17.1 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Μανώλης Κάρλας: «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου»

Βρισκόμαστε ήδη στο μέσον του 2021, γιορτάζοντας τα  διακόσια και πλέον έτη από την Εθνική μας Παλιγγενεσία και καμμιά ενέργεια αποκατάστασης εμβληματικών κτιρίων και ιστορικών δομών εκείνης της περιόδου δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στα νησιά του Νομού μας.

Το Κάστρο του Λυκούργου στο Πυθαγόρειο, ο Πύργος του καπετάν Λαχανά στο Πάνω Βαθύ, η Αγία Παρασκευή της Χώρας , Μητρόπολη τότε  του νησιού,  οι βαρδιόλες στον Αη Γιάννη τον Ελεήμονα και στην παραλία των Κοντακαιίκων, το Διοικητήριο στον Άγιο Κήρυκο και  το κονάκι του Αγά στην πλατεία των Φούρνων Κορσεών περιμένουν καρτερικά δράσεις ανάδειξης και διάσωσής τους.

Μοναδική εξαίρεση  ο ιστορικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που, μάλλον επειδή οι ζημιές του είναι μικρές και η φροντίδα του Δεσπότη μας μεγάλη, βρίσκεται ήδη σε τροχιά αναστήλωσης και διάσωσής του.

Αναρωτιέται κανείς γιατί οι τοπικοί μας άρχοντες , επί τη ευκαιρία του εορταστικού έτους αλλά και του σεισμού, δεν φρόντισαν για την εκπόνηση μελετών διάσωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης των ιστορικών αυτών μνημείων, δημοσία δαπάνη, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους της εποχής εκείνης που με τις θυσίες τους στέριωσαν την πατρίδα.

Και η επίσημη Πολιτεία που σπαταλά με προκλητική άνεση τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων για τις Φαραωνικές φυλακές των ικετών του Κόσμου στου Ζερβού τι έχει άραγε προγραμματίσει ανάλογα και δρομολογήσει  σχετικά;

Δυστυχώς τίποτε ακόμα.

Μένουμε μόνο στις γιορτές μνήμης που όσο πάνε και ξεθωριάζουν καθώς χορταριάζουν τα μνήματα, γκρεμίζονται τα ιερά και τα όσια, οι αναθηματικές στήλες ανασαίνουν στα απόβλητα της καθημερινότητάς μας ,δίχως να ντρέπεται κανείς και οι  καμπάνες που ήχησαν για την λευτεριά μας ,κλειδωμένες στους νάρθηκες, δεν  ηχούν πια.

Αυτή η αβάσταχτη παρακμή πρέπει επιτέλους να σταματήσει προτού καταφέρει να καταπιεί σαν ακαταμάχητη Λερναία Ύδρα το Παρόν και το Μέλλον του τόπου μας.

Μανώλης Ν. Κάρλας

Related posts

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin