20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Μια Ικαριώτικη Μπύρα απο την Ικαριακή Ζυθοποιία

Όταν έχεις καλούς φίλους που σε σκέφτονται και μοιράζονται μαζί σου εμπειρίες και ιδίως μπύρας δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Έτσι λοιπόν θα σας μεταφέρω ένα κείμενο του Λουκά Παπαγγελή ο οποίος παραθερίζει στο νησί της Ικαρίας και με την ευκαιρία μας μεταφέρει μέσα απο τα μάτια του την νέα μικροζυθοποιία που ξεκινάει και εκεί… σιγά σιγά στους ρυθμούς που ”επιβάλλονται” απο τους ντόπιους!
Στην Ικαρία, λίγο έξω από τον Φάρο, στον δρόμο που οδηγεί στην παραλία “Νεάλια”, εκεί στην πλαγιά με θέα το Αιγαίο ωριμάζει η Ικαριώτισσα Ale, η πρώτη μπύρα που παρασκευάζεται στο νησί από την νεοσυσταθείσα Ικαριακή Ζυθοποιία.

 

Τρεις φίλοι και συνεργάτες έκαναν το μεγάλο βήμα και προχώρησαν στην δημιουργία ζυθοποιείου, το πρώτο στο νησί και ήδη κυκλοφόρησαν την Ικαριώτισσα, η οποία όπως διαβάζουμε στην ετικέτα είναι «καμωμένη με νερό από τις φυσικές πηγές της Ικαρίας, της νήσου της μακροζωίας. Μία μπύρα που οφείλει το όνομα της στην μητριαρχική παράδοση του τόπου μας».
Ο Γιάννης και ο Αλέξανδρος, οι δύο από τους τρεις συνεργάτες, μας υποδέχτηκαν χαμογελαστοί, μας κέρασαν Ικαριώτισσα και μας έδειξαν το ζυθοποιείο. Όπως μας εξήγησαν, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την ολοκλήρωση της. Στο διάστημα αυτό επισκέφθηκαν πλήθος ζυθοποιείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέχρι να καταλήξουν στον κατάλληλο εξοπλισμό και τους συνεργάτες.
Συζητώντας τις δυσκολίες που συνάντησαν τα βλέμματα τους σκοτεινιάζουν για λίγο. Το εγχείρημα ήταν μεγάλο και οι καιροί δύσκολοι. Τα χαμόγελα επιστρέφουν αμέσως όμως όταν μας παρουσιάζουν τον ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και μας περιγράφουν βήμα βήμα την διαδικασία ζυθοποίησης της Ικαριώτισσας! Χρησιμοποιούν 3-Vessel Brewhouse (Mash Tun / Lauter Tun / Brew Kettle and Whirlpool Vessel) το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες τους ενώ έχουν προμηθευτεί και ειδικό εξοπλισμό για dry hopping, μία διαδικασία η οποία μπορεί να προσδώσει ιδιαίτερη γεύση και αρώματα λυκίσκου στην μπύρα.
Οι ιδέες τους για το μέλλον είναι πολλές. Ήδη δοκιμάζουν νέες συνταγές και προετοιμάζουν νέες ετικέτες. Οραματίζονται επίσης ένα επισκέψιμο ζυθοποιείο που να ανοίγει τις πόρτες του στους κατοίκους του νησιού αλλά και τους τουρίστες και να αποτελεί αξιοθέατο. Για την ώρα απολαμβάνουμε στο νησί την Ικαριώτισσα, μια ευκολόπιοτη Ale μπύρα με ελαφρύ σώμα, πλούσια γεύση και άρωμα βύνης και ισορροπημένη πικράδα.

 

ΠΗΓΗ:http:www.beeroskopio.com

Panagiotis Stefanidakis

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin