19.9 C
Σάμος
16/04/2024
Πολιτικά

Λαϊκή Συσπείρωση:Να ενταθεί ο αγώνας για απεγκλωβισμό των προσφύγων

 

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, έδωσαν την Δευτέρα 23 Ιούλη οι Περιφερειακοί , Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για το μεγάλο θέμα του διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στη χώρα μας.

Κατηγορηματική ήταν η θέση να μην γίνει νέο χοτσποτ στο νησί , να καταργηθεί το υπάρχον και οι πρόσφυγες να μεταφέρονται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ)  στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Διευκρινίστηκε ότι όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις, δεν  λένε όχι σε  νέο χοτσπότ , αντίθετα έχουν μπει σε διάλογο με την κυβέρνηση για το που θα γίνει.

Τονίστηκε ότι ο λαός του νησιού πρέπει να δει τους πραγματικούς ενόχους που προκαλούν τη προσφυγιά , να στοχεύσει σωστά στον αγώνα του ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις κυβερνήσεις του και να απομονώσει όσους βρήκαν ευκαιρία να δηλητηριάσουν την κοινωνία με τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία.

 

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως διατυπώθηκαν ση συνέντευξη Τύπου είναι:

1) Κανένα νέο ΚΥΤ ή κλειστή φυλακή για παραβατικούς σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού. Τα νησιά και η Σάμος με την ιδιαιτερότητα των περιορισμένων γεωγραφικών χώρων , δεν μπορούν να σηκώνουν την τεράστια επιβάρυνση με επιπτώσεις σε όλου ς τους τομείς της καθημερινής ζωής. ΚΑΝΕΝΑ ΧΟΤΣΠΟΤ στα νησιά.

 

2) Άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων από τα νησιά και την Ελλάδα, με προορισμό τις χώρες που επιθυμούν. Σημειώνουμε ότι μόνο το 0,4% δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Κατάργηση των χοτ σπότ. Ολιγοήμερη φιλοξενία σε ανοιχτά κέντρα σε όσους έρχονται εδώ, καταγραφή και προώθησή τους σε ΚΥΤ στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Να σημειώσουμε εδώ  ότι η αποσυμφόρηση που προτείνουν οι 5 δήμαρχοι δεν είναι το ίδιο με τον απεγκλωβισμό και την κατάργηση των ΚΥΤ στα νησιά που διεκδικούμε εμείς. Η αποσυμφόρηση δεν αμφισβητεί την λειτουργία χοτ σπότ, τη θεωρεί δεδομένη και έχει μερικώς γίνει επανειλημμένα, χωρίς μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, γιατί εγκλωβίζονται οι καινούργιοι που έρχονται.

3) Αποζημιώσεις όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν πάθει ζημιές από την υπερσυγκέντρωση  προσφύγων και μεταναστών στο συγκεκριμένο χώρο και ευρύτερα στη περιοχή της πόλης.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Αντώνης Δράκος περιφερειακός σύμβουλος, οι Κώστας Τζίχας, Θεανώ Σαρρηγεωργίου δημοτικοί σύμβουλοι, και οι Μανώλης Ζαρμπάνης, Παύλος Παπανικολάου, Κώστας Παπαδόπουλος, Πέτρος Σοφιανός, Σοφία Παπανικολάου, Νίκος Φτυνογιάννης τοπικοί σύμβουλοι.

Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ με επικεφαλής την γραμματέα της, Δήμητρα Παντάπαση.

 

Ολόκληρη η εισηγητική τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η παρακάτω:

 

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Θεωρήσαμε σκόπιμο και αναγκαίο να σας καλέσουμε σ’ αυτή τη συνέντευξη, προκειμένου να υπογραμμίσουμε ακόμη μια φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις θέσεις μας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Πρώτα απ’ όλους σε σας που καθημερινά διαχειρίζεστε την ενημέρωση και παίζετε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Βέβαια δεν παραγνωρίζουμε ότι σήμερα η κοινή γνώμη διαμορφώνεται εν πολλοίς μέσω του διαδικτύου και των λεγόμενων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (FACEBOOK κλπ), όπου διακινείται ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών, στη πλειοψηφία τους ανυπόστατες, χωρίς τεκμηρίωση και αρκετές απ’ αυτές σκόπιμα διαστρεβλωμένες και χαλκευμένες.

Γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο σας. 

 

Αγαπητοί φίλοι

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, μιλάμε πάντα ευθέως χωρίς περιστροφές, με ανοιχτά χαρτιά . Είμαστε συνεπείς στις θέσεις μας οι οποίες ξεκινάνε πάντα από την βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού της χώρας μας και των προσφύγων μεταναστών στη προκειμένη περίπτωση.

Κυρίως,  αυτά που λέμε δεν μένουν μόνο στα λόγια και στα χαρτιά, αλλά αποτελούν και καθημερινή πρακτική στο λαϊκό κίνημα, στους φορείς που συμμετέχουμε.

 

 Με την ίδια συνέπεια υποστηρίζουμε και σήμερα:

 

 1) Κανένα νέο ΚΥΤ ή κλειστή φυλακή για παραβατικούς σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού. Τα νησιά και η Σάμος με την ιδιαιτερότητα των περιορισμένων γεωγραφικών χώρων , δεν μπορούν να σηκώνουν την τεράστια επιβάρυνση με επιπτώσεις σε όλου ς τους τομείς της καθημερινής ζωής. ΚΑΝΕΝΑ ΧΟΤΣΠΟΤ στα νησιά.

 

2) Άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων από τα νησιά και την Ελλάδα, με προορισμό τις χώρες που επιθυμούν. Σημειώνουμε ότι μόνο το 0,4% δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Κατάργηση των χοτ σπότ. Ολιγοήμερη φιλοξενία σε ανοιχτά κέντρα σε όσους έρχονται εδώ, καταγραφή και προώθησή τους σε ΚΥΤ στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Να σημειώσουμε εδώ  ότι η αποσυμφόρηση που προτείνουν οι 5 δήμαρχοι δεν είναι το ίδιο με τον απεγκλωβισμό και την κατάργηση των ΚΥΤ στα νησιά που διεκδικούμε εμείς. Η αποσυμφόρηση δεν αμφισβητεί την λειτουργία χοτ σπότ, τη θεωρεί δεδομένη και έχει μερικώς γίνει επανειλημμένα χωρίς μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, γιατί εγκλωβίζονται οι καινούργιοι που έρχονται.

 

3) Αποζημιώσεις όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν πάθει ζημιές από την υπερσυγκέντρωση  προσφύγων και μεταναστών στο συγκεκριμένο χώρο και ευρύτερα στη περιοχή της πόλης.

 

Αυτά ως προς τη θέση μας: ΚΑΘΑΡΗ-ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ δεν χωρά παρερμηνείες.

 

 

Επίσης, στο συγκεκριμένο θέμα, θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ από τη πρώτη στιγμή και ειδικότερα από το καλοκαίρι του 2015 που ξεκίνησε αυτή η χειμαρρώδης ροή προσφύγων, ήταν κατηγορηματικό:

α) Αλληλεγγύη στα θύματα του ιμπεριαλισμού και των πολέμων του, με πρακτικές ενέργειες που αποσκοπούσαν στην ανακούφισή τους όταν ζούσαν μέσα σε σκηνές στο λιμάνι , μέσα σε βροχές και κρύο, χωρίς χώρους υγιεινής, πάνω σε χαρτόκουτα και σε παλέτες.

Με παρέμβασή μας στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης Δήμο και Περιφέρεια, διεκδικήσαμε στεγασμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, τουαλέτες στο λιμάνι που χάρη και στη δική μας επιμονή κατασκευάστηκαν .Πάνω από 10 φορές έχουμε παρέμβει στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα, ενώ αντίστοιχες είναι οι παρεμβάσεις μας στο Περιφερειακό συμβούλιο.

Συμμετείχαμε και στηρίξαμε πρωτοβουλίες φορέων  όπως η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης , το Εργατικό Κέντρο , οι Σύλλογοι Γυναικών κλπ για τη συγκέντρωση ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης , τρόφιμα κλπ. Σε αντίθεση με όσους έσπευσαν να επωφεληθούν, πουλώντας  ακριβά τις κάθε λογής υπηρεσίες τους και σήμερα κάποιοι απ’ αυτούς πρωτοστατούν σε αντιπροσφυγικό  μένος.

β) Απαιτήσαμε από τη πρώτη στιγμή την καταγραφή και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και από κει στις χώρες προορισμού τους.

γ) Όταν αμέσως μετά υπογράφτηκε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, ήμασταν κατηγορηματικά αντίθετοι. Καταγγείλαμε και καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και συναποφασίζει την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Το ΚΚΕ προειδοποίησε από την αρχή ότι αυτή η συμφωνία  οδηγεί στον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά και στη χώρα.

Τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα που συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις επεμβάσεις, αλλά και οι αντίστοιχες παρατάξεις στην ΚΕΔΕ και στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια – και εδώ στο δημοτικό συμβούλιο – είχαν μπει σε ένα κύκλο συζητήσεων για το που θα φτιαχτούν τα χότ-σπότ, τα οποία εξελίχθηκαν στα σημερινά άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Δεν μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να υποδείξουμε χώρους όπως έκαναν όλοι οι άλλοι στο δημοτικό συμβούλιο, άσχετα αν τελικά η κυβέρνηση τους «άδειασε» προχωρώντας χωρίς συνεννόηση στην χωροθέτηση και την κατασκευή του.

Επιμέναμε και επιμένουμε σε ανοιχτούς χώρους ολιγοήμερης προσωρινής φιλοξενίας όπου θα γίνεται η πρώτη καταγραφή και θα έχουν όλες τις προϋποθέσεις για ανθρώπινες συνθήκες, θα εξασφαλίζουν ιατροφαρμακευτική πρόληψη και περίθαλψη, διερμηνεία και νομική υποστήριξη , συνθήκες υγιεινής με αποκλειστικά δημόσιες δομές χωρίς την κερδοσκοπία των ΜΚΟ και με εργαζόμενους πλήρους αποκλειστικής και μόνιμης απασχόλησης.

Ταυτόχρονα απαιτούσαμε και απαιτούμε την καταγγελία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας τη στιγμή που όλα τα αστικά  κόμματα και οι παρατάξεις τους, ζητούσαν και ζητούν την πλήρη εφαρμογή της υποστηρίζοντας ότι δεν φταίει η συμφωνία αλλά η μη τήρησή της. Ισχυρισμός ανακόλουθος αφού βασική της αρχή είναι οι πρόσφυγες να παραμένουν στη χώρα πρώτης εισόδου.

 

Μάλιστα οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου κορυφής τις οποίες συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συμφωνούν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, περί επαναπροωθήσεων στις χώρες αρχικής εισόδου κλπ, ενισχύουν τον απάνθρωπο εγκλωβισμό και απ’ αυτή την άποψη ενισχύουν την αναγκαιότητα να απομακρυνθούν τα ΚΥΤ από τα νησιά.

 

Το δεύτερο θέμα που θέλουμε να θέσουμε αφορά ένα νοσηρό και επικίνδυνο κλίμα που καλλιεργείται, τα τελευταία τρία χρόνια ιδιαίτερα.

Πρόκειται για την εθνικιστική , ρατσιστική ρητορική και πρακτική ορισμένων κύκλων προσώπων με πολιτική προέλευση από όλα τα αστικά κόμματα, που φτάνει μέχρι δημόσια εκφρασμένες απειλές, για όπλα και αίματα, για ομάδες κρούσης, για καταδίωξη όσων διαφωνούν με τις θέσεις τους, απόπειρες προπηλακισμών και φίμωσης της αντίθετης άποψης σε δημόσιες συγκεντρώσεις όπως πρόσφατα στους Μυτιληνιούς (με την ανοχή δυστυχώς της δημοτικής αρχής που ήταν παρούσα), κλπ.

Αυτές οι απόψεις και πρακτικές οικοδομούνται και στηρίζονται πάνω στο έδαφος της κινδυνολογίας και του προκαλούμενου φόβου, «για αλλόθρησκους που εισβάλλουν για να αλλοιώσουν το έθνος και να προσβάλλουν τη θρησκεία, για βρωμιάρηδες που μεταφέρουν αρρώστιες, για τζιχαντιστές που συγκεντρώνουν μαχαίρια και θα μας σφάξουν, για βιαστές που απειλούν τις γυναίκες και τα κορίτσια μας» κ.ά.

 

Όλα αυτά βρίσκουν έδαφος, Α) στην απόλυτα δικαιολογημένη ανησυχία του λαού που βλέπει πάνω στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της ανεργίας, της κακοπληρωμένης εργασίας, της ακρίβειας στα είδη κατανάλωσης, στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας, στις υπέρογκες τιμές των καυσίμων, στα πανάκριβα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια κλπ να προστίθεται και το βάρος του εγκλωβισμού των προσφύγων με όλες τις επιπτώσεις.

Β) στα πραγματικά όρια μιας παραβατικότητας που υπάρχει όπως υπάρχει σε κάθε κοινωνία, πολύ περισσότερο όταν αυτή η κοινότητα των προσφύγων ζει σε τέτοιες άθλιες συνθήκες. Παραβατικότητα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση το ποινικό δίκαιο.

 

Αυτή η ρατσιστική – εθνικιστική ρητορική και πρακτική που φλερτάρει ανοιχτά με τον φασισμό, παραμορφώνει την πραγματικότητα κρύβοντας τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης και στοχοποιεί τα θύματα.

Στηρίζεται πάνω στο μίσος για τους άλλους λαούς, που σπρώχνονται στη προσφυγιά και την αναγκαστική  μετανάστευση.

Δεν αναγνωρίζει και κάνει κάθε τί για να κρύψει  ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που ξεριζώνονται βίαια από τις πατρίδες τους γιατί τα μονοπωλιακά συμφέροντα και οι κυβερνήσεις τους ανταγωνίζονται ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου τους, σκορπώντας την καταστροφή και τον όλεθρο.

Τελικά όλοι αυτοί που επιδίδονται στα κηρύγματα μίσους, κρύβουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, τα μονοπωλιακά υπερκέρδη έχουν ως βασική προϋπόθεση: Την κατεδάφιση του λαϊκού εισοδήματος και των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων , το γονάτισμα των λαών, σε περίοδο καπιταλιστικής ειρήνης όπως αυτή που ζούμε προς το παρόν στην Ελλάδα και όταν αυτό δεν τους φτάνει, για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, προχωρούν  στον ανοιχτό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο τσάκισμα λαών και χωρών με τα όπλα, όπως συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και αλλού.

Αυτό το νοσηρό – επικίνδυνο κλίμα εμποδίζει να δει ο λαός με νηφαλιότητα το πρόβλημα του εγκλωβισμού και των συνεπειών του και να στοχεύσει σωστά για την αντιμετώπισή του.

Οδηγεί αντίθετα σε ακραίες απλουστεύσεις, προάγει το τυφλό μίσος και τη βία εναντίον των θυμάτων και  αφήνει ανέγγιχτους και αθώους τους πραγματικούς ενόχους.

Είναι μια πρακτική που δυσφημεί τελικά τον δίκαιο αγώνα των νησιωτών επιχειρώντας να τους παρουσιάσει ως πολεμοχαρείς τιμωρούς των ξεριζωμένων.

Και σ’ αυτό το ζήτημα αναδεικνύονται τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με την πολιτική της θρέφει την τυφλή αγανάκτηση και ταυτόχρονα επωφελείται απ’ αυτή γιατί συγκαλύπτονται οι ευθύνες της αφού στόχος γίνονται  τα θύματα.                                                              

Αυτό το νοσηρό κλίμα –  αν δεν καθοδηγείται –  πάντως αξιοποιείται και από πρόσωπα που έχουν πολιτικές φιλοδοξίες και θεωρούν ότι βρήκαν ακροατήριο για να πλασάρουν την μπαγιάτικη και βλαβερή για το λαό και τη νεολαία πραμάτεια τους.

Ή θεωρούν ότι με όχημα τη ξενοφοβία που θολώνει την κρίση των ανθρώπων, θα στρατεύσουν λαϊκές δυνάμεις πίσω από τις σημαίες αυτής της πολιτικής που παράγει πρόσφυγες και ταυτόχρονα φέρνει σε απόγνωση τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας με τη φτώχεια , την ανεργία, τα διαλυμένα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Αυτές οι εθνικιστικές – ρατσιστικές απόψεις καθώς και αυτοί που τις πλασάρουν , από την ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή έως τους εθνικιστές μορφωμάτων και ομάδων τύπου ΣΟΣ, και η πρακτική που επαπειλείται πρέπει να απομονωθούν, να απορριφθούν από τον αγώνα του λαού του νησιού μας. Αποτελούν δηλητήριο που στρέφεται ενάντια στα πραγματικά του συμφέροντα και στις δίκαιες διεκδικήσεις του.

 

Θέλουμε τέλος να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται να μας φιμώσουν και από την πλευρά μας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα στοχεύει τους πραγματικούς ενόχους και θα παλεύει αποφασιστικά για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την ανακούφιση της Σάμου και των άλλων νησιών από ένα τεράστιο βάρος που δεν τους αναλογεί.

 

Related posts

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin

Ευρεία σύσκεψη με τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο

admin

Επίσκεψη του βουλευτή Χρ.Στεφανάδη στην Ικαρία

admin

Ερώτηση KKE για την άμεση αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων της Πορφυριάδας

admin

Συνάντηση Β. Κικίλια- Κ. Μουτζούρη: Δημιουργία μονάδων δασοκομάντος στο Β. Αιγαίο

admin