16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Περιφερειακά

Μουτζούρης προς Μητσοτάκη : «Κλείστε τα hotspots, θα δεχτούμε κλειστά κέντρα»

«Κλείστε τη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ, και θα δεχτούμε να γίνουν τρία νέα κλειστά κέντρα για πρόσφυγες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο». Την πρόταση αυτή θα απευθύνει στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν σήμερα (Δευτέρα) μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος μιλώντας στο ethnos.gr.

Ο κ. Μουτζούρης είχε προαναγγείλει τη σχετική «ανταλλαγή» με μια αινιγματική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγες ημέρες. «Διεκδικούμε (με βάσιμες ελπίδες) για τη Λέσβο την δημιουργία μιας ΚΛΕΙΣΤΗΣ δομής για περιορισμένο αριθμό μεταναστών σε θέση εκτός κατοικημένων περιοχών, με ταυτόχρονη πλήρη εκκένωση του ΚΥΤ Μόριας και κατανομή των υπολοίπων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ίδιο και για την Χίο και την Σάμο» έγραψε στις 6 Νοεμβρίου. Μετά από σχετική επεξεργασία, η πρόταση έχει λάβει συγκεκριμένη μορφή και θα κατατεθεί στον πρωθυπουργό.

 «Τα κλειστά κέντρα θα στείλουν το μήνυμα στις απέναντι ακτές πως όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα κρατείται. Σήμερα το μήνυμα που στέλνουμε στην άλλη πλευρά είναι πως όποιος εισέρχεται μένει για λίγους μήνες στα ΚΥΤ και περνά μια ταλαιπωρία, αλλά στη συνέχεια μεταφέρεται στην ενδοχώρα, μένει σε ξενοδοχείο και παίρνει μηνιάτικο» υποστήριξε στο ethnos.gr ο περιφερειάρχης.

Σχετικά με το αν κάτι τέτοιο είναι σύμφωνο με τις συμβάσεις για τη διεθνή προστασία των αιτούντων άσυλο, ανέφερε πως θα γίνει επεξεργασία της πρότασης από τα αρμόδια υπουργεία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της. «Λίγοι από τους νεοεισερχόμενους έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ. Αυτοί ενδεχομένως θα μπορούν να μεταφέρονται κατευθείαν στην ενδοχώρα, έπειτα από την καταγραφή και ταυτοποίησή τους» είπε.

Στην πρόταση θα περιλαμβάνονται και οι περιοχές των τριών νησιών, όπου θα μπορούσαν να στηθούν τα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα κλείσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, της ΒΙΑΛ στη Χίο και του Βαθέος στη Σάμο. Ειδικά για τη Σάμο, όπου βρίσκεται υπό κατασκευή νέο ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, ο περιφερειάρχης προτείνει τη μετατροπή του σε κλειστό κέντρο, ενώ και για τα άλλα δύο νησιά τα σημεία που προτείνονται βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Αναφορικά με τη δυναμικότητα των κλειστών κέντρων θα είναι κάτω των 10.000 ατόμων για τη Λέσβο και μικρότερα σε Χίο και Σάμο.

Σήμερα, με τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης των νησιών να βρίσκονται σε εξέλιξη, τα ΚΥΤ των τριών νησιών στενάζουν, φιλοξενώντας πολλαπλάσιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από τη δυναμικότητά τους.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονταν την περασμένη Παρασκευή 14.712 άτομα (έναντι δυναμικότητας 2.840), στη ΒΙΑΛ της Χίου 4.877 (δυναμικότητα 1.014) και στο Βαθύ της Σάμου (6.478, δεκαπλάσιο από την δυναμικότητα των 648 ατόμων).

Η σύσκεψη του πρωθυπουργού με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί για τις 2 μ.μ. και αφορά τόσο το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό όσο και την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τον κυβερνητικό σχεδιασμό μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης μετεγκατάστασης, καθώς και τις περιοχές όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν νέα κέντρα φιλοξενίας.

Πηγή: Έθνος

Related posts

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης

admin

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

admin