16.1 C
Σάμος
19/03/2024
Ικαριακά

Με αισιοδοξία αλλά κι επιφυλάξεις περιμένουν τους τουρίστες στους Φούρνους

Αισιόδοξοι, αλλά με επιφυλάξεις, δηλώνουν για την επερχόμενη σεζόν οι επιχειρηματίες που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού στους Φούρνους Κορσεών μια μέρα πριν από το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, αύριο 25 Μαΐου. Ωστόσο «βλέπουν» μια μεγάλη μείωση του τουριστικού ρεύματος μέχρι και 70% και μείωση της σεζόν το φετινό καλοκαίρι κατά δυο μήνες. Οι κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο είναι ελάχιστες σε σχέση με το Μάιο του 2019, ενώ επισημαίνουν και το πρόβλημα που προκύπτει από τη μείωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από τις 8 Ιουνίου. Εκφράζουν βέβαια και την ελπίδα τους για παράταση της σεζόν μέχρι και τον Οκτώβριο.

Έτοιμα να υποδεχτούν πελάτες τα καφέ στην πλατεία

Μάλιστα επιχειρηματίες που φέτος αποφάσισαν γα πρώτη φορά να λειτουργήσουν επιχειρήσεις στο νησί των Φούρνων δε δηλώνουν μετανιωμένοι και δεν εγκαταλείπουν, παρότι ο κορονοϊός θέτει σοβαρά εμπόδια στα σχέδιά τους.

«Εχουν ήδη δημιουργηθεἰ μεγάλα προβλήματα με τις συγκοινωνίες»

Τα μεγάλα προβλήματα με τις πολύ σημαντικές για τη σύνδεση των νησιών ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που ήδη έχουν δημιουργηθεί τονίζει στα xefournismata ο Γιώργος Χατζηστάσης, ιδιοκτήτης καταστήματος ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, ο οποίος λειτουργεί και ταβέρνα κατά την τουριστική σεζόν. Να σημειωθεί ότι από 8 Ιουνίου 2020 μειώνονται τα δρομολόγια από Πειραιά σε ένα την εβδομάδα από δύο που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηστάση, «υπήρξε μεγάλη ζημία στους επιχειρηματίες διότι η σεζόν δεν ξεκίνησε κανονικά από το Μάιο, όπως κάθε χρόνο, και χάθηκε ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου».

Η διακοπή ακτοπλοϊκών δρομολογίων από τον Ιούνιο θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στον τουρισμό

Ο ίδιος εκτιμά ότι η μείωση του τουρισμού θα αγγίξει το 70% με 80%, καθώς οι περισσότεροι από τους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τους Φούρνους είναι Ιταλοί, προέρχονται δηλαδή από μια χώρα που επλήγη πάρα πολύ από την πανδημία. Όπως λέει στα xefournismataο φόβος για δεύτερο κύμα κορονοϊού είναι υπαρκτός, αλλά πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης ιδιαίτερα στα νησιά της χώρας, όπως και στους Φούρνους.

Ο κ. Χατζηστάσης, ο οποίος λειτουργεί κάθε χρόνο ταβέρνα στην πλατεία των Φούρνων κατά την τουριστική σεζόν, δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδιά του και θα την ανοίξει και φέτος, όπως και πέρυσι.

«Αν δεν είμαστε αισιόδοξοι δεν πάμε πουθενά»

Αισιόδοξος δηλώνει, παρότι μόλις ανοίγει την επιχείρησή του στο νησί, ο κ. Λίπας

«Αν δεν είμαστε αισιόδοξοι δεν πάμε πουθενά», δηλώνει ο Βαγγέλης Λίπας, ο οποίος αποφάσισε φέτος για πρώτη φορά να λειτουργήσει ταβέρνα στον «κεντρικό» των Φούρνων. Ο ίδιος βλέπει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά προχωρά με αισιοδοξία.

«Δε θα έχουμε εξωτερικό τουρισμό φέτος, και πιθανόν να μην έχουμε και πολλούς Έλληνες που θα επιλέξουν το νησί μας για διακοπές», δηλώνει στα xefournismata ο κ. Λίπας, ο οποίος σημειώνει με έμφαση ότι ακόμη και για τον τουρισμό που θα έρθει στο νησί θα πρέπει να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

«Αν ληφθούν τα σωστά μέτρα κατά τον ερχομό των τουριστών, όπως πιστοποιητικά και θερμομετρήσεις, δεν θα υπάρχει πρόβλημα έστω με τους τουρίστες που θα καταφτάσουν στο νησί» τονίζει ο κ. Λίπας. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για τη μείωση του τουριστικού ρεύματος, αναφέρει ότι ως καινούργιος επιχειρηματίας εστίασης δεν έχει εικόνα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο εκτιμά και με βάση όσα έχει ακούσει, ότι θα μειωθεί περίπου 50 τοις εκατό.

«Μειωμένες οι κρατήσεις μέχρι στιγμής»

Την απώλεια δύο ολόκληρων μηνών τουριστικής σεζόν, της περιόδου του Πάσχα και του Μαΐου, επισημαίνει η Κυριακούλα Παναγιώτου, που διατηρεί ξενοδοχείο στο νησί των Φούρνων, συμπληρώνοντας ότι οι κρατήσεις είναι μειωμένες μέχρι στιγμής σε σχέση με τον περυσινό Μάιο.

Το λιμάνι των Φούρνων περιμένει και φέτος να υποδεχτεί τους τουρίστες

«Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο νησί, έχουν χαθεί δυο μήνες από την τουριστική σεζὀν, δηλαδή το Πάσχα, ο Μάιος και ο μισός Ιούνιος. Αλλά και τον Ιούνιο είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει άμεσα τουριστική ροή, άρα ουσιαστικά χάνεται και ο υπόλοιπος Ιούνιος. Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα επειδή όταν ξεκινάμε τη σεζόν υπάρχουν πάγια έξοδα τα οποία δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να καλύψουμε», λέει η κ. Παναγιώτου.

«Να πάρουμε προληπτικά μέτρα για την πανδημία εμείς που διατηρούμε καταλύματα»

«Φοβόμαστε για δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού γι’ αυτό πρέπει εμείς που είμαστε στα μικρά νησιά να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα για να αποφύγουμε το δεύτερο κύμα και πολύ περισσότερο εμείς που έχουμε τα καταλύματα και τους χώρους εστίασης», δηλώνει η κ. Παναγιώτου.

              

Η ίδια επισημαίνει και το πρόβλημα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες: «Πιστεύουμε ότι αν υπάρξουν πλήρεις συγκοινωνίες, θα προσέλθει ένα μέρος τουριστών, όχι όμως το ποσοστό του τουρισμού που απορροφά κάθε χρόνο το νησί μας».

Όσον αφορά την εκτίμησή της για το φετινό ρεύμα, τονίζει: «Λόγω της έλλειψης των αλλοδαπών, πιστεύω ότι ο τουρισμός θα είναι 50% με 55% μειωμένος σύμφωνα με τα τηλέφωνα και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέχρι στιγμής».

«Σίγουρα θα παραταθεί η σεζόν αν δεν υπάρχει νέο κύμα κορονοϊού»

Παράταση της τουριστικής σεζόν με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «βλέπει» ο Δήμος Κοτταράς που διατηρεί τουριστικό κατάστημα με τοπικά προϊόντα στον «κεντρικό»των Φούρνων.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η ζημία είναι αρκετά μεγάλη για ένα μικρό νησί με τόση αγοραστική δυνατότητα, και η μείωση των εσόδων αγγίζει το 30%, ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος.

Την άποψη ότι υπήρξε μεγάλο κόστος για τους επιχειρηματίες του νησιού εκφράζει και ο Αβραάμ Ιερόπουλος, ο οποίος άνοιξε φέτος κατάστημα ρούχων στο νησί.

 

Πηγή:  Η μαθητική εφημερίδα των Φούρνων

Related posts

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin

Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας – Προκήρυξη τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ

admin

Ο Δήμαρχος Ικαρίας υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

admin

Από την απεργία στην Ικαρία στις 28.2

admin

Κοινή δήλωση των δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την οικονομική κατάσταση των σχολικών μονάδων

admin

Αιμοδοσία στην Ικαρία – Μάρτιος 2024

admin

Για μια σειρά από μείζονα θέματα ενημέρωσε η νέα διοίκηση του Δήμου Ικαρίας

admin

Το φτωχόπαιδο από την Ικαρία που δημιούργησε μια δυναστεία στην Αυστραλία

admin

Δωρεά κρεβατιών στο Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας

admin