13.9 C
Σάμος
20/04/2024
Σαμιακά

«Μποναμάς» ύψους 50.000.000 ευρώ στους δήμους για να δέχονται μετανάστες

Μπορεί τα αρμόδια υπουργεία να προωθούν μετανάστες στην ενδοχώρα προκειμένου να ανασάνουν τα νησιά, όμως ταυτόχρονα κάθε εβδομάδα τα… κενά συμπληρώνονται, αφού καταγράφονται χιλιάδες νέες αφίξεις.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει τους δήμους ώστε να δέχονται μετανάστες στην ενδοχώρα με «μποναμά» ύψους 50.000.000 ευρώ από Ειδικό Ταμείο που προβλέπει «Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών» και αφορά βελτίωση δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού. Επίσης, το σχέδιο υπόσχεται ακόμα και δουλειές, λαμβάνοντας υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις δομές.

Παράλληλα η κυβέρνηση πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξουν αλλαγές στον Κανονισμό του Δουβλίνου, με ενίσχυση της Frontex και απλοποίηση των διαδικασιών επαναπατρισμού των μεταναστών.

Επιστροφές

Αυτό σημαίνει ότι ο μετανάστης που επέστρεψε στην πατρίδα του με ευθύνη της Ελλάδας αλλά καταφέρνει να φτάσει στη Γαλλία να μην προωθείται πάλι στην Ελλάδα. Επίσης, να γίνονται επιστροφές ανά χώρα προέλευσης με κοινές πτήσεις και όχι ανά κράτος-μέλος, δηλαδή μια πτήση από Ευρώπη για Αφγανιστάν.

 

Μόλις για τον μήνα Νοέμβριο -και ενώ είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να δεχθούν μετανάστες- πέρασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου συνολικά 7.049 αιτούντες άσυλο. Οι περισσότεροι από αυτούς (4.105) πέρασαν στη Λέσβο, 1.120 στη Χίο και 1.637 στη Σάμο. Από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και έως χθες τα ξημερώματα στη Λέσβο πέρασαν 549 άτομα, στη Χίο 152 και τη Σάμο 252.

Related posts

Πορεία Ειρήνης από την ΚΕΔΝ Σάμου στην πλατεία Πυθαγόρα

admin

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin