20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτικά

Μηταράκης: «Προτεραιότητες μας η υγειονομική θωράκιση και αποσυμφόρηση των νησιών»

     

Τον περιορισμό της κυκλοφορίας προσφύγων και μεταναστών εντός και εκτός δομών φιλοξενίας ως μέτρο πρόληψης απέναντι στον κορωνοϊό, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Μega Tv και τους δημοσιογράφους, Γιώργο Χουδαλάκη και Άρη Ραβανό.

«Από χθες το πρωί, υπάρχει και πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα περιορισμού και στις κινήσεις στις δομές φιλοξενίας. Αυτοί που βρίσκονται σε διαμερίσματα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζονται όλοι σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, συμπληρώνοντας ότι «στα νησιά έχουμε πάρει ειδικά μέτρα. Ήδη από την 1η Μαρτίου ισχύει το σφράγισμα των Ελληνικών συνόρων, ώστε να μην έχουμε νέες μεταναστευτικές ροές εξ ανατολών».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι τον Μάρτιο έχουν εισέλθει στη χώρα μας μόλις 1.500 μετανάστες, οι μισοί από τους οποίους «ήλθαν τις πρώτες μια – δυο ημέρες, μέχρι να αναπτυχθεί η πλήρης κινητοποίηση στα θαλάσσια σύνορα της χώρα μας. Αυτοί έχουν ήδη μεταφερθεί από τα νησιά. Βρίσκονται σε δυο κλειστές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προσέξαμε ώστε να μην υπάρξει επαφή αυτών που μπήκανε μέσα στο Μάρτιο με αυτούς που βρίσκονται ήδη στις δομές».

Παράλληλα, προσέθεσε πως «έχουμε ήδη κλείσει τις υπηρεσίες ασύλου μέσα στις δομές και έχουμε περιορίσει τις μετακινήσεις υπαλλήλων προς και από τις δομές, ώστε να μην μπει σε αυτές τις κλειστές κατά κάποιο τρόπο κοινότητες ο κορονοϊός. Έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τις δομές. Ήδη ξεκινάμε να τοποθετούμε υγειονομικούς οικίσκους στην περίμετρο των δομών για την αντιμετώπιση όποιων πιθανόν κρουσμάτων και συνεργαζόμαστε κατά περίπτωση».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης εξήρε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκου, να ζητήσει την περίφραξη των δομών σε Κω και Λέρο, λέγοντας ότι «Και θέλω να ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε τεχνικά παρά τους περιορισμούς που  υπάρχουν λόγω κωρονοϊού, να εκτελέσουμε αυτό το Τεχνικό έργο, να περιφράξουμε την απαραίτητη έκταση που χρειάζεται για να γίνουν οι δομές κλειστές. Η αλήθεια είναι ότι η δυνατότητα κλεισίματος ανοιχτών δομών οι οποίες δεν έχουν περίφραξη, είναι μέσα σε περιοχές οι οποίες είναι θαμνώδεις ή δασικές, είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τις αστυνομικές δυνάμεις που μπορούν αυτή τη στιγμή να διατεθούν στα νησιά. Άρα προσπαθούμε με αυτές τις δομές που έχουμε, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Για τα μέτρα προστασίας των ΚΥΤ και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινωνιών από τον κορωνοϊό, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «Αυτή τη στιγμή μέσα στις δομές, στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ, στην Κω και στη Λέρο δεν έχουμε επιβεβαιωμένο κανένα κρούσμα. Αυτή τη στιγμή. Νέες αφίξεις, αν προκύψουν στα νησιά, αν προκύψουν γιατί τις τελευταίες μέρες δεν έχουμε νέες αφίξεις και όσοι ήρθαν το Μάρτιο, σας είπα, έχουν ήδη φύγει, θα κρατηθούν ξεχωριστά. Ο κίνδυνος είναι να μεταφερθεί και από τον τοπικό πληθυσμό στην κοινότητα και για αυτό έχουμε περιορίσει τη δυνατότητα τοπικού πληθυσμού, παραδείγματος χάρη, εργαζομένων να μπαίνουν μέσα σε αυτές τις δομές. Από εκεί και πέρα λοιπόν οι δομές έχουν μία αυτονομία. Έχουμε πάρει υγειονομικά μέτρα.».

Ερωτηθείς για την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «Τις επόμενες μέρες, θα τοποθετηθούν ειδικοί οικίσκοι έξω από τη Μόρια και τη ΒΙΑΛ, ώστε αν προκύψει κάποιο κρούσμα να μπορούν να μπουν σε καραντίνα αυτοί οι οποίοι έχουν τα συμπτώματα και όσοι βρισκόντουσαν δίπλα τους. Επίσης, προστίθενται σε ειδικά κοντέινερς επιπλέον κλίνες και είναι  και ένα θέμα στο οποίο έχουμε και μία συνεννόηση και με διεθνείς οργανισμούς, σε περίπτωση που προκύψει κάποια έκτακτη κατάσταση».

«Η πρόληψη είναι  η καλύτερη θεραπεία, αυτή τη  στιγμή, και για αυτό βλέπετε την επιμονή της κυβέρνησης με προληπτικά μέτρα. Για αυτό, μένουμε σπίτι», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Related posts

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin