16.8 C
Σάμος
20/04/2024
Πολιτικά

ΚΚΕ Σάμου: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη Σάμο είναι ανεπαρκή

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη Σάμο είναι ανεπαρκή, μακριά από τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργατικών και μαζικών οργανώσεων του νησιού, για στήριξη στο 100% των ζημιών για εργαζόμενους και επαγγελματίες, ενώ έντονη είναι και η δυσπιστία των κατοίκων του νησιού, αν λάβει κανείς υπόψη το πώς έχουν κινηθεί οι διαδικασίες σε πρόσφατες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Δε θέλουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές

Δεν πρωτοτύπησε η κυβέρνηση. Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε είναι σχεδόν πιστή αντιγραφή αυτών άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Το πρόβλημα δεν είναι η ομοιότητα βέβαια αλλά η υλοποίηση αυτών των μέτρων. Η πράξη δείχνει ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι πληγέντες ακόμα περιμένουν… ή έχουν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των προϋποθέσεων. Αποδεικνύεται ότι είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ η αποκατάσταση των ζημιών, η ικανοποίηση βασικών αναγκών για να μπορεί να συνεχιστεί η ζωή ολόκληρων περιοχών έρχεται δεύτερη μπροστά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Δε λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, έχουν βάναυσα πληγεί από το νέο γύρο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το χτύπημα στον τουρισμό (οι αφίξεις πλησίασαν αυτές του 1981), από τις συνέπειες της πανδημίας, τη μειωμένη ή κατεστραμμένη αγροτική παραγωγή. Χιλιάδες είναι οι άνεργοι, εποχικοί και μακροχρόνιοι. Τώρα προστίθενται και οι καταστροφές από το σεισμό.

Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλες ευθύνες και πρέπει αντί να φτιάχνει νομοσχέδια που χτυπούν κι άλλο τα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων, το λαϊκό κίνημα, αντί να προσαρμόζει τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ελαφρύνει τους μονοπωλιακούς ομίλους και να τους ταΐσει ζεστό χρήμα από τις τσέπες του λαού, να πάρει τώρα μέτρα στο ύψος των αναγκών.

Καλούμε το λαό να μην υποκύψει στο «ρεαλισμό» της κυβέρνησης του «κάνουμε ο,τι μπορούμε»  ή στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων. Η πείρα από την πανδημία αλλά και από τη δεκαετία της προηγούμενης κρίσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Ο λαός δε μπορεί να εμπιστευτεί δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που τώρα βγαίνουν στα κεραμίδια με προτάσεις για μέτρα προστασίας ενώ όταν οι ίδιες ήταν κυβέρνηση, δεν έκαναν  τίποτα για να προστατευτεί ο λαός και τα παιδιά του όπως έργα αντισεισμικής θωράκισης, μέτρα για τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

Το ΚΚΕ όπως από την πρώτη στιγμή θα συνεχίσει να είναι το πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών. Θα παλέψει με όσες δυνάμεις έχει μέσα κι έξω από τη βουλή για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεων του λαού του νησιού.

 

Ο σαμιώτικος λαός έχει πείρα πως οι εκάστοτε κυβερνητικές υποσχέσεις ήταν λόγια του αέρα. Τρανό παράδειγμα το ΚΥΤ στο Βαθύ που θα έκλεινε υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και τώρα ετοιμάζεται νέα φυλακή της ΕΕ στο νησί τεραστίων διαστάσεων. Αντίθετα, ο λαός ξέρει πως όποτε ο ίδιος πάλεψε για το δίκιο του είχε αποτελέσματα μικρά και μεγάλα. Αυτή την τεράστια δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα πρέπει να ενεργοποιήσει.

Γι’ αυτό, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να οργανωθεί η πάλη και η διεκδίκηση για:

  • Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για πρώτη και δεύτερη κατοικία με άμεση καταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες, στον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων
  • Για τους αστέγους από το σεισμό ενοικίαση κατοικιών από το κράτος για όσο διάστημα χρειαστεί
  • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και σχολικά κτήρια, στα ιστορικά μνημεία
  • Γρήγορη εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιά ώστε να μη χαθεί κι άλλη χρονιά για τα παιδιά μας
  • Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως 1000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή υποχρεώσεων από ΟΤΕ,ΔΕΗ, ύδρευση για όσο διάστημα χρειαστεί, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές μέχρι το Σεπτέμβρη
  • Γενναία χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες σε δήμους και περιφέρεια
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων για ετοιμόρροπα κτίρια. Η αποκατάσταση του παραδοσιακού οικισμού και άλλων προστατευόμενων κτιρίων και μνημείων να γίνει με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019, ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος.

 

Related posts

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της απαλλαγής από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2024 των σεισμόπληκτων κτηρίων της Σάμου

admin

“Μ. Αγγελόπουλος: Κυρίαρχο ζήτημα η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών”

admin

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του πυργόσπιτου του Καπετάν Λαχανά

admin

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin

Ευρεία σύσκεψη με τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο

admin