21.9 C
Σάμος
24/04/2024
Σαμιακά

«Μάστιγα» η δηλητηρίαση αδέσποτων ζώων στη Σάμο

Η εγκληματική δράση με φόλες στην Σάμο «ανάγκασε» φιλόζωους να «επικηρύξουν» το δράστη ή τους δράστες με αμοιβή 1.000 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, σε όποιον πολίτη δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ταυτοποίηση και σύλληψη του δράστη ή των δραστών.

Κάθε μέρα  στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης γινόμαστε μάρτυρες μαρτυρικών δολοφονιών κυρίως αδέσποτων και τώρα τελευταία δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Ανάστατοι είναι και πάλι οι κάτοικοι δημοτικών ενοτήτων της Σάμου και ειδικότερα του Καρλοβάσου , από τα νέα μαζικά κρούσματα δηλητηριάσεων σε σκυλιά.

Οι αδίστακτοι δράστες, έσπειραν και πάλι φόλες στην κεντρική πλατεία Καρλοβάσου αφήνοντας έτσι απλά μια πλαστική σακούλα με δηλητήριο.  Υπάρχουν περιπτώσεις που πετούν δηλητήριο και μέσα σε ιδιοκτησίες κατοίκων της περιοχής καταφέρνοντας έτσι να «ξεπαστρέψουν» αρκετά σκυλιά .ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ..

Η θανάτωση, οποιαδήποτε μορφή κακομεταχείρισης καθώς και η εγκατάλειψη ζώων απαγορεύονται από τον Ν. 1197/81 (ΦΕΚ240/Α’) και τον Ν. 2017/92 (ΦΕΚ 31/Α’), προβλέπονται δε αυστηρές κυρώσεις για τους παραβαίνοντες, που φτάνουν τις 30.000 ευρώ.

Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κυνηγόσκυλων. (γενικά κατοικιδίων)  Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα. Πολλές φορές βέβαια οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν απίστευτα ισχυρά δηλητήρια και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψουν. Αν το σκύλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι: Έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.

Αντιμετώπιση

 Χορηγούμε ενδομυϊκά ατροπίνη άμεσα και κάποια ένεση που να προκαλεί εμετό. Με τον εμετό θα αποβληθεί η ποσότητα εκείνη του δηλητηρίου που δεν έχει απορροφήσει ο οργανισμός, ενώ η ατροπίνη θα εξουδετερώσει το δηλητήριο που έχει ήδη περάσει στο αίμα.
Αν όμως το ζώο πέσει γρήγορα στο έδαφος με έντονους σπασμούς, τότε η εμετική ένεση αντενδείκνυται, καθώς ο εμετός μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες.
Η πρακτική που ενίοτε ακολουθείται για να προκληθεί εμετός, χορήγησης με βία από το στόμα υγρών παρασκευασμάτων όπως γάλα ή νερό με αλάτι, είναι λανθασμένη, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος απορρόφησης μέρος του υγρού στους πνεύμονες με επιβάρυνση της αναπνευστικής λειτουργίας του ζώου.
Έτσι η ένεση είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική.Στη φάση των σπασμών είτε ο σκύλος έχει κάνει εμετό είτε όχι, πρέπει να τού χορηγηθούν ενέσεις ατροπίνης και μόνο και όχι κορτιζόνης, που δεν αποτελεί αντίδοτο στα φυτοφάρμακα.
Στη συνέχεια προσπαθούμε να μετεφέρουμε το σκύλο μας όσο πιο γρήγορα γίνεται στον κτηνίατρο.Η ατροπίνη και η απομορφίνη  μια σύρριγγα των 5ml είναι φάρμακα που πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας και να ΜΗΝ τα αφήνουμε στο αυτοκίνητο. Αν μας συμβεί κάτι και έχουμε την ατροπίνη και την απομορφίνη στο αυτοκίνητο το οποίο είναι μακρία από εκεί που έγινε το περιστατικό, μπορεί να είναι μοιραίο για τον σκύλο μας.
 Όλες οι εμπλεκόμενες αρχές του τόπου , θα πρέπει να δουν πιο σοβαρά τις δολοφονίες σκύλων στο νησί μας .Οι κάτοικοι θα πρέπει να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά δολοφονιών και κακοποίησης ζώων, είτε  στην αστυνομία είτε  στο Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου  τηλ.6994237787 e-mail: SamosAnimalWelfareAssociation@hotmail.com

Related posts

Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Σάμου: Τα Θέματα που θέτει η Δημοτική Παράταξη ΑΝΑΣΑ

admin

Βουρλιώτες : Στον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή εκπαιδεύτηκαν κάτοικοι της κοινότητας

admin

Ωράριο ανεφοδιασμού στη Σάμο: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τα καταστήματα

admin

Καρλόβασι: Υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου

admin

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΥΠΣ και Προέδρου Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου στη Σάμο

admin

Ταλαιπωρία για 34 μαθητές του ΕΠΑΛ Σάμου και Ικάριας στη Σύρο λόγω απαγορευτικού απόπλου

admin

Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά της Σαμιώτικης Οινοποιίας: Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο Μουσείο Οίνου

admin

Κοινή Δράση ΕΚΕΑ-Γ.Ν. Σάμου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην Εθελοντική Αιμοδοσία

admin

Dodekanisos Seaways: Τα κορυφαία κλικ του 14ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας!

admin