21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Πολιτικά

Λογοθέτης. Το νέο ΚΥΤ στη Σάμο θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο-τρεις μήνες

Για όλα που αφορούν το προσφυγικό μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής του ΥΠροΠο Μάνος Λογοθέτης, που γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα μιας και ως γιατρός ο ίδιος υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια στο ΚΥΤ της Σάμου και αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο έχει το επιχειρισιακό αλλά και το επικοινωνιακό κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος.

 

Για το σοβαρό πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα ΚΥΤ των νησιών τόνισε ότι το υπουργείο θέλει να κρατά χαμηλά το θέμα των μετακινήσεων γιατί λειτουργεί ως κράχτης κι άλλων μετακινήσεων. Τόνισε ότι με τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί με τη σύμφωνη γνώμη περιφερειαρχών , εν όψει των δύσκολων καιρικών συνθηκών , θα μετακινήσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα, όμως αν θα ανακουφιστούν τα νησιά αυτό θα εξαρτηθεί από τις νέες αφίξεις. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από την αρχή του 2019 μέχρι σήμερα μετακινήθηκαν από το ΚΥΤ της Μόριας στην ενδοχώρα 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες και το ίδιο διάστημα έφτασαν στο νησί από τα απέναντι παράλια 17.000 άνθρωποι! Μεγάλο πρόβλημα παραμένει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αυτή τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται 1058 παιδιά ενώ άλλα 835 έχουν μετακινηθεί σε δομές τις ενδοχώρας από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.

Ο κύριος Λογοθέτης αναφέρθηκε και στο θέμα του ΑΜΚΑ που από τον Ιούλιο απαγορεύτηκε η δυνατότητα έκδοσής του για τους πρόσφυγες. Υποστήριξε ότι στόχος δεν ήταν να αποκλειστούν οι πρόσφυγες από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα για τους ανθρώπους αυτούς ο ΑΜΚΑ θα αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα με το οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, αλλά και τώρα όταν χρειάζεται είπε μπορούν να τους παρέχονται από το φαρμακείο του νοσοκομείου.

Για την ενίσχυση των ιατρικών δομών υποστήριξε ότι θα γίνει και αυτό σύντομα αλλά οι πρόσφυγες στις δομές καλύπτονται από 48 γιατρούς των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη δομή στη Μόρια. Αντίστοιχα το υπουργείο θα ζητήσει ανανέωση συμβάσεων και παράτασης λειτουργίας του προγράμματος όπου εργαζόμενοι καλύπτουν βασικές λειτουργίες των ΚΥΤ όπως υποδοχή, διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών ευαλωτότητας, μετακινήσεις προσφύγων στην ενδοχώρα.

Ξεκαθάρισε ότι για το νέο ΚΥΤ στη Σάμο θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο-τρεις μήνες και επ’ ουδενί δεν μιλάμε για συν λειτουργία των δύο κέντρων αλλά για μια μεταβατική περίοδο λίγων ημερών για να γίνει η μετεγκατάσταση.

Ακόμα ο κύριος Λογοθέτης υπεραμύνθηκε της πολιτικής των αρμόδιων υπουργών και της κυβέρνηση για την ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

ΕΡΤ

 

Related posts

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος

admin

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin