18.9 C
Σάμος
26/04/2024
Σαμιακά

Μ. Κάρλας: Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Οι συνέπειες του φονικού και καταστροφικού σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020 και των μεγάλων πλημμυρών του Φλεβάρη του 21 που έπληξαν το νησί μας απ’ άκρη σ’ άκρη πρέπει να αποτελέσουν πεδίο σοβαρής συζήτησης σε πολιτικό, τεχνικό και κοινωνικό επίπεδο.

Έτσι είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε χρήσιμα συμπεράσματα που θα αποτελέσουν πυξίδα των δράσεών μας για το μέλλον, εγγύς και απώτερο.

Οι ζημιές στις υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές, πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά και σε βάθος προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες των όποιων αστοχιών  πέραν βέβαια των όσων οφείλονται πραγματικά στην σφοδρότητα του σεισμικού και πλημμυρικού φαινομένου.

Και βέβαια με βάση τα συμπεράσματα αυτά να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό των ενεργειών μας προκειμένου να μην επαναληφθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν τέτοιες συνέπειες στο μέλλον (τροποποίηση οικοδομικών κανονισμών, παγίωση αντισεισμικών και αντιπλημμυρικών ελέγχων κ.λ.π)

Πρέπει επίσης να γίνει ευρεία συζήτηση και για την ποιότητα των εκτελουμένων έργων, δημοσίων και ιδιωτικών καθώς και για την ανάγκη ίδρυσης  και λειτουργίας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στη χώρα μας.

Η υπηρεσία αυτή με κεντρική διοίκηση και αντίστοιχες περιφερειακές δομές πρέπει να διαθέτει:

1 –Επαρκές και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, απαραίτητο μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και σοβαρό προϋπολογισμό, για τον σχεδιασμό της μελέτης, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης των φυσικών φαινομένων,με στόχο τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών από τις ακραίες καιρικές καταστάσεις που φαίνεται ότι παγιόνονται πλέον και στη χώρα μας λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

2 –Λειτουργική αυτονομία και κωδικοποιημένες συνέργειες με την Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και το Κράτος ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική με άμεσες και αντιγραφειογραφικές ενέργειες.

Όσον αφορά τα έργα που εκτελούνται στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πρέπει, ενδεχομένως, με την συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, του τεχνικού κόσμου και ειδικών εμπειρογνωμόνων, να επανεκτιμηθούν, ενδεικτικά, τα εξής:

1 –Το πλαίσιο των υφιστάμενων προδιαγραφών των μελετών.

2 –Η επάρκεια των προδιαγραφών των υλικών κατασκευής με ενδελεχείς ελέγχους τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά έργα, μικρά ή μεγάλα, σε εργαστήρια αξιόπιστης και υψηλής πιστοποίησης.

3 –Το επίπεδο επίβλεψης της κατασκευής των Δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Προς τούτο βέβαια απαιτούνται στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Περιφέρειας με επαρκές, έμπειρο και εξειδικευμένο, εν πολλοίς και όπου χρειάζεται, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και αξιόπιστα πρωτόκολλα για τους ιδιώτες.

Οι ορθές τεχνικές πρακτικές είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι εξοικονομούν χρήμα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την περιουσία του Δημοσίου και τις ιδιοκτησίες των πολιτών.

Όσον αφορά τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ΑΜΕΣΑ για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και μη μετρήσουμε πάλι καταστροφές στην δημόσια και ιδιωτική περιουσία είναι προφανές ότι οι επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές, στο Ηραίον, στον Μεσόκαμπο, στο Κοκκάρι, στα Αυλάκια, στην παραλία του κάμπου Βουρλιωτών, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα περίχωρα, στο Καρλόβασι και στα εγγύς, στο Κάμπο Μαραθοκάμπου και στην ευρύτερη περιοχή και ενδεχομένως κι αλλού, απαιτούν και επιβάλλουν άμεσες και ολοκληρωμένες μελέτες που διερευνώντας τα αίτια  θα προτείνουν μέτρα πρόληψης, προστασίας και διάσωσης με συγκεκριμένα έργα.

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα που έδειξε κατά την περίοδο του σεισμού την αλληλεγγύη της προς την πολύπαθη Σάμο μπορεί να μας βοηθήσει πολυεπίπεδα σε όλα αυτά και προσβλέπουμε στην ειλικρίνεια των προθέσεών της με εμπιστοσύνη και προσμονή.

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η προγραμματισμένη και η ιεραρχημένη ένταξη των μελετών αυτών σε προγράμματα υλοποίησης με την διαδικασία του  κατεπείγοντος. Μετά από τόσες οδυνηρές εμπειρίες είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουμε επί τέλους ως Προμηθείς και όχι, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα, ως Επιμηθείς.

Και βέβαια δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να εμπιστευθούμε τον προγραμματισμό της Ανασυγκρότησης της  Σάμου και γενικότερα τον σχεδιασμό της Ανάπτυξης και της Πολιτικής Προστασίας των νησιών μας στα αμαρτωλά χέρια του πελατειακού Κράτους, με τις αποφάσεις να παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πρέπει, ανταποκρινόμενοι ΑΜΕΣΑ στο κάλεσμα των καιρών, να αναλάβουμε δράσεις ενωτικές για το νησί και τους ανθρώπους του.

Έχουμε όλοι μας βασική υποχρέωση και αναφαίρετο δικαίωμα, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων, οι Ακαδημαϊκοί και Κοινωνικοί  Φορείς καθώς και οι απλοί πολίτες, να προσπαθήσουμε μαχητικά, με σκληρή δουλειά και αγωνιστική διάθεση, να ξαναχτίσουμε το Παρόν και το Μέλλον του τόπου μας, όπως το ονειρεύεται και το στοχάζεται η Σαμιακή Κοινωνία, με τον προσήκοντα σεβασμό στην Παράδοση και την Ιστορία μας.

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Γιατρός

Περιφερειακός Σύμβουλος.

Related posts

Αντιδράσεις για την απόφαση του Γηροκομείου Σάμου να αδειάσει το δωμάτιο διαμονής διασωστών του ΕΚΑΒ

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin

Οδηγός Ιερών Ακολουθιών για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμο

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω της αφρικανικής σκόνης

admin

Μεγάλες καταστροφές αμπελιών από ισχυρούς ανέμους στη Σάμο

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου: Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα στις 26.4

admin