19/04/2024
Πολιτικά

ΚΚΕ Σάμου: Άμεσα να γίνει ο έλεγχος κτιρίων και σπιτιών- Ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Άμεσα να γίνει ο έλεγχος κτιρίων και σπιτιών- Ουσιαστικά μέτρα στήριξης σε όσους έχουν πληγεί- Κανένας μόνος του

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου εκφράζει για άλλη μια φορά τη θλίψη και τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους φίλους των δύο αδικοχαμένων παιδιών.

Από την πρώτη στιγμή τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ έχουν βρεθεί δίπλα στο σαμιώτικο λαό που δοκιμάζεται από το χτύπημα του εγκέλαδου. Το Σάββατο 31 /10 και την Κυριακή 1/11 έγιναν περιοδείες στο νησί με επικεφαλής τη βουλευτή του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα συνοδεία περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Βαθύ και το Καρλόβασι αλλά και μια σειρά χωριά όπως Λέκκα, Κοντακέϊκα, Κοντέϊκα, Πλάτανος, Πύργος, Μαυρατζαίοι, Χώρα, Παγώνδας και Μυτιληνιοί.

Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ είδαν και άκουσαν από κοντά τα πολύ σοβαρά προβλήματα και την απόγνωση που νιώθουν οι κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές, την ολοκληρωτική σε ορισμένες περιπτώσεις καταστροφή επαγγελματιών, όπως στο Βαθύ και αλλού. Είχε συναντήσεις με τους δύο δημάρχους του νησιού, τον αντιπεριφερειάρχη και αρκετούς προέδρους τοπικών κοινοτήτων.

Οι ζημιές σε σπίτια ειδικά σε Άνω Βαθύ, Κοντέϊκα, Κοντακέικα, Καρλόβασι, Μαυρατζαίους και Χώρα είναι ήδη πολύ μεγάλες, το ίδιο και οι ζημιές που έχουν υποστεί δημόσια κτίρια όπως τα σχολικά κτίρια σε Κοντακέϊκα, Ανω Βαθύ, Χώρα, Πορφυριάδα Καρλοβάσου, Πλατάνου, Λύκεια Βαθέος, το κτίριο της πρώην Εμπορικής Σχολής στο Καρλόβασι που αποτελεί ένα από τα βασικά κτίρια του πανεπιστημίου, στο κτίριο Α των φοιτητικών εστιών. Σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν 3 από τα λιμάνια του νησιού (Βαθύ, Κοκκάρι, Καρλόβασι). Ακόμα, προς το παρόν, είναι κλειστός ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Καρλόβασι ενώ έχει κλείσει λόγω κατολισθήσεων και ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Καλλιθέα και Δρακαίους με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, ειδικά σε περίπτωση ανάγκης. Σημαντική οικονομική ζημιά έχουν υποστεί και οι επαγγελματίες ειδικά στο Βαθύ λόγω της πλημμύρας στην παραλιακή και τον εμπορικό δρόμο, ζημιά που έρχεται να προστεθεί στη νέα οικονομική κρίση, το χτύπημα στον τουρισμό και την πανδημία. Η εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας επιβαρύνει την κατάσταση, είναι πιθανό τα προβλήματα να αυξηθούν.

Σοβαρό ζήτημα, που αξίζει ιδιαίτερης μέριμνας και προσοχής, είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά μνημεία και εκκλησίες στο νησί, όπως το κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο, η εκκλησία της Παναγίας στον Πλάτανο (αρχές 17ου αι.).

Οι εκτιμήσεις περί άψογης λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και οι υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση και στήριξη μπροστά στις κάμερες και τα φλας των δημοσιογράφων, έρχονται σε αντίθεση με μια σειρά καθυστερήσεις όπως στο στήσιμο επαρκούς αριθμού σκηνών τις πρώτες μέρες σε μια σειρά χωριά, την ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων ακόμα και για το αν υπάρχουν διαθέσιμα δωρεάν ξενοδοχεία στη περιοχή τους, όπως στην περιοχή του Πυθαγορείου.

Η πείρα από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Μυτιλήνη, την Καρδίτσα, το Μάτι δείχνει πως τα όμορφα λόγια φεύγουν μαζί με τη δημοσιότητα. Το μόνο αποκούμπι του λαού είναι η ταξική αλληλεγγύη και η οργάνωση του αγώνα για:

  • Άμεσους ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια και υποδομές, των σπιτιών αλλά και των χώρων δουλειάς που ορισμένοι λειτουργούν χωρίς να έχουν ελεγχθεί.
  • Μέτρα για τη στέγαση όσων αναγκάζονται να μη μένουν στα σπίτια τους με επίταξη ξενοδοχείων και όπου είναι απαραίτητο σκηνές κατάλληλες για χειμερινή διαβίωση.
  • Μέτρα στήριξης και ανακούφισης εργαζομένων και επαγγελματιών.
  • Καμιά απόλυση με το πρόσχημα της φυσικής καταστροφής
  • Αποζημίωση στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια και επιχειρήσεις.

Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του, όλο το Σαμιακό λαό να μπουν μπροστά στη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, να συνεχίσουν να είναι δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει πληγεί από την καταστροφή. Κανείς να μη μείνει μόνος του!

Related posts

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της απαλλαγής από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2024 των σεισμόπληκτων κτηρίων της Σάμου

admin

“Μ. Αγγελόπουλος: Κυρίαρχο ζήτημα η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών”

admin

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του πυργόσπιτου του Καπετάν Λαχανά

admin

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin

Ευρεία σύσκεψη με τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο

admin