20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Μόνο ουσιαστικές λύσεις θα δώσουν τέλος στις εντάσεις στα νησιά

Οι παρακάτω υπογράφουσες οργανώσεις παρακολουθούμε με εντονότατη ανησυχία το – αναμενόμενο- κύμα έντασης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στα νησιά.

Oι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση ασύλου, η συστηματική αντιμεταναστευτική ρητορική, καθώς και ο υπερσυνωστισμός και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, έχουν οδηγήσει σε εντάσεις και καταστάσεις βίας που δεν βοηθούν ούτε τους πρόσφυγες, ούτε τις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων.

Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, τους τοπικούς παράγοντες αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, για την αποφυγή της ξενοφοβικής ρητορικής που αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και προωθεί ρατσιστικές αντιδράσεις, οξύνοντας την ένταση που ήδη υπάρχει στα νησιά εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο και τις συνέπειές τους στις τοπικές κοινότητες.

Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει πρόσβαση σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου, και να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά, ανακουφίζοντας έτσι τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και η συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού.

Οι οργανώσεις: ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Defence for Children International Greece, Help Refugees UK, International Rescue Committee Hellas, Legal Centre Lesvos, Praksis, Refugee Support Aegean (R.S.A.), Solidarity Now, Terre des Hommes Hellas (TDH Hellas)

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin