20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Μαθήματα φιλοζωίας στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Πυθαγορείου

 

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο Πυθαγορείου το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων περί φιλοζωίας του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου, το οποίο θεωρείται από τους πιο βασικούς στόχους του σωματείου, καθώς τα παιδιά και οι νέοι είναι αναμφίβολα οι καλύτεροι πρεσβευτές της  φιλοζωίας.

Η παρουσίαση έγινε από τον αρχιφύλακα, κ. Δημήτρη Καζόγλου στους 29 μαθητές της Πέμπτης και έκτης  τάξης, που παρακολούθησαν το μάθημα με μεγάλο ενδιαφέρον. Κεντρικό ρόλο έπαιξε και πάλι ο κ. Καζόγλου με τον σκύλο του, Τζάκσον, που έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση, η οποία άρεσε πολύ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τις εξηγήσεις του κ. Καζόγλου συμπλήρωσαν και μέλη του σωματείου.


Ο κ. Καζόγλου ξεκίνησε το μάθημα με πληροφορίες για τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στα σκυλιά, για τις ανάγκες, τον χαρακτήρα, τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητές τους. Με έναν ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο μετέδωσε αρκετές πληροφορίες στους μαθητές, οι οποίοι τον παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή. Εννοείται πως η πιο σημαντική στιγμή του μαθήματος ήταν η εμφάνιση του πολύ φιλικού και πανέξυπνου σκύλου του.

Ο Τζάκσον κέρδισε γρήγορα τις καρδιές των παιδιών, ακόμα και αυτών, που φοβούνται τα σκυλιά. Όπως τους είχε τονίσει από πριν ο κ. Καζόγλου, περιμένανε όλα με ηρεμία και υπομονή να έρθει ο Τζάκσον από μόνος του κοντά στον καθένα για να τον χαϊδέψουν. Ο αρχιφύλακας τους έδειξε αρκετές περιπτώσεις θεμιτής συμπεριφοράς απέναντι στα σκυλιά, πως ανταποκρίνεται ένας σκύλος, τι σημαίνουν διάφορες στάσεις του σώματος του και ότι χρειάζεται προσοχή το πως προσεγγίσουμε έναν σκύλο. Τόνισε, επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε τα σκυλιά, απλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν τα πλησιάζουμε.

Πολύ ενδιαφέρουσες για τα παιδιά ήταν οι εξηγήσεις της νηπιαγωγού, κα Κέλλυς Μητσού, για τα δυο χαριτωμένα μικρόσωμα σκυλάκια της. Περιέγραψε την ιστορία της Χάνι, που την βρήκε αδέσποτη και τόνισε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το άλλο σκυλάκι, η Κούκι, στη ζωή της, αφού έχει την ικανότητα να ανιχνεύσει την υπογλυκαιμία στους διαβητικούς.

Από μέλη του σωματείου έγινε αναφορά στα αδέσποτα ζώα, στους λόγους εγκατάλειψης, την ανάγκη και υποχρέωση φροντίδας και σίτισής τους. Σε ένα μικρό βίντεο μπορούσαν να δούνε οι μαθητές τα σκυλάκια του καταφυγίου και τις δραστηριότητές εκεί. Επίσης, εξηγήθηκε στους μαθητές, εφόσον θέλουν να πάρουν σκύλο (μόνο βέβαια με την έγκριση των γονέων), να μην αγοράσουν, αλλά να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο και ενημερώθηκαν σχετικά για αυτήν τη διαδικασία.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των μαθητών και τόσες πολλές οι ερωτήσεις τους, που αγνόησαν ακόμα και το χτύπημα του κουδουνιού.
Το σωματείο ευχαριστεί θερμά όσους βοηθήσανε να πραγματοποιηθεί αυτό το πρότυπο μάθημα: τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα την κα Πέλλα Παππά, τον διευθυντή και τις δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου Πυθαγορείου, τη διεύθυνση της αστυνομίας, την κα Κέλλυ και προ πάντων τον κ. Καζόγλου και τον σκύλο του Τζάκσον. Το εκπληκτικό μάθημα θα μείνει αξέχαστο στα παιδιά. Και φυσικά θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία.

 

 

 

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin