20.9 C
Σάμος
18/04/2024
Ικαριακά

Μαθητές των Φούρνων : Έτσι θα γίνει το νέο λιμάνι του νησιού μας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Αγγ., Ισιδώρα Μ., Παδιάς Π., Σταματούλα Π., β’ Γυμνασίου

Επέκταση και διαπλάτυνση της βόρειας προβλήτας, πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα και μώλο για τα καΐκια περιλαμβάνει το νέο σχέδιο του λιμανιού, ενώ θα παραμείνει και ένα κομμάτι παραλίας για λουόμενους. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες στο νησί των Φούρνων και θα διαρκέσουν συνολικά 2,5 χρόνια.

Φορτηγά αδειάζουν υλικό στο λιμάνι

Ήδη έχει κατεδαφιστεί το… ‘’Καλωσήλθατε στους Φούρνους Κορσεών’’, η πίγα εργάζεται πυρετωδώς, ενώ τεράστια φορτηγά και άλλα μηχανήματα μεταφέρουν υλικό από περιοχή της Χρυσομηλιάς με το οποίο μπαζώνουν το λιμάνι.

Τεράστια μηχανήματα στον παραλιακό των Φούρνων

Σύμφωνα με τα σχέδια του έργου, η βόρεια προβλήτα θα επιμηκυνθεί κατά 55 επιπλέον μέτρα και θα διαπλατυνθεί, ώστε να υπάρχουν δυο λωρίδες κυκλοφορίας, για όλα τα οχήματα, και για αυτά που θα εισέρχονται και για αυτά που θα εξέρχονται από το καράβι. Μάλιστα, η βόρεια προβλήτα θα κατασκευαστεί στο σημείο όπου θα δένουν τα καράβια με τέτοια κατεύθυνση ώστε τα πλοία να ‘’πριμοδοτούν’’ κόντρα στο βοριά, με στόχο την ασφάλεια, ενώ θα μπορούν να δένουν ταυτόχρονα 2 καράβια. Επίσης, στο σημείο όπου βρισκόταν το ‘’Καλωσήλθατε’’ θα δημιουργηθεί ένα πάρκινγκ το οποίο θα συνδέεται με τη λωρίδα κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που αναχωρούν με το καράβι. Η κατασκευή της εν λόγω προβλήτας θα δημιουργήσει από την εσωτερική πλευρά ένα ασφαλές καταφύγιο για τουριστικά σκάφη.

Το σχέδιο για την κατασκευή της νότιας προβλήτας για τη φιλοξενία των καϊκιών

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φούρνων Κορσεών, Ιωάννη Μαρούση, το έργο του λιμανιού είναι αναγκαίο για το νησί, καθώς, όπως είπε, ‘’ένα νησί χωρίς σωστές λιμενικές υποδομές είναι ένα νησί χωρίς αύριο και για την τουριστική ανάπτυξη αλλά και για την ασφάλεια των ψαράδων και των καϊκιών’’. Όπως δήλωσε στα xefournismata, η σημερινή βόρεια προβλήτα κατασκευαστικά ήταν ανασφαλής και εμπόδιζε τα καράβια να δέσουν όταν είχε βοριά.

Το σχέδιο κατασκευής του βόρειου προβλήτα

Σε ερώτηση για το πού θα αράζουν τα καΐκια των ψαράδων του νησιού, ο κ. Μαρούσης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα σχέδια, θα κατασκευαστεί ένας μώλος από τη μικρή σκάλα, δίπλα στο γεφυράκι, έως την νότια προβλήτα στην οποία δένουν σήμερα τα καράβια της γραμμής. Η μικρή σκάλα θα έχει πλάτος 5 μέτρα και μήκος 47 μέτρα, η νότια προβλήτα θα μεγαλώσει για 10 ακόμη μέτρα, ενώ στο σημείο θα κατασκευαστεί παραλιακή κρηπίδωση. Έτσι, σύμφωνα με το δήμαρχο, θα δημιουργηθεί εκεί ένας ασφαλής μώλος για τα καΐκια του νησιού. Η παραλία που υπάρχει σήμερα από την μικρή σκάλα μέχρι τα βράχια θα παραμείνει όπως είναι.

Οι μαθητές στη συνάντηση με το δήμαρχο Ι. Μαρούσης

Όσον αφορά τη συνέχιση των εργασιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ο κ. Μαρούσης επισήμανε ότι οι εργασίες θα διακοπούν το καλοκαίρι λόγω τουριστικής σεζόν. ‘’Θα γίνονται κάποιες εργασίες στην Ψιλή Αμμο, αλλά θα διακοπούν πλήρως τον Αύγουστο’’, σημείωσε ο δήμαρχος Φούρνων.

‘’Προσπαθούμε να προχωρήσουμε και στην ανάπλαση της παραλίας από την αριστερή πλευρά μέχρι και το λιμάνι, ένα έργο για το οποίο υπάρχει ήδη μελέτη’’, τόνισε στα xefournismata ο κ. Μαρούσης.

Σε ερώτηση που απηύθυναν τα xefournismata σε κατοίκους, επαγγελματίες και μη, του νησιού, οι αντιδράσεις είναι κυρίως θετικές, ενώ κάποιοι εκφράζουν και τις αντιρρήσεις τους μήπως η κατασκευή του λιμανιού αλλοιώσει την εικόνα της παραλίας. «Το νέο λιμάνι είναι το μέλλον του νησιού», ανέφερε ο Κ.Π., ενώ επαγγελματίας πολίτης των Φούρνων τόνισε ότι είναι ένα από τα καλύτερα έργα που θα γίνουν στο νησί και έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια.

Δείτε περισσότερα εδώ 

Related posts

Ικαρία: Κινητοποίηση ενάντια στις 110 ανεμογεννήτριες

admin

Drone βίντεο: Οι Φούρνοι Κορσεών – Το κρυφό νησί των Κουρσάρων

admin

Στην Ικαρία ο Γιώργος Καντζίκης, Αθλητής με Αναπηρία στο Καθιστό θαλάσσιο Σκι – Wakeboard και στο Κανόε Καγιάκ

admin

Εκπληκτικά πλάνα της Θύμαινας από ψηλά με τη βοήθεια drone!

admin

Αποφάσεις Γ.Σ. του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων

admin

Ικαρία: Άγρια κακοποίηση ζώου – Κρέμασαν κατσίκα σε δέντρο

admin

Φούρνοι: Ναυάγιο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου ερευνήθηκε

admin

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin

Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας – Προκήρυξη τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ

admin