20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτικά

ΚΚΕ. Χωρίς νερό και τουαλέτα το Νηπιαγωγείο στο ΚΥΤ Σάμου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ,  σχετικά με το τμήμα Νηπιαγωγείου που λειτουργεί εντός του ΚΥΤ Σάμου ,καταγγέλλοντας ότι δεν διαθέτει ούτε νερό αλλά και ούτε τουαλέτα!

Η κατάσταση στο λεγόμενο hot spot ή αλλιώς ΚΥΤ Σάμου είναι τραγική και συνεχώς επιδεινώνεται, ως αποτέλεσμα των συνεχών προσφυγικών ροών, λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και των ταυτόχρονων συνθηκών της ΕΕ και των συμφωνιών Ελλάδας – Τουρκίας, που όλες αυτές εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πρωτίστως στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια στην ηπειρωτική Ελλάδα. Γι’ αυτό, στις όποιες δομές έγιναν, που προορίζονταν για «φιλοξενία» (βλέπε εγκλεισμό) μερικών εκατοντάδων, τελικά στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες.

Μια τέτοια κατάσταση επικρατεί στο ΚΥΤ Σάμου, που έγινε για να φιλοξενήσει 648 άτομα και διαμένουν αυτή τη στιγμή, επίσημα 3.805 και ανεπίσημα γύρω στις 4.500. Ανάμεσά τους είναι, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η διοικήτρια του ΚΥΤ σε αντιπροσωπεία φορέων που την επισκέφτηκαν στη 1/4/2019 (Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σάμου, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικά σωματεία κ.λπ.) και 813 παιδιά (180 από 0-3 ετών, 416 από 4-12 ετών και 217 από 13-18 ετών). Εκεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταρρακώνεται, όταν ξεπαγιάζουν σε μια σκηνή των 4 ατόμων καμιά 20αριά άτομα, μέσα στη βροχή, το κρύο και το αγιάζι του χειμώνα (δίπλα σε λίγα κοντέινερ όπου, και εκεί, στοιβάζεται πολύς κόσμος) αλλά και τη ζέστη του καλοκαιριού, όταν για να πας τουαλέτα περιμένεις ως και 3 ώρες και για να κάνεις μπάνιο περιμένεις ως και μέρες.

Σ’ αυτό το ΚΥΤ λειτουργεί ένα παράρτημα Νηπιαγωγείου (δομή ΔΥΕΠ), που στεγάζεται σε ένα κοντέινερ, και στο οποίο είναι γραμμένα περίπου 40 και φοιτούν καθημερινά γύρω στα 25 παιδάκια προσχολικής ηλικίας, με 5 αναπληρώτριες νηπιαγωγούς, που κάνουν εξαιρετική δουλειά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Για να φτάσουν τα παιδιά στο κοντέινερ-αίθουσα του Νηπιαγωγείου διασχίζουν ένα στενό κεκλιμένο τσιμεντένιο διάδρομο, με σημαντική γωνία κλίσης, που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να κατρακυλήσουν, να χτυπήσουν και να βρεθούν πάνω ή μέσα στις σκηνές, που είναι κολλητά.

Αλλά το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι το τμήμα αυτό του Νηπιαγωγείου δε διαθέτει ούτε νερό ούτε τουαλέτα! Για να πάει ένα παιδάκι στην τουαλέτα, πρέπει να το πάρει μία Νηπιαγωγός, να διασχίσει αρκετή ανηφορική απόσταση, όπου συχνά κατεβαίνουν βρομόνερα, να φτάσει στις «κοινές» τουαλέτες όπου εξυπηρετούνται πάρα πολλοί πρόσφυγες και να περιμένει στην ουρά να αδειάσει κάποια. Όταν γίνει αυτό, επειδή οι τουαλέτες δεν είναι για μικρά παιδάκια, πρέπει να βοηθήσει το παιδί, μπαίνοντας και οι δυο μέσα σε μία βρώμικη και επικίνδυνη για την υγεία τουαλέτα, όπου πηγαίνουν και οι Νηπιαγωγοί.

Είναι πραγματικά ντροπή, το 2019, να λειτουργεί Νηπιαγωγείο χωρίς νερό και τουαλέτα. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δίνει 4 δισ. το χρόνο στο ΝΑΤΟ να ματοκυλάει τους λαούς και να δημιουργεί στρατιές εξαθλιωμένων προσφύγων τσακίζοντας ταυτόχρονα τις τρυφερές ψυχές των μικρών παιδιών, που ζουν, και μετά την πολεμική «εμπειρία», μέσα σ’ αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες. Γιατί, και μετά το ωράριο του Νηπιαγωγείου, τα παιδιά αυτά ζουν μέσα στο ΚΥΤ και βιώνουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων, μαζί με τα υπόλοιπα εκατοντάδες παιδιά.

Την ίδια στιγμή δίνονται εκατομμύρια στις διάφορες ΜΚΟ να «διαχειρίζονται» τη ζωή των βομβαρδισμένων προσφύγων και των παιδιών τους. Είναι πραγματικά προκλητικό το γεγονός ότι, τη στιγμή που τα παιδιά του Δημόσιου Νηπιαγωγείου βιώνουν τα παραπάνω, έξω ακριβώς από το ΚΥΤ, σε ένα σχετικά νέο μεγάλο κτήριο, στεγάζονται τα «εκπαιδευτικά» και άλλα προγράμματα ΜΚΟ.

Ο λαός της Σάμου πρόσφατα προχώρησε σε κινητοποιήσεις, που οργανώθηκαν από το Εργατικό Κέντρο και το Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι μαζικοί φορείς του νησιού, για να απεγκλωβιστούν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες από τη Σάμο και τα άλλα νησιά και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους, Σαμιώτες και πρόσφυγες, για να στελεχωθεί το Νοσοκομείο, που έχει αδειάσει από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη στιγμή που πρέπει να εξυπηρετήσει πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σύγκριση με τις δυνατότητές του.

Είναι ντροπή, το 2019, να μην έχουν οι άνθρωποι νερό και τουαλέτα. Είναι εγκληματική αμέλεια να μην έχουν νερό και τουαλέτα παιδιά που φοιτούν στο δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι για την παντελή έλλειψη υποδομών, το ίδιο και ο Δήμος.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει τώρα η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτό το αίσχος; Συγκεκριμένα:

  • Πότε θα εξασφαλιστεί νερό και τουαλέτα στο Νηπιαγωγείο και πότε θα στεγαστεί σε σύγχρονο και ασφαλές κτήριο;
  • Πότε θα εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλα τα προσφυγόπουλα όσο διάστημα παραμένουν στη Σάμο;
  • Πότε επιτέλους θα απεγκλωβιστούν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους ώστε να πάνε στον πραγματικό προορισμό τους, αφού με τους πολέμους, στους οποίους άμεσα ή έμμεσα συμμετέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα διώχνουν από την πατρίδα τους;
  • Πότε θα εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες, όσο διάστημα χρειάζεται να μένουν προσωρινά στα νησιά μας;

 

 

Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος

 

Γιάννης Δελής

 

Διαμάντω Μανωλάκου

 

Μανώλης Συντυχάκης

Related posts

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin