Στις περιοχές της Β- Γ Σάμου (Ικαρία & Φούρνοι), πολλοί μαθητές δεν θα έχουν εκπαιδευτικό, καθώς μετά τις πρώτες προσλήψεις, κενά διαφόρων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών δεν έχουν καλυφθεί. Συγκεκριμένα, με ένα δάσκαλο λιγότερο θ’ ανοίξουν τα Δ.Σχ. Καρκιναγρίου και Θύμαινας, ενώ λείπει από ένας νηπιαγωγός στα νηπιαγωγεία του Ευδήλου, του 1ου και 2ου Ραχών καθώς και στους Φούρνους.  Χωρίς γυμναστική θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο 2ο Δ. Σχ. Αγίου Κηρύκου και στο 1ο Δ.Σχ. Ραχών ενώ στα περισσότερα σχολεία δε θα λειτουργήσει το ολοήμερο καθώς εκτός από τις ελλείψεις στους δασκάλους, δεν έχουν τοποθετηθεί συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων. Εδώ να προστεθεί ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται ελάχιστοι συνάδελφοι ειδικοτήτων ( εικαστικά, μουσική, θέατρο, πληροφορική και ξένες γλώσσες), με αποτέλεσμα αφενός οι ώρες τους να μην επαρκούν ώστε να καλύψουν όλα τα σχολεία αφετέρου να αναγκαζονται οι συνάδελφοι να πηγαίνουν κάθε μέρα (ή και την ίδια) σε άλλο σχολείο του νησιού.

Η εικόνα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, το περιβόητο “πρώτο μέλημα” της κυβέρνησης, αποδεικνύει ότι όχι μόνο οι ελάχιστοι διορισμοί που εξήγγειλαν εδώ και τόσο καιρό δεν έγιναν, αλλά δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε οι βασικές οι ανάγκες των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία. Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Καραβοστάμου δεν λειτουργεί, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την περιφέρεια το άνοιγμα του, με αποτέλεσμα ο μαθητής να παραμένει στο σπίτι. Παράλληλα, σε 3 Τμήματα Ένταξης δεν έχουν προσλάβει εκπαιδευτικούς (Δ.Σχ. Ευδήλου, Νηπιαγωγείο Ευδήλου και 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Κηρύκου), ενώ ένας μαθητής δεν έχει Παράλληλη Στήριξη.  Ακόμη, εκκρεμούν έκτακτες ανάγκες πρόσληψης Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στο Ειδικό Δ.Σχ. Καραβοστάμου και Δ.Σχ. Ευδήλου, καθώς το Ειδικό Δ. Σχ, υπολειτουργεί χωρίς λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο, με το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών παραμένει άλυτο απειλώντας για ακόμη μια φορά τους μαθητές με… αποκλεισμό.

Τέλος, τα κτιριακά προβλήματα στα σχολεία μας είναι πολλά και χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη αίθουσας για να στεγάσει το Τ.Ε. στο 2ο Δ.Σχ. Αγίου Κηρύκου, με αποτέλεσμα οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να μην δέχονται σωστή και επαρκή ειδική διαπαιδαγώγηση.

Δεν υπάρχουν κριτήρια για να επιλέξει κανείς ποιοι μαθητές θα έχουν εκπαιδευτικό από την αρχή της χρονιάς και ποιοι όχι. Ο ΣΕΠΕ Ικαρίας & Φούρνων, υπερασπίζεται τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών. Να μη μείνει ούτε ένας μαθητής χωρίς δάσκαλο.

Απαιτούμε:

  • Μαζικούς, μόνιμους διορισμούς όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών

  • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση, ώστε να βρίσκονται στις σχολικές μονάδες τοποθέτησης τους την 1η Σεπτεμβρίου. Πλήρη και οριστική κάλυψη όλων των εναπομείναντων κενών με διενέργεια άμεσης φάσης προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών

  • Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των αναπληρωτών (σίτιση, επίδομα στέγασης, δωρεάν μεταφορά)

  • Πλήρης έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων

  • Καμία συγχώνευση/ κατάργηση τμήματος ή σχολείου

  • Ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης  και Τμημάτων Υποδοχής

  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλους

Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους! Για ένα σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς κ ακομη περισσότερους!

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin