17.2 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

Λαϊκή Συσπείρωση: Να τιμηθούν από το δήμο οι αγωνιστές κατά της δικτατορίας

Πρόταση να τιμήσει ο δήμος Ανατολικής Σάμου τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, με εντοιχισμό μαρμάρινων πλακών στο Ιστορικό Αρχείο ( πρώην φυλακές) και στο Καπνοκοπτήριο-Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο (πρώην υποδιοίκηση Χωροφυλακής Σάμου), ως σύμβολα της άγριας καταστολής, φυλάκισης και βασανισμών των συλληφθέντων αγωνιστών, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την 54η επέτειο της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 – 1974.

 

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Με αφορμή την 54η επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, εκφράζουμε το σεβασμό μας και αποτείνουμε  φόρο τιμής σε όλους όσους συνέβαλαν με κάθε μορφή,  στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης, σε όσους υπέστησαν διώξεις και βασανίστηκαν, σε όσους φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, σε όλους όσους προσέφεραν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική πάλη, σε όσους δολοφονήθηκαν.

Η δικτατορία, γεννήθηκε κυρίως στο έδαφος της κρίσης του μετεμφυλιακού αστικού πολιτικού συστήματος, είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ και υπηρέτησε τα σχέδιά τους ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα σχέδιά τους για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της διχοτόμησης της Κύπρου.

Η οικονομική πολιτική της δικτατορίας, στήριξε άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο, παίρνοντας μια σειρά σκανδαλώδη  μέτρα και παράλληλα με τις διώξεις των κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών, την απαγόρευση κάθε μαζικής συνδικαλιστικής δράσης, την απαγόρευση των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων, ευνόησε την γιγάντωση των μονοπωλιακών ομίλων..

Η φετινή επέτειος της δικτατορίας βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπα με μια γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα. Επομένως oι αναγκαίοι αγώνες της επόμενης περιόδου έχουν πολλά να διδαχτούν από τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση,  θεωρεί ότι μπροστά και στη νέα παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση, η καλύτερη μορφή έκφρασης τιμής στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα είναι η συνέχιση της ταξικής πάλης, εντείνοντας τον αγώνα  για την ανασυγκρότηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος».

 

Το Επικούρειο να στεγάσει αποκλειστικά την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών

Σαφής και κατηγορηματική ήταν η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση και λειτουργία του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου, αποκλειστικά από τη περιφέρεια και το δήμο με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και όχι γενικά από Φορέα Διαχείρισης όπως επέμεινε η δημοτική αρχή και συμφώνησαν οι άλλες παρατάξεις που ενέχει την συμμετοχή ιδιωτών με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η πρόταση που υποστήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση όπως παρουσιάστηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Παχυμανώλη είναι η παρακάτω:

  1. Να ανακληθεί άμεσα από το περιφερειακό συμβούλιο, η απόφαση παραχώρησης του κτιρίου ή μέρους του, στο Ίδρυμα Μακροζωίας.

 

  1. Να αποκλειστεί κάθε άλλη χρήση του κτιρίου πέραν της στέγασης της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας και των φορέων της.(Είναι άλλο πράγμα να παραχωρείται, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, το αμφιθέατρο ή κάποια αίθουσα για μια ομιλία ή μια διάλεξη ακόμη και ένα συνέδριο και άλλο να χαρακτηριστεί συνεδριακό κέντρο που αντικειμενικά αλλάζει τον χαρακτήρα του).

 

  1. Να συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με τίτλο «Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο», με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και του Δήμου ή να παραχωρηθεί στο δήμο και να συστήσει εκείνος ΝΠΔΔ που θα προβλέπει τη συμμετοχή στη διοίκηση και εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων.

 

  1. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της εν γένει λειτουργίας του από το υπουργείο Πολιτισμού και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού διεύθυνσης, λειτουργίας, συντήρησης και καθαριότητας του κτιρίου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Για τα υπόλοιπα θέματα θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τύπου αφού η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη 22-4-2021.

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin